Sari direct la conținut

Noi tensiuni in capitala Tunisiei, protestatarii cer inlaturarea din guvernul de uniune nationala a ministrilor fostului regim

HotNews.ro

Politia a tras cu gaze lacrimogene, luni dimineata, la Tunis, impotriva manifestantilor anti-guvernamentali care aruncau cu pietre in fata birourilor prim-ministrului, in debutul unei saptamani cruciale pentru guvernarea de tranzitie, relateaza AFP.

Incidentele au avut loc in momentul in care politia incerca sa introduca in sediul guvernului condus de Mohammed Ghannouchi mai multi functionari. Din randul sutelor de manifestanti care si-au petrecut noaptea in fata guvernului, cateva zeci au fugit spre politisti, provocand o unda de panica in piata. In acel moment, politia a tras mai multe grenade lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care aruncau in ei cu pietre si sticle.

Incidentul a fost scurt dar tensiunea ramane ridicata in marea esplanada de la Kasbah, care se afla in fata birourilor premierului, iar militarii discuta cu manifestantii pentru a incerca sa-i calmeze.

Portile palatului prim-ministrului sunt pazite de armata iar accesul in piata Kasbah este inchis de cordoane formate din politisti si militari.

Mai multe sute de persoane, venite in special din regiunea Sidi Bouzid, de unde a pornit la jumatatea lunii decembrie ‘revolutia de iasomie’, la care s-au alaturat mai multi locuitori ai capitalei, cer demiterea guvernului de uniune nationala.

„Vom ramane aici pana cand guvernul demisioneaza si pleaca dupa Ben Ali”, a afirmat Othmene, un student de 22 de ani, membru al Uniunii generale a studentilor din Tunisia.

„Incearca sa castige timp pentru a scapa de justitie, acum distrug arhivele”, spune un alt tanar, Raja.

Mii de tunisieni au protestat duminica in fata palatului guvernamental, cerand demisia guvernului de tranzitie format in urma cu o saptamana, principalul motiv de nemultumire fiind legat de prezenta in cabinet a unor ministri care au facut parte din regimul presedintelui demis Zine El Abidine Ben Ali.

Ei au primit sprijinul tinerilor veniti din zonele rurale ale tarii, unde numerosi manifestanti au fost ucisi de gloantele politiei in perioada revolutiei populare.

Protestatarii si-au petrecut noaptea in piata Kasbah, in saci de dormit, fiind ajutati cu hrana si apa de locuitorii din vecinatate, sub supravegherea armatei.

Luni este o zi cheie pentru Tunisia, in conditiile in care scolarii si o parte a liceenilor ar trebui sa revina in clase, inchise din 10 ianuarie, cu patru zile inainte de fuga lui Ben Ali in Arabia Saudita.

Dar sindicatele din invatamantul primar au cerut declansarea unei greve generale pe termen nelimitat, solicitand formarea unui nou guvern, din care sa nu faca parte ministri din regimul Ben Ali, care a condus cu mana forte tara vreme de 23 de ani. Primele informatii din randul sindicatelor arata ca greva este respectata in majoritatea tarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro