Sari direct la conținut

Sindicalistii cer preluarea societatii de catre AVAS Chimpex, devalizat in functie de cine ajunge la putere

Replica de Constanta

SC Chimpex SA este cel mai mare operator portuar de incarcare si descarcare marfuri din Constanta si in acelasi timp sursa de imbogatire a multor personaje dubioase. Se pare ca societatea a fost urmarita de ghinion, din moment ce se afla in pragul falimentului din cauza proastei administrari, dar si a intereselor obscure care au stat in spatele celor care s-au perindat pana acum la conducerea sa.

Unul dintre cei care s-au umplut de bani de pe urma afacerilor necurate derulate cu SC Chimpex SA este Dan Radu Rusanu, membru marcant al Partidului National Liberal si vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Modalitatea in care Rusanu a inceput sa castige sume enorme de bani de pe urma Chimpex este cel putin dubioasa.

Societatea portuara a fost privatizata de fostul FPS in anul 1999, pachetul majoritar de actiuni, 74%, fiind achizitionat atunci de catre SC Rompac International SA, in schimbul a 3,5 milioane de dolari, prin licitatie. Firma face parte din grupul de firme Rompac, unul dintre cei mai mari angrosisti de cereale din tara si apartine omului de afaceri Dan Gritac.

Potrivit revistei Capital, Gritac este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, averea sa fiind estimata la circa 35 de milioane de dolari. Imediat dupa preluarea societatii Chimpex, Gritac a incercat sa-si recupereze cat mai repede investitiile, astfel incat a inceput sa instraineze activele firmei.

Asa a vandut catre SC Danis Metcom SRL depozitul D2, adica 14 hectare de teren in centrul Constantei si 14 hale cu doar 2 miliarde de lei, pret de inventar, nereactualizat din 1995. Actionarul majoritar al SC Danis Metcom SRL, cu 60%, este nimeni altul decat Dan Radu Rusanu, la acea vreme director la Eximbank.

Potrivit celor afirmate de sindicalistii de la SC Chimpex SA, firma deputatului liberal incaseaza lunar, numai din inchirierea halelor, 100.000 de euro. Un calcul sumar ne dezvaluie faptul ca din 1999 pana in prezent, vicepresedintele Camerei Deputatilor s-a imbogatit cu 6 milioane de euro de pe urma acestei afaceri.

Acest venit nu apare in declaratia de avere a deputatului, desi probabilitatea ca Rusanu sa fi devenit intre timp unul dintre cei mai bogati oameni din Romania este destul de mare, tinand cont de relatiile speciale care exista intre el si milionarul Dan Gritac.

Rompac, firma celui din urma, a beneficiat de mai multe credite acordate ilegal de catre Eximbank, in perioada in care Rusanu era directorul acestei institutii. In semn de recunostiinta, Gritac i-a intors favoarea liberalului, oferindu-i la un pret derizoriu activele SC Chimpex SA, contribuind astfel la situatia catastrofala in care se afla acum operatorul portuar.

Sedusa si abandonata pentru a doua oara

Intelegerea oneroasa incheiata intre milionarul Gritac si controversatul Rusanu nu a fost singurul exemplu de praduire a SC Chimpex SA. Dupa privatizare, Gritac a incheiat un contract de agentie intre Chimpex si Rompac, potrivit caruia 10% din veniturile brute ale societatii erau transferate catre Rompac, aflata intr-o situatie financiara precara.

Ulterior, Chimpex a mai fost o data pagubita in urma contractului de asociere in participatiune incheiat cu SC Comcereal Dambovita SA – o alta firma a lui Gritac –, prin care au fost transferate peste 30 de miliarde de lei.

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului nu a intervenit niciodata pentru stoparea devalizarii SC Chimpex SA, astfel incat vestea potrivit careia societatea va fi preluata de un alt investitor a readus speranta in randul celor 650 de angajati. La 6 octombrie 2004, Azomures a preluat de la Rompac 74,3% din actiunile Chimpex, devenind noul proprietar al societatii portuare.

Potrivit contractului, turcii care se afla la conducerea Azomures erau obligati sa faca o serie de investitii masive in baza materiala a societatii Chimpex, inclusiv in domeniul protectiei mediului.

Acest lucru nu s-a intamplat niciodata, iar sindicalistii, dupa mai multe actiuni de protest, cauzate de situatia extrem de precara a societatii, au cerut deja rezilierea contractului si intoarcerea la AVAS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro