Sari direct la conținut

VIDEO PNL nu intra la guvernare cu PSD daca aceasta presupune renuntarea la cota unica, afirma vicepresedintele liberal Daniel Chitoiu

HotNews.ro
Daniel Chitoiu, Foto: Hotnews
Daniel Chitoiu, Foto: Hotnews

Liberalii nu vor intra la guvernare alaturi de PSD daca acest lucru ar presupune renuntarea la cota unica si trecerea la impozitarea progresiva, a declarat joi vicepresedintele partidului Daniel Chitoiu, care a avertizat ca o astfel de decizie ar conduce la relocarea activitatii marilor firme multinationale in alte tari.

„Nicio tara care a implementat cota unica nu a renuntat la ea. Din analizele facute de marile firme de consultanta, Big 4, a rezultat ca in prima tara care va renunta la cota unica de impozitare, indiferent care e nivelul acesteia, investitiile straine in tara respectiva vor scadea dramatic si marile firme multinationale isi vor reloca activitatile in celelalte state”, a spus fostul sef al Fiscului.

Cota unica de impozitare este cel mai adecvat sistem de impozitare pentru Romania si nu trebuie schimbat in perioada urmatorilor sase-zece ani, a spus Daniel Chitoiu.

Argumentele in favoarea cotei unice sunt rezultatele pozitive inregistrate de Romania in perioada 2005 – 2008, cand produsul intern brut s-a dublat, au fost create peste 585.000 de locuri de munca si au iesit din zona gri a economiei peste 150.000 de locuri de munca.

Una dintre principalele probleme ale Romaniei, reclamate si de mediul de afaceri, este costul foarte ridicat al fortei de munca: „In prezent, costul fortei de munca este foarte ridicat in Romania iar pentru a deveni competitivi trebuie sa reducem costul fortei de munca iar acest lucru nu se poate face decat prin reducerea cotelor de contributie, dupa anul 2012, cu zece puncte procentuale”, a spus vicepresedintele liberal.

El a precizat ca negocierile derulate de PNL cu PSD pentru inlaturarea guvernului Boc nu au in vedere renuntarea la cota unica, ci elaborarea unui program de relansare pe termen scurt, pana la alegerile anticipate din primavara, pentru relansarea economiei.

„Actualul sistem de impozitare nu va fi pus in discutie decat dupa alegerile la termen, indiferent ca vor fi alegeri anticipate in anul viitor sau vor fi alegeri anticipate in 2012. Programul de urgenta pe termen scurt nu ia in discutie sistemul de impozitare”, a subliniat Daniel Chitoiu.

Principalele masuri care vor fi implementate in cazul in care motiunea de cenzura este votata:

  • reducerea TVA de la 24 la 19%, reducerea TVA la alimente, constructii si tranzactiile cu locuinte noi
  • eliminarea imediata, din luna octombrie, a impozitului forfetar 
  • reintroducerea impozitului pe cifra de afaceri de 3% pentru microintreprinderi

Daniel Chitoiu a precizat ca liberalii doresc o renegociere a acordului cu FMI, daca ajung la guvernare, in sensul alocarii imprumuturilor pentru investitii care sa genereze un efect multiplicator si al impunerii unor masuri de relansare economica.

„Am inteles preocuparile care exista atat din partea mediului de afaceri si din partea populatiei legate de mentinerea acordului cu FMI si asigurarea resurselor financiare. Renegocierea acordului cu FMI se refera la faptul ca renegociem conditionalitatile”, a spus el.

„Masurile luate atat in 2009 cat si in prima parte a anului 2010 au fost de adancire a efectelor crizei economice si de inhibare a consumului intern, chiar daca exporturile au inceput sa-si revina si sa cunoasca o crestere, fiind insa insuficiente pentru relansare economica si pentru o crestere a veniturilor bugetare mai ales daca tinem cont de faptul ca in tot anul 2009 finantarea pe plan intern de catre mediul bancar a lasat de dorit si in continuare lasa de dorit”, a mai spus Daniel Chitoiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro