Sari direct la conținut

Fosti sefi ai Finantelor Publice Timis, trimisi in judecata

HotNews.ro

Doi fosti director ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Timis si doi subordonati ai acestora au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie, pentru ilegalitati comise in legatura cu una din firmele lui Zaher Iskandarani. Prin savarsirea activitatilor infractionale, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 221 miliarde lei (peste 7 milioane de USD).

Procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Timisoara au dispus vineri punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a lui Iulius Jighici – fost director executiv al DGFP si Gheorghe Gruici – fost director adjunct in cadrul aceleiasi directii, care au fost trimisi in judecata pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si instigare la fals intelectual.

Alaturi de acestia au fost trimisi in fata instantei Mariana Lambeanu – consilier principal la Autoritatea de Control Fiscal din cadrul DGFP Timis si Jiva Obician – referent in cadrul aceleiasi institutii, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals intelectual.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca in perioada 2001-2004, inculpatul Jichici Iulius, in calitate de director executiv la DGFP Timis, a intervenit in mod nelegal, direct sau prin intermediul inculpatului Gruici Gheorghe, in desfasurarea unor acte de control efectuate de subordonatii sai (Lambeanu Mariana si Obician Jiva) la unele societati comerciale, ori pentru blocarea unor proceduri de executare silita.

In fapt, a rezultat ca inculpatii Lambeanu Mariana si Obician Jiva au efectuat un control fiscal la o societatea comerciala Rama International SRL ( patronata de omul de afaceri Zaher Iskandarani), care avea ca obiect de activitate comercializarea si producerea de tigarete.

In urma controlului, cei doi inspectori fiscali au constatat ca societatea nu mai detinea autorizatie pentru obiectul de activitate si ca, timp de trei luni aceasta a produs si comercializat in mod ilegal tutun.

In perioada in care a functionat in conditii de ilegalitate, societatea a obtinut venituri in valoare de 92.4 miliarde lei (aproximativ 3 milioane de USD).

Pe baza constatarilor, cei doi inspectori fiscali au intocmit un proces verbal in „ciorna”, iar la capitolul „masuri” au stabilit o amenda contraventionala de 5 miliarde ROL si confiscarea veniturilor obtinute ilegal, precum si a utilajelor folosite la producerea tigaretelor.

Prin savarsirea activitatilor infractionale, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 221.46 miliarde ROL (peste 7 milioane de USD), rezultata din suma obtinuta din valorificarea tigaretelor fara autorizatie de societatea Rama International si din contravaloarea instalatiilor care trebuiau confiscate si care au fost in mod voit omise de la confiscare.

Ministerul Finantelor Publice prin ANAF s-a constituit parte civila, rezervandu-si dreptul de a comunica valoarea sumei ulterior, in cursul judecatii.

Pentru recuperarea pagubei pricinuite bugetului de stat, in cauza s-au luat masuri asiguratorii prin aplicarea sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro