Sari direct la conținut

A doua zi a pledoariilor Romaniei a inceput: subiectul zilei este Insula Serpilor

HotNews.ro

Pledoariile celei de-a doua zile la Haga sint sustinute de profesorul James Crawford, care isi continua argumentatia din ziua anterioara, vorbind despre delimitarea convenita in jurul Insulei Serpilor, si de Bogdan Aurescu, agentul Romaniei. El va prezenta caracteristicile Insulei Serpilor si se asteapta sa demonstreze ca formatiunea este o insula nelocuibila si fara o viata economica proprie, ceea ce nu o indreptateste la platou continental si zona economica exclusiva.

Discursul profesorului Crawford este unul tehnic, care isi propune sa demonstreze – pe baza interpretarii documentelor de frontiera romano-sovietice, precum si a unui amplu material cartografic (constand in harti emise de Uniunea Sovietica, Ucraina, Romania sau state terte) – ca intre Romania si URSS a existat un acord in privinta frontierei maritime dintre cele doua tari in jurul Insulei Serpilor.

Potrivit acestui acord, insulei i s-a recunoscut un „cordon” circular de mare teritoriala avand largimea de 12 mile maritime, spatiile maritime de la sud fiind lasate Romaniei.

Uniunea Sovietica si Romania au stabilit inca din anul 1948 frontiera maritima dintre cele doua state, inclusiv cea dintre Insula Serpilor si apele Romaniei, a demonstrat profesorul Crawford.

“Procesul-verbal general cu privire la frontiera dintre Uniunea Sovietica si Romania”, incheiat la Bucuresti in data de 27 septembrie 1949, descrie intreaga frontiera a Romaniei cu URSS. Textul acestui document arata ca frontiera intre cele doua state, in zona Insulei Serpilor, merge pe marginea exterioara a zonei cu raza de 12 mile marine din jurul insulei.

Procesul-verbal general din 1949 nu este unicul document care mentioneaza trasarea frontierei de stat intre Romania si URSS, urmand cronologic si alte documente, de exemplu in 1948, 1963 si 1974, iar acestea sunt confirmate chiar si prin Tratatul politic de baza romano-ucrainean din 1997, a sustinut reprezentantul Romaniei in fata celor 15 judecatori.

Aceste procese verbale sunt acorduri in vigoare intre cele doua state, avand caracter

James Crawford
Foto: Hotnews

obligatoriu pentru Ucraina, ca stat succesor al fostei URSS.

Intreaga argumentatie a fost ilustrata de proiectia unor harti romanesti, sovietice si ucrainene. Mai mult, James Crawford a pus accentul pe hartile emise de chiar Ucraina in 2000, 2001, 2003. Ele echivaleaza cu recunoasterea delimitarii partiale pe care o sustine Romania, si care nu acorda, practic, Insulei Serpilor decat un efect redus la marea teritoriala de 12 mile pe care o are deja.

Folosind o serie de harti, profesorul Crawford a prezentat modul de determinare a suprafetei relevante in delimitarea maritima. Aceasta suprafata relevanta este urmatoarea:

  • la nord este limitata de o linie care uneste punctul final al tarmului ucrainean adiacent, Limanul Nistrului, cu Capul Tarhankut, punctul final al tarmului ucrainean opus
  • in sud, limita este o linie de echidistanta trasata intre spatiile maritime intre Romania si Bulgaria, precum si o linie mediana intre Romania si Turcia; apoi o linie de echidistanta intre Ucraina si Turcia, urmata de linia de delimitare convenita intre aceste doua state, pana in punctul in care aceasta intalneste meridianul care trece prin Capul Sarici

Profesorul Crawford a prezentat apoi sase argumente care contracareaza obiectiile Ucrainei privind aceasta frontiera.

HotNews.ro va va posta, in cursul zilei, harti din prezentarea profesorului Crawford.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro