Sari direct la conținut

Titiana Zlatior : „Nu ma intereseaza presa clujeana”

Buna ziua, Ardeal

Sfarsitul saptamanii trecute a fost marcat la Covasna de simpozionul „Predarea limbii si literaturii romane la standarde europene de calitate”, in cadrul caruia reprezentanti ai invatamantului in limba maghiara au adus grave acuze la adresa limbii romane, care trebuie studiata de tinerii din tinutul Secuiesc.

In ciuda faptului ca incidentul a creat tensiuni, inspectorul scolar general al ISJ Cluj, prezent la simpozion, refuza sa abordeze acest subiect, manifestand o atitudine ostila fata de presa clujeana.

Cel care a starnit spiritele, potrivit relatarilor din presa centrala, a fost Balazs Lajos, profesor de folclor la Universitatea Sapientia. Discursul acestuia, sustinut in deschiderea simpozionului de la Covasna, a cuprins expresii jignitoare la adresa limbii romane, pe care a catalogat-o drept „o catusa pentru elevii maghiari din tinutul Secuiesc”.

Potrivit speculatiilor din presa, elevii maghiari s-ar fi pronuntat impotriva studierii limbii romane, pe care o detesta.

Clujul a fost reprezentat la aceasta intalnire de inspectorul scolar general Titiana Zlatior si de alte doua cadre didactice. Contactata pentru a ne oferi cateva amanunte despre intalnire si mai ales pentru a comenta atitudinea liniei maghiare de studiu, Zlatior a evitat sa vorbeasca despre acest subiect.

Mai mult, Zlatior s-a aratat iritata de faptul ca un reprezentant al presei apeleaza la ea pentru informatii si a sugerat ca eventualele intrebari sa fie adresate purtatorului de cuvant al ISJ.

Se pare ca Titiana Zlatior a uitat ca este platita din bani publici, iar informatiile care i-au fost solicitate vizau o actiune a ministerului, la care ea a participat in calitate de reprezentant al unei institutii publice clujene.

Reporter: Ati participat din partea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj la simpozionul de la Covasna, „Predarea limbii si literaturii romane la standarde europene de calitate”. Ce ne puteti spune despre atmosfera de acolo?

Titiana Zlatior: A fost o activitate initiata de minister si nu cred ca trebuie mediatizata. O intalnire de lucru pentru a se stabili noi criterii privind predarea limbii si literaturii romane la cele mai inalte standarde.

Eu am fost invitata in calitate de reprezentant al unui judet care are un procent numeros de populatie de etnie maghiara. Am fost insotita de doua colege. Dar prefer sa nu comentez mai multe.

Rep.: In presa nationala au aparut reactii dupa discursul lui Balazs Lajos, profesor de folclor la Universitatea Sapientia, care s-a exprimat jignitor la adresa limbii romane. Mai mult, inspectorul scolar general Covasna, Kerestely Irma, s-a limitat la a spune ca fiecare spune ce gandeste. Cum comentati?

T.Z.: Prefer mai degraba sa ma abtin de la astfel de comentarii. Dumnealui e profesor la o universitate din Miercurea Ciuc, nu are nici o legatura cu judetul nostru. In plus fiecare are dreptul la libera exprimare.

Rep.: Credeti ca astfel de discursuri sau manifestari pot ridica semne de intrebare sau pot constitui o piedica in ceea ce priveste colaborarea dintre elevii si profesorii romani si maghiari de la nivelul invatamantului preuniversitar?

T.Z.: Nu cred ca vor fi probleme de acest gen la nivelul invatamantului preuniversitar. Nici nu cred ca au fost vreodata. Nu am nicio autoritate sa fac astfel de declaratii. Prefer sa ma abtin de la astfel de comentarii.

Rep.: Atunci la nivelul Clujului, ca reprezentant al Inspectoratului Scolar, cum vedeti relatia dintre profesorii si elevii romani si maghiari? Sunt probleme sau, din contra, colaborarea este fructuoasa?

T.Z.: Nu avem astfel de probleme la nivelul judetului Cluj. Pot spune ca am avut mereu o colaborare foarte buna cu ceilalti profesori. In plus rezultatele pe care le obtin elevii sunt semnificative in acest sens. Liceele cu profil maghiar au tot timpul rezultate bune, iar acest lucru nu ar fi fost posibil daca ar fi existat probleme intre cadrele didactice.

Chiar eu am predat la o clasa de germana si nu a fost nicio problema.

Rep.: Revenind la simpozionul de la Covasna, ce scop va avea deplasarea la Gyula in Ungaria? (n.r. in urma discutiilor de la simpozion s-a decis ca profesorii de limba romana si reprezentantii ministerului sa se deplaseze in orasul maghiar Gyula)

T.Z.: Va fi un schimb de experienta cu cei care predau in limba materna in Ungaria. Se vor urmari diferitele metode de predare. Eu nu voi pleca, vor merge alti colegi. Dar prefer sa nu discut aceste lucruri cu presa clujeana.

Rep: Sunteti suparata pe presa clujeana? Cu ce v-a deranjat?

T.Z.: Nu sunt suparata pe presa clujeana. Pur si simplu nu discut cu reprezentantii ei. Nu dau interviuri detaliate, nu ma intereseaza. Pur si simplu sunt indiferenta. Daca aveti ceva de comunicat exista purtatorul de cuvant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro