Sari direct la conținut

Pentru parlamentarism cu dragoste si abjectie

Inventarul stricaciunilor politice

Nici n-am terminat bine de comentat articolul precedent despre pseudo-pledoariile pentru parlamentarism, ca tocmai cei care sustineau ideea cum ca “arhitectii” Constitutiei noastre au conceput o constructie in stil parlamentar, revin pe scena de teatru absurd a politicii romanesti pentru a arunca in aer esafodajul respectivei constructii. Scriam acolo ca o pretentie minimala pe care o am de la politicienii care se declara in favoarea unui regim parlamentar este ca acestia sa respecte deciziile Parlamentului. Al nostru tocmai a votat o “lege electorala” care mareste salariul profesorilor cu un procent care depaseste asteptarile sindicalistilor celor mai inversunati. Nu comentez aici legea si motivele care au dus la aceasta escalada a violentei atacurilor la buget, a facut-o Doc aici. Ma opresc doar la reactia guvernului la adoptarea ei. In speta, la cea a ministrului finantelor Vosganian, prezent din nou pe ecrane cu un numar foarte comic (aici il contrazic pe Doc, pe mine m-a amuzat). Speriat pe buna dreptate de perspectivele unei gauri negre in buget, dl. ministru Vosganian a lansat un SOS patetic catre… CSAT.

Cum sa intelegem arhitectura logica din capul unora care azi se declara pentru parlamentarism iar maine, cand Parlamentul voteaza o lege neplacuta, fac apel la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru a impiedica aplicarea ei ? Care trec cu seninatate de la regimul parlamentar modern si european la CSAT-ul cu adevarat “caucazian” condus de presedinte ?

Dupa CSAT, dl. Vosganian vrea sa se mai planga si la Curtea Constitutionala care ar urma sa se pronunte asupra unui … conflict intre institutiile statului. Stimate dle ministru, credeti-ma pe cuvant : intr-un regim parlamentar cat de cat democratic nu pot exista conflicte intre parlament si guvernul validat de acesta ! Cand intre majoritatea parlamentara si guvern exista un dezacord profund (deci a fortiori in situatia de bataie de joc actuala), guvernul demisioneaza. Nu exista alta cale de rezolvare nici la Curtea Constitutionala nici la CSAT nici aiurea. “Conflictul” actual ma obliga sa reiau citatul din articolul trecut :

“In momentul in care o persoana incearca in functie de cultura si viziunea politica pe care o are, sa depaseasca limitele spiritului si literei Constitutiei, incep sa apara conflictele intre institutiile statului. Acesta a fost unul dintre factorii fundamentali care au minat actiunea guvernamentala si progresul Romaniei in acesti patru ani.”

(C.P. Tariceanu,despre reforma constitutionala)

Ati recunoscut spusele dlui prim ministru Tariceanu din pledoaria sa pentru parlamentarism. Ce crede dl. prim-ministru despre actuala criza ? Iata :

“Deciziile politicianiste luate de Parlament nu vor face altceva decat sa se intoarca impotriva romanilor. (…) In Parlament e o veselie totala, se aproba orice.”

(C.P. Tariceanu, despre decizia maririi salariilor profesorilor)

Iar pe scena politica romaneasca e o veselie totala, se spune azi un lucru si maine contrariul, de nu mai stie bietul cetatean daca e vorba de amnezie grava sau ipocrizie grosiera. Opiniile contradictorii emise la intervale de timp mai mari nici n-ar mai trebui sa ne mire. Cea de mai jos, a dlui Vosganian cand cu legea pensiilor, o reamintesc totusi, ca e foarte nostima :

“Corect este ca noi sa incercam sa aplicam legea asa cum este si, daca vedem ca nu putem, venim la parlament si spunem: „Parlament draga…” ”

(Varujan Vosganian in dialog cu presedintele Basescu despre legea pensiilor)

Parlament draga, plin de superpopulisti abjecti !

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro