Sari direct la conținut

Proodeftiki ocupa balastiera Beclean

Gazeta de Bistrita

In judetul Bistrita-Nasaud, firma care trebuie sa se ocupe de drumul dintre limita judetului Cluj si orasul Bistrita s-a instalat confortabil la balastiera din Beclean. Pe care a inchiriat-o prin intermediul afaceristului Vasile Corutiu si fara acceptul Primariei Beclean.

Antrenament in balastierele din Hunedoara

Colegii de la GAZETA de Hunedoara au descoperit faptul ca grecii de la Proodeftiki, care imbina potenta financiara a investitorului strain cu arta „tepelor balcanice”, au inceput exploatarea pietrei in sistem terasat in judetul Hunedoara.

Pentru aceasta, grecii au incheiat contracte cu primariile si nu cu Apele Romane, conditii in care pretul platit a fost mult mai mic. Incredintarea lucrarilor de amenajare de drumuri catre grecii de la Proodeftiki este o constanta a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale Romania (CNADNR).

Ii regasim pe DN 1, in judetele Cluj si Caras Severin, pe DN 66, intre Baru Mare si Hateg, dar si in sud, pe o sectiune a drumului Craiova – Drobeta Turnu Severin. Toate licitatiile castigate de Proodeftiki au avut loc in perioada guvernarii PSD.

Termenele de executie nu au fost insa respectate, iar calitatea amenajarilor lasa, de asemenea, de dorit. Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, recunostea ca grecii au beneficiat de proiecte incomplete, care au pus in pericol siguranta rutiera pe drumurile pe care le-au amenajat.

Pe unele portiuni lipsesc chiar zidurile de sprijin care ar trebui sa-i protejeze pe conducatorii auto de caderile de anrocament.

Se pare ca CNADNR studiaza acum posibilitatea rezilierii contractelor de licitatie, cu atat mai mult cu cat acestea sunt dezavantajoase si pentru comunitatile locale (din punct de vedere social), dar si pentru compania nationala (din punct de vedere al raportului calitate/pret).

In judetul Hunedoara grecii de la Proodeftiki persevereaza si executa lucrarile fara a lucra in subantrepriza cu firme romanesti, la preturi de trei ori mai piperate decat cei care lucreaza cu intermediari.

Proodeftiki nu vrea sa piarda nici un ban din contracte, chiar daca acestea sunt realizate cu finantare internationala (ISPA) si sunt considerate lucrari de interes strategic, caz in care ar trebui pusa pe primul plan calitatea amenajarilor si, de-abia in ultimul rand, renumele antreprenorului.

Numai in judetul Hunedoara, executarea reabilitarii a DN 66, Petrosani – Deva se ridica la suma de 12,1 milioane de euro. Pe DN 66 lucrarile au fost mult timp intarziate iar investitia nu poate sa fie finalizata pana in toamna. Pana acum, grecii au fost protejati de liderii locali ai PSD.

Punctul de lucru al Proodeftiki in judetul Hunedoara se afla la Baiesti, in aria administrativa a comunei Pui, unul dintre fiefurile cele mai controversate ale PSD in judet. La ora actuala, trei dintre firmele grecilor, cu datorii totale la bugetul de stat de peste 55 de miliarde de lei, se afla in procedura de executare silita.

Este vorba despre Proodeftiki Construct SRL, Proodeftiki SA Grecia Sucursala Bucuresti si J.V. Proodeftiki Atemke Efklidis SA Grecia, Sucursala Cluj, cea care executa lucrarile din judetul Bistrita-Nasaud.

Balastiera din Beclean, strategica pentru Proodeftiki

In Bistrita-Nasaud grecii au pus mana pe balastiera de la Beclean, de care aveau absoluta nevoie pentru lucrarile de reabilitare de la DN 17. Aceasta balastiera are o situatie mai speciala.

Din cele declarate GAZETEI de primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, balastiera a fost concesionata in 1992, pe o perioada de 49 de ani de conducerea de atunci a primariei, firmei SC Matcon SA condusa de vajnicul om de afaceri bistritean Vasile Corutiu.

Acesta, neavand ce face deocamdata cu ea a subinchiriat-o – suntem convinsi ca pe bani frumosi – grecilor de la Proodeftiki. Stefan Ciubotarenko, reprezentantul firmei grecesti in judet, ne-a spus ca termenul de valabilitate al contractului se intinde pe o perioada de patru ani.

Numai ca acest contract incalca orice prevedere legala in domeniu: cei de la Matcon, care au concesionat balastiera, nu au voie sa o subinchirieze fara acordul primariei. Lucru confirmat de altfel de Nicolae Moldovan, care nu are cunostinta de o cerere in acest sens din partea lui Vasile Corutiu.

Acesta din urma, contactat telefonic, sustine sus si tare ca are acest drept, deoarece a concesionat terenul balastierei de la Consiliul Judetean in 1999 pe o perioada de 25 de ani. Terenul respectiv, spune Corutiu, are alt regim decat cele agricole, in consecinta poate sa-l subinchirieze.

Pana la urma, cei care profita de aceasta situatie incurcata sunt cei de la Proodeftiki, care isi vad nestingheriti de treaba.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro