Sari direct la conținut

Presa despre conflictul presedinte-guvern

HotNews.ro

Instalarea noului Cabinet Tariceanu nu va pune capat scandalurilor de pe scena politica, ci va isca o noua lupta de desconspirare a neregulilor intre PNL si PD din ministere, scrie Romania Libera. In schimb, Jurnalul National noteaza ca presedintele Basescu a transmis un mesaj cu vadite tente electorale imediat ce a investit noul Executiv, chemand cetatenii sa i se alieze contra celor ce „vor sa conduca Romania din spatele usilor inchise”. Si Gandul noteaza ca seful statului nu are de gand sa renunte la functie. De asemenea, EvZ publica toate cotizatiile pe care noii ministri le-au facut in pusculita PNL.

Clientela de la Transporturi

Cel mai controlat minister al Romaniei postdecembriste va fi, probabil, cel al Transporturilor, fiind vizate mandatele ministrilor democrati Radu Berceanu, Gheorghe Dobre si, deloc in ultimul rand, Traian Basescu. Macar pentru pastrarea aparentelor de obiectivitate, controlul nu va ocoli mandatul pesedistului Miron Tudor Mitrea.

Liberalul Ludovic Orban va putea verifica „la sursa” contractele pentru constructia de autostrazi si reabilitarea de sosele atribuite asa-zisei „mafii a asfaltului”, grup de interese denuntat anterior de liberali ca fiind apropiat presedintelui Basescu, dar si altor persoane cu foste si actuale demnitati la Palatul Cotroceni.

Cu siguranta, contractele semnate de ministrii Transporturilor cu firmele Euro Construct Trading ‘98 (Dan Besciu, Sorin Vulpescu) Spedition UMB (Dorinel Umbrarescu) PA&CO International (Costel Casuneanu) vor fi studiate cu sarg, dar noul ministru liberal al Transporturilor va fi interesat si de posibilele legaturi dintre aceste firme si Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea.

In vizorul lui Orban vor fi si toate contractele de refacere a infrastructurii – drumuri, poduri, cai ferate – afectate de inundatii. Nici celebra rezolutie a presedintelui la memoriul firmei „Art Constructii ’92”, prin care firma lui Dumitru Bucsaru a recuperat de la Ministerul Transporturilor o datorie de 110 miliarde lei, nu va scapa necercetata.

E foarte probabil ca Ludovic Orban sa treaca in revista toate documentele remise de Basescu ministrilor Dobre si Berceanu, in incercarea de a demonstra ca episodul Bucsaru nu a fost unul izolat, ci ar fi o uzanta pentru anumiti oameni de afaceri.

Aviara lui Flutur

ministerul agriculturii a fost si ramane cel mai mare beneficiar de fonduri structurale, iar prestatia lui Gheorghe Flutur, azi in tabara lui Stolojan, va fi atent verificata. si derularea programului SAPARD va face obiectul controlului, in cautarea unor eventuali prieteni politici ai PLD sau PD.

Daca Motreanu a pus in circulatie acuze timide la adresa ex-liberalului Flutur, invocand existenta unor succese doar pe hartie, este de asteptat ca Decebal Traian Remes sa taie in carne vie. Remes ar putea reactiva si controversele legate de cheltuirea fondurilor destinate luptei cu gripa aviara, succes care i-a adus lui Flutur simpatia oficialilor europeni.

Ministerul Mediului (Sulfina Barbu) si Garda de Mediu (Silvian Ionescu) pot fi doua tinte pentru udemeristul Attila Korodi, mai ales ca meteorologii nu exclud nici in acest an o serie de inundatii, iar termenele pentru investitiile de mediu ale firmelor romanesti inregistreaza serioase intarzieri. (Nicoleta Savin)

Integral in Romania Libera

Basescu nu renunta la functie

Basescu s-a automobilizat, promitand sa duca lupta – si, implicit, mandatul – pana la capat, chiar daca opozantii sai folosesc toate armele pentru a-l reduce la tacere: „Pentru ca am fost ales de dumneavoastra, eu nu am motive sa capitulez. O capitulare din partea mea m-ar pune in tabara oamenilor politici incorecti fata de electorat si ar mentine la nesfarsit actualul sistem oligarhic.

Nu voi permite ca asa ceva sa se intample sub mandatul meu de presedinte al Romaniei!”

Solutia pentru rezolvarea crizei ramane aceeasi – alegerile anticipate, chiar daca ele nu sunt dorite „de cei care vor sa conduca tara din spatele usilor inchise”. Minisolutii – votul uninominal si reforma constitutionala. (Liliana Ruse)

Integral in Gandul

Darnici fata de partid

Ministrii PNL din noul guvern au contribuit substantial la pusculita de partid in 2006. Decebal Traian Remes (Agricultura) este fruntas la capitolul cotizatii cu 35.000 de euro (aproximativ 120.000 lei). 60.000 lei i-a donat ca persoana fizica, 60.000 de lei ca persoana juridica, prin firma Predilect SRL din Baia Mare.

Premierul Tariceanu „si-a rupt” din buget doar modesta suma de 5.000 lei, jumatate din cat a dat ministrul Cristian Adomnitei (Educatie). Ovidiu Silaghi, ministrul IMM-urilor si turismului, a donat 10.000 lei, iar Mihai Voicu (Relatia cu Parlamentul) – 12.000 lei.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a contribuit si el la bunastarea partidului, cu 5.000 lei, mai putin decat liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care a donat 7.000 lei, dar la fel ca Norica Nicolai, care a sponsorizat partidul cu 4.932 lei.

Pe lista „contribuabililor de partid” se numara si controversatul deputat PNL Relu Fenechiu – 29.281 lei. Liderul PNL Piatra-Neamt, Stefan Gheorghe „Pinalti”, renegat de partid pentru apropierea de Theodor Stolojan, a cheltuit si el sume importante. ( Alexandra-Livia Dordea)

Integral in EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro