Sari direct la conținut

Alegerile din SUA in presa internationala: Americanii, intre reprosuri pentru Obama si speranta intr-un nou inceput. Scrutinul prezidential din 2012 nu este jucat​

HotNews.ro

Alegerile de marti au venit ca o „ciomageala” pentru democrati si arata speranta poporului american intr-un nou inceput, dupa doi ani cu Obama presedinte, scrie New York Times, la o zi dupa scrutinul care a schimbat configuratia Camerei Reprezentantilor din Congresul american. Nemultumiti de felul cum Obama isi indeplineste atributiile, dar si mai nemultumiti de congresmanii democrati, alegatorii au redat republicanilor majoritatea in Camera Reprezentantilor, mai adauga jurnalistii de la New York Times.

La doi ani de la alegerea lui Barack Obama la Casa Alba, nelinistile alegatorilor in legatura cu starea economiei si nemultumirile legate de modul in care sunt condusi au alimentat victoria republicanilor, noteaza Reuters. Dezamagirea americanilor a „maturat” dominatia democratilor din Camera Reprezentantilor, in urma unui scrutin care seamana mai degraba cu un repros adus presedintelui Obama.

„Barack Obama a primit, marti, un apel la trezire, iar eforturile sale de a fi reales in 2012 se vor lovi de dificultati serioase”, comenteaza si The Times.

Punct de cotitura major in mandatul lui Barack Obama – rezultatul alegerilor a confirmat infrangerea democratilor in Camera Reprezentantilor, „prezisa” inca dinaintea scrutinului, scrie Le Figaro. In Senat, declinul partidului lui Obama, desi vizibil, nu a oferit republicanilor majoritatea.

„Obama, pregatit sa colaboreze cu republicanii”, titreaza agentia italiana de stiriAnsa, care publica primele declaratii ale lui Barack Obama, dupa scrutinul care a schimbat configuratia Congresului: „Le-am spus lui John Boehner (viitorul lider al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor) si lui Mitch McConnell (liderul minoritatii republicane din Senat) ca sunt pregatit sa cooperez cu ei”, a anuntat seful de la Casa Alba.

In ciuda infrangerii democratilor in alegerile de marti, scrutinul prezidential din 2012 nu este „jucat”, titreazaLe Monde, care remarca: „Obama este ca toti presedintii americani, mai vrea un mandat la Casa Alba. Dar in acest moment, este mai popular decat erau Ronald Reagan sau Bill Clinton, dupa doi ani din primele lor mandate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro