Sari direct la conținut

Abordari moderne in conservare si restaurare

Buna ziua, Ardeal

Galeria Casei Matei gazduieste astazi manifestarea „Conservare-Restaurare – abordari contemporane”, prima de acest gen din Cluj-Napoca.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca si va cuprinde o expozitie de prezentare a activitatii sectiei de Conservare-Restaurare din cadrul universitatii precum si un workshop sustinut de cercetatorii Institutului National de Optoelectronica din Bucuresti.

Expozitia care are ca teme centrale conservarea si restaurarea in abordari moderne este o premiera la Cluj-Napoca. „Este prima expozitie de acest gen, intrucat abia acum a absolvit prima serie a sectiei Conservare-Restaurare.

De altfel, numai la Bucuresti mai exista o astfel de sectie, iar Clujul se mandreste ca poate realiza acum o astfel de expozitie”, a declarat Ana Maria Tataru, responsabil Relatii Publice, Internationale si Proiecte, in cadrul UAD Cluj-Napoca.

Expozitia include fotografii, printuri si materiale video care descriu activitatea studentilor de la sectia Conservare-Restaurare a universitatii clujene. }n cadrul manifestarii, va avea loc si un workshop, unde se vor dezbate teoriile contemporane in domeniu.

„Este o expozitie la care participa toti studentii de la sectia Conservare-Restaurare, este o expozitie pe sectie. Studentii vor participa la un workshop sustinut de cercetatori de la Institutul National de Optoelectronica din Bucuresti.

Vor fi discutii libere, intrebari si lamuriri, diverse informatii chiar si dezbateri pe marginea teoriilor contemporane din domeniu”.

Workshopul sustinut de cercetatorii institutului bucurestean se va desfasura in perioada 10-11 mai, intre orele 10-13, in spatiul expozitiei si se va adresa atat studentilor, cat si profesionistilor din domeniul conservarii-restaurarii.

Workshopul va oferi publicului clujean oportunitatea de a se initia sau de a aprofunda un domeniu inca insuficient promovat in spatiul romanesc.

Studentii sectiei de Conservare-Restaurare fac practica la manastirile din nordul Bucovinei, lucrand practic la restaurarea acestora.

Mai mult, in perioada 15.10.2005 – 15.01.2006, in cadrul proiectului „Euro-profesionalizare si Asigurarea calitatii in Conservare-Restaurare, finantat prin programul comunitar „Leonardo da Vinci”, zece studenti ai UAD Cluj-Napoca s-au deplasat in Italia la Academia ABADIR San Martino delle Scalle din Palermo, pentru un stagiu de pregatire si formare profesionala.

Responsabilul cu Relatiile Publice din UAD Cluj-Napoca spune ca „rezultatele acestui stagiu se regasesc in cadrul expozitiei de la Galeria Casei Matei, precum si lucrarile de conservare-restaurare realizate de studentii universitatii clujene in nordul Bucovinei”.

Vernisajul expozitiei are loc astazi, de la ora 18.00, la Galeria Casei Matei. Expozitia va fi deschisa publicului pana in data de 15 mai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro