Sari direct la conținut

Tras pe linie moarta, Santierul Militar Mangalia a devenit parc

Replica de Constanta

Proiect demarat in urma cu mai multi ani, Parcul Industrial Mangalia pare sa isi fi gasit, in cele din urma, o finalitate. In cadrul Centrului Roman de Afaceri „Marea Neagra”, patroni din Mangalia, alaturi de reprezentanti ai administratiei locale si de cei ai actionarilor parcului, au dezbatut principalele oportunitati de productie si afaceri pe care le prezinta aceasta zona.

Parcul Industrial Mangalia a fost infiintat prin OUG 65/2001 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, aprobata cu modificari prin Legea 490/2002, alaturi de Hotararea 176/2003 a Consiliului Local Mangalia.

Societatea Comerciala „Administrarea Parcului Industrial Mangalia” este formata din Consiliul Local, care detine 60%, alaturi de Centrul Roman de Afaceri „Marea Neagra”, cu un procent de 10%, S.C. „ROMEXPO” S.A., cu un procent de 10% si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, cu un procent de 20 %.

Parcul Industrial are o suprafata de 13 hectare si acces catre drumul national Mangalia-Negru Voda. Suprafata pe care se afla parcul industrial, precum si cladirile si halele aferente, aproximativ 30, provin de fapt din activele si terenul ramase in urma restructurarilor repetate ale activitatii Santierului Militar Mangalia.

Dupa cum arata in cadrul intalnirii directorul executiv al CRAMN Cornelia Boanta, pana la sfarsitul acestui an se pare ca zona va primi, in mod oficial, titulatura de parc industrial. Investitorii care doresc sa isi dezvolte o afacere la Mangalia, in cadrul acestui parc, vor putea sa inchirieze atat terenul, cat si cladirile, dar fara sa aiba posibilitatea de cumparare a acestora.

Cladirile fostului SNM pot fi utilizate pentru productie (fabrica de acetilena, hale de trasaj si laborator electronic, platforma remiza auto, hala ignifugare, baraci metalice etc), drept depozite, aici existand statii de carburanti, rezervor de combustibil, depozit de carbit, depozite de materiale, comert si alimentatie publica (cabina, poarta si laboratoare) sau pentru prestari servicii (camin nefamilisti).

Facilitati si servicii pentru agentii economici ce vor inchiria spatii in parc

Dupa cum s-a aratat in cadrul dezbaterilor, principalii „favoriti” in cursa pentru inchirierea spatiilor din parcul industrial vor fi afaceristii mangalioti, dar nu vor fi exclusi nici agentii economici din tara care doresc sa isi intemeieze un „business” la Mangalia. Pretul la inchiriere, calculat in euro/luna, variaza in functie de destinatia activelor.

De exemplu, pentru statia de carburanti, ce are o suprafata de 110 mp, chiria este de 800 de euro, un metru patrat de hala este 3,5 euro/luna, iar unul de baraca metalica ajunge la 1,5 euro/luna. In cazul in care un potential agent economic vrea sa demareze aici o activitate, el poate incheia un contract de inchiriere diferentiat in functie de natura activitatii.

De exemplu, pentru activitati de productie contractul este de minim 3 ani, pentru comert de minim 2 ani, iar pentru birouri/reprezentante de cel putin un an.

Pe langa conditiile pe care trebuie sa le respecte, prin contract, agentul economic, la randul sau, Societatea Comerciala „Administrarea Parcului Industrial Mangalia” ofera mai multe servicii si facilitati, printre care paza si protectia bunurilor, marketing si promovare, atragerea de clienti, comunicatii (Internet, cablu TV, telefonie), management financiar, contabil si de gestiune,

transporturi de bunuri si servicii hoteliere. Pe langa principalele beneficii pe care le-ar oferi zonei Mangalia functionarea acestui parc, in primul rand, din punct de vedere economic, trebuie tinut cont si de absorbtia fortei de munca locale, din care un procent insemnat nu isi poate gasi un loc de munca decat in perioada sezonului estival.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro