Sari direct la conținut

Un ultim cuvant de la ceilalti candidati

La coltu' strazii

Orice candidat la presedintie trebuie sa prezinte 200.000 de semnaturi. Presupunand ca nu le-a falsificat, e un fel de vot de incredere in alb. Apoi, fiecare candidat obtine niste voturi – mai multe sau mai putine. Macar acestor oameni, sustinatorii si votantii, ar trebui sa le spuna doua vorbe candidatul, dupa ce se anunta rezultatele. In timpul campaniei, eu am urmarit paginile oficiale ale tuturor candidatilor, ba le-am citit si programele, le-am suportat si mesajele electorale. Si eu astept un scurt cuvant de ramas bun, inainte sa le sterg site-ul din bookmarks si sa le dau unlike la paginile de Facebook. Hai sa vedem ce am primit, scrie Ovidiu, pe blogul lui, La coltu’ strazii.

Nu voi vorbi despre Victor Ponta si Klaus Iohannis, pentru ca pe acestia ii vedem pe toate televizoarele, pentru simplul motiv ca au intrat in turul 2 si mai au doua saptamani de campanie. Vom reveni la ei dupa 16 noiembrie.

Tariceanu poza profil

Pe locul trei a fost Catalin Popescu-Tariceanu, sustinut prin vot de 508.572 de cetateni. Tariceanu a fost prompt in a le multumi si la fel de prompt in a face ceea ce astepta toata lumea, adica sa anunte ca-l sustine pe Ponta. Pe baza voturilor respective, a sarit brusc pe prima pozitie in lista scurta a posibililor premieri, in eventualitatea ca noul lui cel-mai-bun-prieten va fi ales presedinte. Putem spune ca Tariceanu chiar a fost sincer cand a multumit din suflet votantilor. Dupa aceea, si-a pus cravata rosie, si-a aranjat parul grizonat, a facut o poza si si-a pus-o la profilul paginii oficiale, pregatindu-se de o pauza. In fond, de aici e treaba lui Ponta.

udrea_multumescA patra in preferintele cetatenilor, cu 493.376 de voturi, a fost Elena Udrea. Singura candidata mai buna decat telina, dupa cum ne spunea un clip oficial in ultimele zile de campanie, si-a gratulat sustinatorii cu un zambet si un autograf, precum vedetele. Apoi s-a asezat cuminte, asteptand sa fie un pic curtata. Cum Iohannis nu s-a simtit, ba dimpotriva, a zis ca nu negociaza, a sarit si Udrea sa anunte ca nu are nimic de dat. Poate un pic lui Ponta, daca cere. La ora la care scriu aceste randuri, inca mai asteapta, dar cu demnitate. E buna si la negocieri.

macovei al treilea polMult mai hotarata s-a aratat candidata de pe locul 5, Monica Macovei. Imediat dupa inchiderea urnelor a anuntat ca s-a nascut al treilea pol in Romania. Se bazeaza desigur pe cele 421.648 de voturi pe care le-a primit, cetateni impreuna cu care doreste sa infiinteze un nou partid. Lucrurile par a fi destul de avansate, si Macovei promite ca va anunta numele formatiunii si va incepe demersurile inainte de finalul saptamanii. Intre timp, candidata nu negociaza nici ea nimic, dar asteapta de la cei de pe primele doua locuri sa garanteze independenta justitiei. Sigur ca amandoi au garantat-o deja in programe, dar cine mai sta sa citeasca? Altfel, sunt convins ca inca un partid conservator era exact ce ne trebuia pe scena politica.

dan diaconescu interesulPe locul sase, cu 382.286 voturi, domnu’ Dan Diaconescu, se afla in seara alegerilor in studioul Antena 3, unde cu vizibila satisfactie se lasa rugat de cel de pe primul loc, Ponta, si un grub de slujnalisti de-ai lui (Gadea, Grecu, Ursu, Savaliuc) sa spuna ca ‘ii da voturile’. Prudent cum il stim, domnu’ Dan nu a zis nici da, nici nu, lasand loc de negociere cu toate partile. Este si mesajul pe care l-a transmis sustinatorilor: trebuie sa votam si in turul 2, este in interesul nostru. Inca nu le-a spus cu cine. Anticipez ca va mai negocia o vreme, apoi va afla care e interesul lui personal si il va transmite intr-o forma frumoasa si celor ce l-au votat.

Vadim Bombonita CronicaDoar al saptelea – unde sunt vremurile de glorie de alta data? – a sosit vesnicul, unicul, marele tribun al Romaniei Mari, Corneliu Vadim Tudor. Doar 349.416 cetateni au mai votat cu cel ce in 2000 intra in turul doi si care acum, iata, nu mai are niciun fel de coledgi, caci a pierdut si la Senat si la Parlamentul European si, iata, la prezidentiale. In ziua alegerilor, in stilul binecunoscut, Vadim identifica fara gres conspiratiile impotriva sa si, conform spuselor proprii, ‘dadea de pamant cu mafia electorala a PSD’, diagnosticand fara retinere ‘bombonita cronica’ de care sufera Ponta. Doar doua zile mai tarziu, acelasi Vadim descoperea ca arestarea lui Hrebenciuc este o rusine si arestarile trebuie sa inceteze, motiv pentru care semneaza un pact cu Oprea, membru identificat al tripletei infractionale, si isi anunta sprijinul pentru numita mafie. Lung drumul de la impuscarea mafiei pe stadioane cu mitraliera, cum ne promitea acelasi Vadim in 2000.

kelemen joiConsolarea lui Vadim ar putea fi ca a luat mai multe voturi decat Kelemen Hunor, candidatul UDMR, pe care il gasim abia pe locul noua, cu 329.727 de voturi, luate aproape exclusiv din secuime. S-ar zice ca nici macar toti maghiarii nu au fost convinsi de candidatii ‘lor’. Vazand rezultatele slabe, Kelemen nu a gasit de cuviinta sa spuna ceva sustinatorilor paginii in romana, ci a vorbit doar celor de pe pagina in maghiara, dar n-am inteles nimic (mint, mi-a tradus google, niste vorbe goale oricum). Trebuie sa recunoastem ca UDMR in general si Kelemen in particular se afla intr-o pozitie neplacuta. Sunt aliati la guvernare cu PSD, care insa a facut o mizerabila campanie negativa bazata pe temeri nationaliste scoase de la naftalina anilor ¬90. Ar vrea sa ramana la guvernare, dar li se arata pisica Tariceanu (ati observat ca inca nu au desemnat ministru la Cultura, dupa luni bune de la demisia lui Kelemen?). In fine, cand sa gaseasca in sustinerea la alegeri o cale de impacare, Ponta il scoate din caciula pe Vadim. Acum Kelemen trage de timp si ne spune ca in cantec: ne vedem joi.

melescanu pontaDe la locul 10, unde il gasim pe Teodor Melescanu, intram in zona gri a celor ce au luat mai putine voturi decat numarul de semnaturi initiale. Pentru Melescanu s-au pronuntat 104.131 de persoane, de unde se vede ca stocul de agenti, securisti, rezervisti si alti epoleti nu e chiar asa de mare, sau poate au avut alte ordine pe unitate. Melescanu nu a gasit de cuviinta sa transmita public un mesaj catre sustinatori, ceea ce nu surprinde: ei nu isi transmit mesaje public, ci doar pe cai securizate. Totusi, unii strategi social-democrati s-au gandit ca poate fostii ofiteri nu sunt chiar cei mai intuitivi oameni si au nevoie de un mesaj mai direct, asa ca i-au construit rapid o poza din care rezulta clar pe cine sustine Melescanu in turul doi. Interesant e ca poza este de o calitate la fel de proasta ca toate materialele de campanie ale lui Melescanu. Oamenii astia tin la detalii.

tamagotastPe pozitia 11 il gasim pe al doilea candidat maghiar, Szilagyi Zsolt (sper ca asa se scrie), pentru care au votat doar 53.146 de oameni, semn ca proportia celor dusi cu pluta intre etnicii maghiari e cam la fel de mare ca intre etnicii romani. Pe de alta parte, dintre toti candidatii, Szilagyi e singurul care atunci cand vede o infrangere o trateaza cu sinceritate si seriozitate ca pe o infrangere, si nu incearca sa o prezinte ca pe o victorie de etapa. Asadar, dupa ce a multumit alegatorilor pe limba lor, i-a indemnat sa-l sustina pe Iohannis in turul doi (prilej de nou delir nationalist in tabara Ponta) si si-a anuntat bilingv demisia din fruntea partidului.

funar multumiriReprezentantul Dacilor in alegeri, Gheorghe Funar, a convins 45.405 de cetateni ca poate exista un sambure de adevar atunci cand spune ca Dacii sunt izvorul tuturor civilizatiilor, iar el, ‘haiducul stiintific’ este alesul. S-a clasat astfel pe locul 11. Prea putin pentru a castiga alegerile, dar urias fata de cei 700 de admiratori ai paginii de Facebook, singurul vehicul de comunicare directa folosit de candiat in campanie. Pe durata campaniei, Funar s-a remarcat prin stilul epistolar, scriind cel putin o misiva pe zi, fie catre public, fie catre diverse autoritati. Dupa alegeri, s-a adresat desigur BEC, CCR si oricui a mai dorit sa-l asculte, sesizand frauda, dar si-a gasit si timp sa le multumeasca celor ce l-au votat. Aproape ca imi pare rau ca nu l-am votat.

branza arata bineNu pot sa ma abtin de la scolarescul joc de cuvinte ce mare branza a facut William Branza? Iata ca nu a fost pe ultimul loc, ci s-a clasat pe 12, cu 43.a94 de voturi. Dintre acestea, a avut 237 chiar in orasul de bastina, Campina, si un pic peste 2.000 in tot judetul Prahova, unde are diverse afaceri, inclusiv o televiziune. Dar majoritatea sustinatorilor au fost din afara tarii, cu precadere din sudul Italiei. Branza se lauda ca ar fi fost pe primul loc in Catania, dar pana nu vad date oficiale nu il cred. Desigur ca el considera ca a avut un succes. Asa ca si la terminarea alegerilor a facut exact acelasi lucru ca in campanie: a adaugat o poza in care el arata bine, in sensul ala italienesc de barbat fatal, bine facut, puternic, neinfricat, aparent o masina, dar cu o privire care lasa sa se inteleaga ca inauntru este un suflet tandru ce se asteapta descoperit. Evident, au curs like-urile. Cred ca Branza are o colectie impresionanta de poze din astea.

Ne apropiem de finalul listei. Pe locul 13, cu doar 28.805 voturi, il gasim pe candidatul socialistilor, Constantin Rotaru. Se vede treaba ca adevaratele idei socialiste nu prea mai prind la masele de oameni ai muncii de la orase si sate. Dar sa nu disperam: Alternativa Socialista considera ca a fost un rezultat bun, ‘date fiind conditiile’ si ne anunta ca in curand va posta si un film cu candidatul, care sa ne spuna parerea lui. Serios, Rotaru, cu multele sale voturi, este prea ocupat sa vorbeasca direct cetatenilor, in aceste trei zile de la alegeri. Sunt convins ca masele de alegatori asteapta cu infrigurare mesajul video.

Citeste restul aticolului si comenteaza pe blogul La coltu’ strazii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro