Sari direct la conținut

Premierul Romano Prodi a demisionat

HotNews.ro

Premierul italian Romano Prodi si-a prezentat demisia presedintelui, ca urmare a esecului major inregistrat in Senat la votul privind politica externa.

Prodi s-a intalnit la ora 18.00 GMT (20.00, ora Romaniei) cu seful statului, Giorgio Napolitano, pentru a discuta cu acesta situatia creata si in final a ajuns la concluzia ca trebuie sa-si dea demisia, relateaza Reuters.

Guvernul italian al lui Romano Prodi a pierdut miercuri un vot crucial in Senat in legatura cu politica sa externa, iar seful diplomatiei amenintase in ajun ca, in cazul unui esec, guvernul isi va da demisia. Prodi dorea mentinerea trupelor in Afganistan, in timp ce comunistii si verzii s-au opus acestui proiect.

Majoritatea necesara pentru adoptarea motiunii era de 160, iar Guvernul nu a obtinut decat 158. Un numar de 136 de senatori au votat impotriva.

Executivul italian nu dispune decat de un mandat in plus in Senat, fiind nevoit sa se sprijine pe votul celor sapte senatori pe viata.

Liderul italian, Giorgio Napolitano, va organiza discutii cu liderii partidelor politice joi, in conditiile in care a primit demisia premierului Romano Prodi, a anuntat purtatorul de cuvant al presedinteluiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro