Sari direct la conținut

Criza politica din Italia se accentueaza: Patru ministri din cabinetul Berlusconi au demisionat

HotNews.ro

Patru membri ai guvernului condus de Silvio Berlusconi, apropiati ai fostului aliat al acestuia si in prezent adversar declarat Gianfranco Fini, au demisionat luni, un demers care nu este insa suficient pentru a antrena caderea Cabinetului, relateaza AFP.

Membri ai gruparii Viitor si Libertate pentru Italia (FLI), partidul pe care Fini intentioneaza sa-l creeze, demisionarii sunt ministrul pentru Politici europene Andrea Ronchi, viceministrul pentru Dezvoltare economica Adolfo Urso si sub-secretarii de stat pentru Agricultura Antonio Buonfiglio si pentru Mediu Roberto Menia.

Un al cincilea membru al guvernului, Giuseppe Maria Reina, secretar de stat pentru Infrastructura si Transporturi, afiliat la micul partid sicilian MPA, aliat cu Fini, a demisionat si el.

Demisia anuntata a ministrilor din aripa Fini reprezinta o noua escaladare a crizei politice din peninsula, dar veritabila proba de foc va avea loc in Parlament: opozitia de centru-stanga a depus o motiune de cenzura in Camera Deputatilor, in timp ce Berlusconi a anuntat ca va cere un vot de incredere intai in Senat si ulterior in camera inferioara.

Berlusconi si aliatii sai din Liga Nordului dispun in Senat de o majoritate teoretic solida dar in Camera votul de incredere depinde in intregime de oamenii lui Fini, care ar putea pune guvernul in minoritate.

Si totusi, acestia au votat in favoarea guvernului Berlusconi, in 29 septembrie. De atunci, insa, relatiile tensionate dintre Fini, presedintele Camerei, si Berlusconi s-au degradat si mai mult, in special in urma afacerii „Ruby”.

In cazul in care pierde majoritatea, Berlusconi afirma ca va fi dizolvata Camera: „Daca guvernul nu obtine majoritatea in Camera, vom merge la urne, dar doar pentru a alege noi deputati”, a afirmat el, in acest week-end.

O ipoteza respinsa ferm de Fini. Potrivit Constitutiei, dreptul de dizolvare apartine exclusiv presedintelui Republicii, Giorgio Napolitano, un fost lider al Partidului comunist, cu care Berlusconi are o relatie tensionata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro