Sari direct la conținut

Pasiunea pentru fizica

Buna ziua, Ardeal

„Buna ziua, Ardeal” va prezinta o serie de reportaje care ii au in prim plan pe cei mai buni elevi din scolile clujene. Cine sunt, ce performante ii fac reprezentativi pentru scolile la care invata, care sunt pasiunile si asteptarile lor de viitor si, mai ales, cum sunt vazuti de catre cei din jur.

Colegiul National „Emil Racovita” scoate la rampa doi dintre cei mai buni elevi ai sai, Vlad Baja si Tudor David, ambii calificati in lotul national largit de fizica. Doi elevi ambitiosi care au transformat o simpla materie – fizica – intr-o adevarata pasiune care le-a adus numeroase satisfactii.

Cei doi vor participa, timp de doua saptamani, la un stagiu de pregatire, desfasurat la Grupul Scolar Economic „Calimanesti”. Participantii din cadrul lotului national au fost selectati in urma rezultatelor obtinute la olimpiada nationala de profil.

La sfarsitul perioadei de pregatire, elevii vor sustine o proba de baraj, in urma careia cinci dintre ei vor fi selectionati pentru lotul care va reprezenta Romania la Olimpiada Internationala de Fizica.

Vlad Baja este elev in clasa a X a la Colegiul National „Emil Racovita” si a obtinut mentiune la faza nationala a concursului national de fizica. Ii place sa joace baschet, sa iasa cu prietenii, iar dintre materii prefera fizica si informatica. „Pasiunea pentru fizica o am din clasa a VII – a.

De fapt a pornit din ambitie. Stiam ca tatal meu a fost foarte bun la fizica si am vrut sa-mi demonstrez ca eu pot fi chiar mai bun decat el”, declara olimpicul.

Este de parere ca pentru a reusi ceva in viata sau cel putin la nivelul performantelor la invatatura trebuie, in primul rand, sa ai calitati innascute pentru ceea ce faci, iar apoi munca ajuta la atingerea scopului final.

Nu crede ca se poate caracteriza, intrucat cei din jur il pot aprecia mai bine, dar este sigur ca va putea duce la bun sfarsit doua facultati, in viitorul apropiat. „Vreau sa urmez Facultatea de Fizica si cea de Informatica.

Cred ca voi putea sa le absolv pe ambele, nu e foarte greu, mai ales cand iti place ceea ce faci”, a incheiat olimpicul clujean.

Adrian Miclea, dirigintele lui Vlad, spune despre acesta: „Vlad este un baiat inteligent, foarte ambitios si totodata modest in felul lui de a fi. Ii ajuta pe colegi tot timpul si sunt sigur ca performanta nu o sa-l schimbe.

Tot ceea ce a reusit este rezultatul muncii lui si ma bucur ca isi dovedeste zi de zi ca poate mai mult”.

Nici colegii nu s-au lasat mai prejos si l-au apreciat pe Vlad ca fiind un altruist. „Este un coleg foarte de treaba. Ne ajuta mereu cand suntem in impas la fizica. Plus se intelege foarte bine si cu profesorii”, apreciaza Ruxandra Serdean Verde. „Este modest si ii ajuta dezinteresat pe cei din jur”, precizeaza Tudor Lung.

De cealalta parte, Tudor David, celalalt varf al Colegiului National „Emil Racovita”, este elev in clasa a XII-a si s-a calificat si el in lotul national de fizica. Ii plac sportul, in special fotbalul si baschetul, si jocurile pe calculator.

Mai mult, canta din cand in cand la chitara, iar pasiunea pentru fizica o are de mult timp. „Tin cu „U” Cluj cand vine vorba de fotbal. Imi place foarte mult sa merg la meciuri, sa-i vad pe baieti pe stadion cum joaca. Iau si lectii de chitara.

Cat despre pasiunea pentru fizica o am de mult timp, e o materie in care pot spune ca am facut performanta”, spune olimpicul. Desi va sustine bacalaureatul intr-o sesiune speciala, nu se simte timorat si este hotarat sa urmeze Politehnica, la sectia calculatoare.

Nici el nu crede ca se poate defini, cu toate acestea este de parere ca in viata trebuie sa-ti placa ceea ce faci si atunci totul iese bine. „Ca motto as putea spune ca trebuie sa-mi placa ceea ce fac si atunci cu siguranta lucrurile ies bine”, a incheiat elevul.

Adriana Pop, dirigintele lui Tudor, spune: „Il am elev din clasa a IX a si in fiecare an a participat la olimpiada, dar nu si-a neglijat nici celelalte cursuri. A fost tot timpul printre premianti. Este o persoana foarte serioasa, modesta, un copil model pot spune, care nu se da in laturi cand vine vorba de a-i ajuta pe cei din jur.

Si nu cred ca performanta il va schimba, deoarece a stiut tot timpul sa fie echilibrat in ceea ce face si in modul cum se comporta”.

In aceeasi masura cei doi reprezentanti ai Colegiului „Emil Racovita” sunt de parere ca performanta pe care o realizeaza in scoala este importanta si ii poate ajuta foarte mult in viata.

„Sunt doi baieti pe care i-as caracteriza in trei cuvinte: pasiune, talent si dorinta de competitie. S-au evidentiat datorita rezultatelor foarte bune la invatatura, iar acum prin participarea in lotul national de fizica.

Calificarea in lotul national de fizica reprezinta o premiera la nivelul Clujului, pentru Vlad, intrucat pana acum niciun elev de clasa a X a nu a mai obtinut aceasta performanta. Sunt la ora actuala elevii cu cele mai bune rezultate din cadrul colegiului.” – Constantin Corega, directorul Colegiului National „Emil Racovita”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro