Sari direct la conținut

Boc in locul lui Tariceanu?

Ziua de Cluj

Cu alte cuvinte, se schimba din nou directia. Iar Poul Nyrup Rasmussen, socialistul european participant si el la intalnirea PD – PSD, face socanta declaratie ca Guvernul Tariceanu trebuie doborat. Toate acestea ne demonstreaza ca declaratiile inocente ale democratilor ascund un plan indelung pregatit.

16 mai este data in jurul careia s-au facut cele mai multe speculatii. Pentru unii, pare a fi linia de sosire in prima gara spre Uniune, iar pentru altii linia de start spre punerea in aplicare a unui program politic propriu pentru Marea intalnire cu Europa.

Cea mai mare realizare a acestei tari din ultimul secol nu poate fi lasata la voia intamplarii. Poate de aceea, toate speculatiile pe marginea unui plan de confiscare a acestui moment par verosimile si indreptatite.

Miscarile de culise ale democratilor vin si ele sa alimenteze scenariile conform carora, pe ultima suta de metri, lui Tariceanu i se pregateste debarcarea pentru ca un democrat important sa-i ia locul. Emil Boc arunca in mod demonstrativ o ultima petarda in directia PSD.

Acuzand insa Guvernul Nastase, afirmatiile lui nu afecteaza „noul” PSD si nici pe Mircea Geoana. PD are antecedente mai vechi in colaborarea cu o anumita parte a PSD, iar clujenii au o relatie mai speciala cu „generatia 2008” reprezentata la Bucuresti de Valentin Cuibus.

Daca grupul de la Cluj continua sa-l ironizeze pe primarul democrat, nu acelasi lucru se poate spune despre social-democratii care nu fac parte din acest grup din ce in ce mai restrans.

Ce ascunde sondajul lui Boc?

Sondajul facut de Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea „Babes-Boliay” (UBB), unde Emil Boc este cadru didactic, are cateva puncte de reper importante care demonstreaza ca atentia liderului democrat este indreptata intr-o directie noua.

Intrebarile sunt construite in asa fel incat beneficiarul sondajului sa afle daca anul 2006 este un an bun pentru o retragere strategica si, mai ales, cam care ar fi pistele pe care se poate construi o justificare a acestei miscari.

Emil Boc a vrut sa afle, si este pentru prima data dupa castigarea alegerilor cand face acest lucru, daca sunt sau nu clujenii multumiti de cum a condus orasul si daca sunt sau nu multumiti de cum este condusa tara. Acest sondaj poate folosi si ca argument pentru o promovare binemeritata a liderului clujean.

Emil Boc este subiectul principal al chestionarului, iar prezumtivii sai contracandidati, daca maine ar avea loc alegeri, sunt doi oameni infranti de el si care, cel mai probabil, nu vor mai candida niciodata.

Cu alte cuvinte, viitoarele alegeri locale nu mai sunt importante nici pentru Emil Boc, de vreme ce se pune, alaturi de Rus si Funar, intr-o eventuala competitie. Pentru primarul clujean insa a fost esential sa afle daca plecarea sa ar reprezenta o problema.

Intre cum e guvernata tara si cum a evoluat Clujul este o mare diferenta, dupa cum reiese din sondajul facut de UBB. Prin urmare, daca a fost bun la Cluj, poate fi bun si pentru Romania.

Sub bagheta maestrului

Traian Basescu a lansat la mijlocul lunii aprilie ideea ca inlocuirea lui Calin Popescu Tariceanu nu ar produce ingrijorarea Europei fata de o eventuala instabilitate politica la Bucuresti. Prin urmare, presedintele tarii nu renunta la acest proiect, nici macar pentru o integrare linistita.

Cel mai probabil ca domnia sa vede in schimbarea lui Tariceanu o ocazie necesara de introducere in ecuatie a unui democrat care sa semneze actul istoric de integrare.

Metodele si mijloacele de realizare a acestui proiect pot fi usor de aflat atata vreme cat tara este nemultumita de cum este guvernata, de preturile prea mari, de lipsa medicamentelor, de pensii si de ce a adus inundatiile.

Din sondajul UBB reiese faptul ca cei mai multi romani cred ca tara merge intr-o directie gresita. Majoritatea nu are bani decat pentru strictul necesar, iar 82,4% dintre clujeni nu au incredere in Guvern (putina incredere, foarte putina sau deloc).

Cea mai mare incredere o au cetatenii clujeni in primarul Emil Boc, iar pozitionarea sa doar printre personalitatile locale la aceasta intrebare nu este intamplatoare. Calitatile principale ale primarului Boc il recomanda si ele pentru o guvernare la un alt nivel. Este bun gospodar, cinstit si competent.

Iar calatoriile sale la Bucuresti nu deranjeaza decat pe 0,2% dintre clujeni.

Daca tara o cere…

Prin urmare, opinia publica a aflat ceea ce stia deja, anume ca orasul nostru a facut progrese la aproape toate capitolele si ca Emil Boc si-a facut datoria fata de electorat.

Daca PSD va inainta o motiune de cenzura la adresa Guvernului, prin care sa sanctioneze lipsa de eficienta in gestionarea problemelor tarii si nerealizarile cabinetului Tariceanu pe anumite capitole privind integrarea (domnul Basescu pomenea finantele si agricultura, amandoua la PNL), atunci s-ar putea ca, de „buna credinta”, democratii sa treaca „de partea poporului”.

In aceasta varianta a scenariului exista un risc pe care PD si-l asuma. Ei risca sa se decredibilizeze complet in fata electoratului pentru colaborarea cu PSD.

Social-democratii au fost tinta principala a atacurilor Aliantei, modul in care au condus tara i-a adus pe aliati la putere, ori, disparand principala justificare a acestui rol pe care democratii si l-au asumat, ii descalifica in primul rand pe ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro