Sari direct la conținut

Francezii sunt multumiti de competenta infirmierelor din Romania. "Nu vad decat avantaje in sosirea lor", spune un chirurg din Hexagon

HotNews.ro

La policlinica „Les Chenes” (Stejarii) din Aire-sur-L’Adour (departamentul Landes din Franta) lucreaza, din 18 decembrie, 12 infirmiere din Romania. Castiga 1.500 de euro lunar, net, si toata lumea este multumita de activitatea lor. De ce au ales romancele sa lucreze atat de departe de tara? Salariul mic din Romania: intre 150 si 300 de euro pe luna, scrie publicatia franceza SudOuest.fr.

Cele 12 romance au ajuns la clinica Les Chenes in 18 decembrie, anul trecut, dupa ce au fost recrutate de o firma specializata, cu ajutorul directoarei policlinicii, Pierrette Voizard.

Procesul de recrutare a inceput vara trecuta, prin anunturi pe internet si afise amplasate in spitalele romanesti. Din toata Romania au inceput sa vina CV-uri. In total, au fost primite 500 de dosare din 12 orase. 150 de candidate care exersau aceasta profesie au participat la doua interviuri, in iulie si august. Unele dintre ele au parcurs peste 1.400 kilometri dus-intors pentru a putea participa.

Desi numarul de infirmiere creste de la an la an, spitalele din Franta intampina in continuare dificultati in recrutarea personalului calificat.

„A fost o operatiune delicata, emotionanta. Femeile erau ingrijorate. Unele se temeau ca reprezentam o retea internationala de prostitutie sau de trafic de organe. Prima selectie s-a facut pe baza cunostintelor de franceza. In ceea ce priveste farmacopeea, nu era mare lucru de spus pentru ca erau foarte competente”, spune Pierrette Voizard.

De la 150 la 1.500 de euro lunar

Motivatia romancelor este de ordin salarial. O infirmiera castiga in Romania intre 150 si 300 de euro lunar, in timp ce in Franta salariul net este de 1.500 euro.

„Sosirea lor a suscitat cateva temeri, nu pentru ca erau romance, ci pentru ca erau noi”, spune directoarea.

Chirugul Christian Barbe este foarte multumit: „Se descurca foarte bine. Nu vad decat avantaje in sosirea lor, avand in vedere ca nu mai exista nici infirmiere si nici medici in Franta. Aceste doamne au meritul de a-si fi lasat familiile pentru a incerca aceasta experienta”.

„Bolnavii sunt mai agreabili”

Romancele spun ca nivelul este mai ridicat in Franta. Meseria si tehnicile sunt aceleasi, dar materialele sunt mult mai performante.

„Medicamentele sunt adeseori diferite, dar moleculele sunt identice. In ceea ce priveste bolnavii, sunt mai agreabili, aici e paradisul. La noi sunt tot timpul furiosi, e un adevarat camp de lupta”, spune Mariana, specializata in farmacologie. „Cea mai mare grija e limba. Pentru moment, o vorbim precum chinezii. Gandim romaneste si dupa traducem. Va trebui sa schimbam asta”, marturiseste Stela.

Femeile nu au voie sa comunice in limba romana. Profesorul lor de franceza, Catherine Berger, vegheaza la respectarea acestei reguli. In fiecare zi, au patru ore de cursuri. Limba franceza este cruciala pentru a-si putea valida testele la Agentia regionala de sanatate si la ordinul infirmierelor, dar si la examenul scris, care va avea loc in februarie, la serviciile de imigratie. In cazul in care esueaza, femeile revin in tara.

Si niciunul dintre cei 140 de angajati ai clinicii nu-si doreste acest lucru, noteaza ziaristii francezi. Prezenta lor este un atu pentru clinica. Mult timp muribunda, clinica a fost preluata in 2009 de catre Compagnie stephanoise de sante (C2S) si urmeaza sa fie certificata in acest an de autoritatea franceza pentru sanatate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro