Sari direct la conținut

Seful contraspionajului francez, Bernard Squarcini, inculpat in dosarul ascultarii convorbirilor telefonice ale unui ziarist

HotNews.ro

Seful contraspionajului francez a fost inculpat luni de un judecator in dosarul ascultarilor convorbirilor telefonice ale unui ziarist de la Le Monde care ancheta dosarul Bettencourt, a anuntat avocatul sau, citat de AFP.

Directorul informatiilor interne (DCRI), Bernard Squarcini, a fost inculpat pentru „atingere adusa secretului corespondentelor” si „colectare ilicita de informatii”, dar nu are intentia sa demisioneze, a precizat avocatul acestuia, Patrick Maisonneuve.

Directorul general al politiei nationale (DGPN), Frederic Pechenard, urmeaza sa fie audiat ulterior de magistrat.

Bernard Squarcini si Frederic Pechenard sunt considerati apropiati ai presedintelui Nicolas Sarkozy.

Judecatoarea Sylvie Zimmermann incearca sa determine rolul jucat de cei doi intr-o ancheta a DCRI din vara anului 2010 legata de analiza facturilor telefonice detaliate ale ziaristilor de la Le Monde, pentru a identifica sursele cotidianului in acest dosar.

„Asumandu-si responsabilitatea verificarilor telefonice care au fost efectuate de colaboratorii sail, dl. Squarcini a fost inculpat”, a spus avocatul sau, la capatul a cinci ore de audieri.

„Dezbaterea a fost esential juridica asupra aplicarii legii” privind interceptarea telefoanelor, a adaugat acesta.

Afacerea Bettencourt a aparut in urma unei dispute familiale intre mostenitoarea imperiului L’Oreal, Liliane Bettencourt, si fiica sa.

Ea a degenerat rapid intr-un scandal politico-financiar, ridicand banuieli legate de favoritism si de finantare politica ilegala, care au costat postul ministurlui Muncii Eric Woerth. Acesta a fost trezorierul campaniei lui Nicolas Sarkozy pentru alegerile din 2007.

Un inalt magistrat, Philippe Courroye, procuror de Nanterre, urmeaza si el sa fie audiat si risca sa fie inculpat. Dar audierea sa a fost amanata sine die, la inceputul lui octombrie, pe fondul unor chestiuni de procedura.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro