Sari direct la conținut

L'Espresso publica telegrame Wikileaks in care Silvio Berlusconi este ridiculizat de diplomatii americani: Tinde sa faca numai boacane si pare un clovn

HotNews.ro
Silvio Berlusconi, Foto: Reuters
Silvio Berlusconi, Foto: Reuters

Publicatia italiana L’Espresso a inceput, de vineri, sa publice telegrame ale diplomatilor americani, in care premierul Silvio Berlusconi este ridiculizat si criticat dur. L’Espresso promite ca va publica, in perioada urmatoare, peste 4.000 de telegrame diplomatice care oglindesc povestea relatiilor dintre Italia si Statele Unite, incepand din 2002 pana in aprilie 2010.

„Gafele sale frecvente si alegerea neinspirata a cuvintelor pe care le rosteste il fac sa jigneasca, practic, fiecare categorie de cetateni italieni si multi lideri europeni… A prejudiciat imaginea tarii sale in Europa si a facut ca reputatia Italiei sa devina ridicola si in fata Guvernului american” – acesta este un fragment dintr-o telegrama diplomatica scrisa de Ronald Spogli, ambasadorul SUA la Roma si destinata lui Hillary Clinton si Barack Obama.

Telegrama ar fi trebuit sa ramana secreta, insa a fost data publicitatii de Wikileaks. „Berlusconi tinde sa faca numai boacane si pare un clovn”, este de parere diplomatul american.

L’Espresso scrie ca acesta este un portret dur intocmit unui premier care a devenit, potrivit telegramelor diplomatice, „un simbol al incapacitatii si al lipsei de eficienta al Guvernului italian in a solutiona problemele cronice ale tarii: un sistem economic necompetitiv, decaderea infrastructurii, cresterea datoriei publice, coruptie endemica”.

L’Espresso comenteaza ca remarca diplomatului american vine in ciuda faptului ca Berlusconi s-a dovedit „cel mai bun aliat posibil” al americanilor. „A fost exploatat de Administratia Obama, care a obtinut din partea lui concesii de vis – mai multi soldati in Afganistan, noi baze militare in Veneto şi Sicilia, sprijin total in problema Iranului, suport total fata de initiativele SUA.

Potrivit cotidianului italian, Berlusconi le provoaca un singur „nod in gat” americanilor, care devine din ce in ce mai ingrijorator – legatura sa apropiata cu Kremlinul, care ajuta si la cresterea principalei arme a Moscovei – gazele Gazprom. In ianuarie 2010, acest lucru a determinat-o pe Hillary Clinton, secretarul de stat american, sa initieze o ancheta privind relatiile dintre Silvio Berlusconi si Vladimir Putin, mai scrie publicatia italiana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro