Sari direct la conținut

Cine ii va seduce pe romani?

Pentru prima data, ziarul ZIUA a organizat o confruntare in direct, pe baza a 36 de intrebari, cu principalii candidati la functia prezidentiala. Ne-am adresat nu numai domnilor Adrian Nastase si Traian Basescu, pe care toate cercetarile de piata ii califica drept potentiali castigatori, ci si reprezentantilor PRM si UDMR.

Acestia nu au respectat termenul prevazut pentru expedierea raspunsurilor la intrebari, astfel incat publicarea interventiilor acestora este reprogramata. Pana una-alta, cateva concluzii sunt, dupa parerea mea, extraordinar de interesante, asa cum rezulta ele din analiza interviurilor Basescu-Nastase.

Fata in fata doi candidati socialisti, unul dintre ei, Basescu, fiind constrans sa reprezinte o coalitie de centru-dreapta. Numai 10 raspunsuri din 36 sunt, in substanta lor, diferite.

E mult? E putin? Dupa parerea mea, se confirma ideea avansata de numerosi analisti politici, conform careia, in Romania, la ultimele alegeri la care participa numai persoane nascute inainte de 1989, confruntarea electorala continua sa se poarte nu intre programe, ci intre personalitati.

Pe primele doua locuri sunt liderii PSD+PUR si ai Aliantei DA, care au un start relativ de pe aceleasi pozitii, dar pot alerga, pana la final, cu viteze diferite. Iar viteza va fi data, probabil, nu numai de continutul mesajului lor electoral, ci si – sau mai ales – de personalitatea lor.

Ce putem, totusi, intui daca ne gandim la efectele electorale asupra a 65 la suta – procentul celor care se vor prezenta la urne – generat de cele 10 raspunsuri diferite? La care, probabil, se vor adauga si altele, lansate pe parcursul campaniei.

Ca o trasatura generala, poate fi observat efortul lui Basescu de a recupera integral electoratul lui Stolojan – obiectiv atins dupa parerea mea – dar si intentia sa explicita de a-si adjudeca electoratul care l-a parasit, din diferite motive, pe Corneliu Vadim Tudor.

De aici, un ton mai radical, mai justitiar cu accente nationaliste, mai colorat, uneori chiar usor pamfletar, precum si insistenta asupra unor schimbari politice cu un anumit grad de profunzime. In comparatie cu Nastase, al carui discurs este constant de cateva luni si care pune accentul pe continuitate.

Consemnam intre cele 10 raspunsuri diferite cateva accente care pot fi generatoare de efecte asupra bazinelor electorale.

In ceea ce priveste interesul national, desi exponent al unei forte politice de centru-dreapta, Basescu, aparand valori clasice ale stangii, insista asupra sansei locurilor de munca si necesitatii de a scapa de saracie, in timp ce Nastase, vorbind si el despre standardul de viata al romanilor, accentueaza si asupra respectarii drepturilor omului, in sensul larg al expresiei.

Despre standardele vietii publice romanesti, Nastase crede ca ridicarea acestora este legata, in primul rand, de indeplinirea promisiunilor, in timp ce Basescu este mai radical, sustinand pur si simplu teza schimbarii de stafeta politica. O surpriza ne ofera tema, atat de disputata, a Catedralei Neamului.

In timp ce Traian Basescu crede ca aceasta este principala prioritate, dar sustine ca nu trebuie construita in Parcul Carol, Nastase crede ca nu Catedrala e principala prioritate si, in mod abil, refuza sa se pronunte asupra amplasamentului. Foarte importanta este diferenta de abordare a celor doi candidati, asupra temei combaterii coruptiei.

Nastase pune accentul pe o mai buna activitate a institutiilor statului si pe colaborarea acestora cu cetatenii, in timp ce Basescu solicita o perfectionare rapida a cadrului legislativ. Este o tema care, cu certitudine, va fi intens dezbatuta pe parcursul campaniei.

Basescu sugereaza ca va utiliza, de cate ori va fi necesara, calea organizarii de referendumuri – ceea ce poate fi o indicatie a intentiei sale de a produce schimbari in Constitutie, in sensul sporirii atributiilor presedintelui – in timp ce Nastase crede ca un presedinte bun apeleaza extrem de rar la referendum. Asupra a doua teme prezidentiabilii se infrunta fatis.

Basescu spune DA Proiectului Rosia Montana, in timp ce Nastase spune NU. Si o alta tema, de si mai mare interes: Basescu ar dori sa se renunte, imediat dupa alegeri, la incorporarea obligatorie, in timp ce Nastase crede ca interesele vitale ale Armatei si ale sigurantei nationale impun o renuntare treptata. Si aici va fi loc de dezbatere.

Cat priveste pensia minima, diferenta e si nu e importanta.

Nastase ridica stacheta la 100 de euro, Basescu la 110 euro.

Ultimul sondaj IRSOP ne arata ca Nastase se plaseaza in frunte, dar Basescu inregistreaza o crestere constanta. Competitia ramane deschisa. Deci nu putem raspunde inca la intrebarea cine ii va seduce pe romani. Raspunsul il vor da candidatii insisi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro