Sari direct la conținut

Doi generali (r) de armata, condamnati definitiv la patru ani inchisoare cu executare in dosarul uniformelor Ripstop si la despagubiri de 11 mil lei

HotNews.ro

Generalii in rezerva Marin Maciuca, fost comandant al Comandamentului Logistic Intrunit al MApN, si loctiitorul acestuia, Adrian Tilinca, au fost condamnati definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cate patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in dosarul privind achizitionarea uniformelor militare Ripstop, anunta Agerpres.

In acelasi dosar, au mai fost condamnati Ioan Marcu, colonel in rezerva, fost sef al Sectiei achizitii si contabil-sef al structurii, la patru ani de inchisoare cu suspendare si Mariana Busca, maior, fost sef Birou marketing, la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Instanta a respins recursurile celor patru si a mentinut deciziile de condamnare date in mai 2012 de un alt complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In plus, toti cei patru inculpati au fost obligati la plata in solidar a unor despagubiri civile catre Ministerul Apararii Nationale de 8.544.807 de lei iar Marin Maciuca, Adrian Tilinca si Ioan Marcu, la plata altor 3.194.750 lei, despagubiri catre MApN.

Pe 15 februarie 2007, procurorii DNA a trimis in judecata patru ofiteri ai MApN, pentru un prejudiciu de circa trei milioane de euro adus institutiei.

Din probele administrate a rezultat ca, in perioada iunie – septembrie 2003, cu ocazia achizitiei publice de tesatura tip Ripstop, necesara confectionarii uniformelor militare, Marin Maciuca – general maior in rezerva, fost comandant al Comandamentului Logistic Intrunit al MApN, Adrian Tilinca – general de brigada in rezerva, fost loctiitor al comandantului aceleiasi structuri, Ioan Marcu – colonel in rezerva, fost sef al Sectiei achizitii si contabil-sef al structurii si Mariana Busca – maior, fost sef Birou marketing, au viciat procedura licitatiei in scopul favorizarii uneia dintre firmele participante.

In urma licitatiei, initial pierduta de firma germana Texplorer Gmbh Nettetal, s-a decis organizarea unei noi licitatii, in vederea careia, din ordinul celor doi comandanti, s-a modificat documentatia, inserandu-se prevederi in defavoarea unitatii militare.

De asemenea, s-a modificat specificatia tehnica in caietul de sarcini, fara nicio justificare, referitoare la caracteristicile materialului si reflexia in infrarosu. Noile valori impuse de inculpati au favorizat societatea Texplorer Gmbh Nettetal, a carei oferta era cunoscuta de la prima licitatie.

Celelalte doua firme participante la licitatie – Carrington Career&Work Wear si Utexbel -, desi aveau propuneri financiare mai bune, au fost descalificate, pe motiv ca nu au respectat specificatia tehnica referitoare la reflexia in infrarosu.

In cursul cercetarilor s-a refacut punctajul licitatiei si s-a constatat ca, daca s-ar fi facut corect, licitatia ar fi fost castigata de Carrington Career&Work Wear, a carei oferta era cu 2.269.597 de euro mai redusa decat cea a firmei Texplorer Gmbh Nettetal, aceasta suma reprezentand un prejudiciu adus MApN.

In septembrie 2003, Comandamentul Logistic Intrunit al MApN a incheiat un contract cu firma Texplorer Gmbh Nettetal in care se prevedea cumpararea a 665.000 de metri de tesatura Ripstop, in valoare de aproximativ 9,5 milioane de euro.

Pe perioada derularii contractului, inculpatii au acceptat cererile nejustificate ale firmei germane de a decala termenele de livrare si de a actualiza pretul, fapt ce a condus la diminuarea cantitatii de tesaturi contractate initial cu peste 50.000 de metri, in valoare de circa 697.141 de euro, suma reprezentand, de asemenea, un prejudiciu adus MApN.

Ulterior, firma germana a fost favorizata si prin incheierea unor alte contracte ca urmare a negocierii cu o singura sursa, motivandu-se necesitatea aprovizionarii cu acelasi tip de material.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro