Sari direct la conținut

Criza in domeniul cercetarii stiintifice

Buna ziua, Ardeal

Profesorii universitari cer ministrului Educatiei, Mihail Hardau, cresterea fondurilor pentru domeniul cercetarii stiintifice, intr-o scrisoare deschisa, redactata de patru dintre decanii facultatilor clujene.

Acestia doresc cresterea fondului pentru indicatorul de calitate de la 3% la 25%, din fondul de baza alocat invatamantului superior. Scrisoarea a fost semnata de 512 profesori de la universitatile din Iasi, Timisoara, Cluj si Bucuresti.

Decanii facultatilor clujene de Matematica-Informatica, Fizica, Chimie si Inginerie Chimica si Biologie si Geologie au redactat o scrisoare deschisa, adresata ministrului Educatiei, Mihail Hardau, in care cer suplimentarea fondurilor alocate in domeniul cercetarii stiintifice.

Acestia doresc cresterea anuala a ponderii fondului alocat indicatorului de calitate, de la 3% la 25%, din finantarea de baza a invatamantului superior.

Principala motivatie pentru aceasta crestere o constituie faptul ca cercetarea stiintifica este unul dintre cele mai importante indicatoare de calitate a invatamantului superior, fara de care o universitate ar ramane la stadiul de scoala superioara.

‘‘O universitate care are cercetare stiintifica este o universitate performanta. Celelalte au statutul de scoli superioare. Este nedrept ca doar o mica pare din fondurile pentru universitati sa fie directionate catre cercetare.

Mai mult de atat, este inacceptabil ca cele mai mici salarii din universitate sa le aiba profesorii cei mai performanti din punct de vedere al cercetarii stiintifice. Bugetul trebuie distribuit dupa criterii clare’‘, a declarat Simion :imon, decanul Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Scrisoarea a intrunit semnaturile a 512 de cadre didactice din cadrul universitatilor din intreaga tara.

Profesorii au declarat ca doresc o realocare corecta a fondurilor in invatamantul superior, in conditiile in care a universitatile au dreptul sa ceara sa fie recunoscute ca unitati de cercetare.

‘‘Se pare ca banii nu ajung acolo unde este nevoie. Ori acest lucru este necesar, din moment ce dorim sa ne aliniem sistemului Uniunii Europene. Sunt putine locuri unde suntem la acelasi nivel cu UE, iar cercetarea stiintifica este unul dintre ele. Prin urmare, ar trebui pastrata directia si chiar sprijinita.

Salarile sunt o problema:un profesor cu o vechime de 30 de ani si punctajul 2-2,5 primeste numai 18 milioane de lei, iar unul unul cu punctaj 5 ia 36 de milioane. Vrem finantare directa’‘, a explicat Simion :imon.

Cercetarea clujeana a primit in 2005 fonduri din resursele proprii ale UBB, in valoare de 60 de miliarde de leri. Suma a fost una complementara si a contribuit la achizitionarea de materiale, nicidecum la plata salariilor profesorilor. Anul 2006 a adus fonduri si mai mici, desi bugetul invatamantului a crescut.

Totodata numarul de locuri a scazut cu 200 la universitatea clujeana.

Profesorii doresc si o intrevedere cu ministrul Educatiei, pentru a gasi impreuna solutii la situatia expusa in scrisoare. Cadrele didactice au anuntat ca vor face apel la masuri internationale in cazul in care nu vor primi fonduri suficiente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro