Sari direct la conținut

12 asiguratori din Romania au capacitate de plata in caz de cutremur major, prin contracte de reasigurare, de 1,45 miliarde euro/200 de milioane euro din aceasta suma este protectie cumparata de Allianz-Tiriac

HotNews.ro
Remi Vrignaud, CEO Allianz-Tiriac, Foto: Allianz-Tiriac Asigurari
Remi Vrignaud, CEO Allianz-Tiriac, Foto: Allianz-Tiriac Asigurari

Circa 200 milioane de euro din suma de 1,45 de miliarde de euro – capacitate de plata pe care 12 asiguratori din Romania ar avea-o la dispozitie in caz de cutremur major – exclusiv prin protectiile de reasigurare de tip neproportional cumparate pentru 2015, reprezinta protectie cumparata de Allianz-Tiriac Asigurari de la patru reasiguratori parteneri, au precizat pentru HotNews.ro oficialii asiguratorului. Allianz-Tiriac subliniaza ca are o capacitate totala de plata in caz de cutremur de peste 700 milioane de euro, aici fiind inclusa suma de 200 milioane de euro, precum si disponibilitati date de alte contracte proportionale de reasigurare cumparate si de retineri nete in sarcina companiei.

Informatie de context:

O analiza realizata de AON Benfield, unul dintre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume, la solicitarea UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania) si prezentata cu o zi in urma intr-o conferinta de presa arata ca Allianz-Tiriac , Asirom, Astra, Carpatica, Certasig, Euroins, Garanta, Generali, Gothaer, Groupama, Omniasig si Uniqa, care detin aproape 84% din piata de asigurari, au o capacitate de despagubire disponibila, prin protectiile de reasigurare de tip CAT XL cumparate pentru acest an, de peste 1,45 miliarde de euro, cu aproape 60% peste daunele pe care le-ar produce un cutremur ca cel din 1977 proprietatilor asigurate in prezent, daune estimate la 909 milioane euro, se arata intr-o analiza realizata de AON Benfield, unul dintre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume, la solicitarea UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania).

Prezent la eveniment, Remi Vrignaud, presedinte UNSAR si CEO al Allianz-Tiriac Asigurari a precizat ca „Allianz-Tiriac Asigurari are o capacitate de despagubire disponibila, prin protectiile de reasigurare cumparate, de peste 700 milioane de euro. Retinerea proprie este de doua milioane de euro, iar restul este reasigurare. Suntem foarte prudenti si conservatori. In ceea ce priveste riscurile catastrofice cedam aproape 30% din primele incasate pentru reasigurare”.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Allianz-Tiriac Asigurari au explicat in ce consta capacitatea de plata de 700 milioane de euro pe care o are asiguratorul in caz de cutremur:

Allianz-Tiriac Asigurari areasa cum am declarat publico capacitate totala de plata in caz de cutremur de peste 700 milioane de euro. Aici sunt incluse:

– retinerea proprie neta;

– protectia prin contracte proportionale de reasigurare (sunt mai mult de 10 reasiguratori parteneri ai Allianz-Tiriac implicati in acest program)

– protectia neproportionala – de tip CAT XL (cumparata de Allianz-Tiriac de la 4 reasiguratori parteneri).

In suma de 1,45 miliarde euro – care reprezinta capacitatea de despagubire disponibila celor 12 membri UNSAR data exclusiv de protectia neproportionala de tip CAT XL cumparata – este inclusa doar ultima componenta (de circa 200 mil euro) din totalul capacitatii de despagubire de mai mult de 700 milioane euro pe care o are Allianz-Tiriac in caz de producere a unui cutremur major”.

Ce inseamna CAT XL:

In cazul contractelor de reasigurare neproportional de tip ‘Excendent de dauna’ (CAT XL) reasiguratorul plateste in situatia in care dauna survenita la un moment dat depaseste o anumita valoare, denumita prioritate sau retentie; de ex: se produce un cutremur care genereaza pentru clientii asiguratorului daune de 5 milioane de euro; Daca retentia asiguratorului era de 500.000 euro, reasiguratorul plateste 4.500.000 euro.

  • Context: Scenariu negru prezentat de ASF: Nici un mare asigurator nu ar fi putut plati toate pagubele produse de un cutremur sever, la 30 iunie 2014

Toate aceste cifre prezentate de asiguratori cu privire la capacitatea de a putea plati despagubirile vin in contextul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat joi, 16 iulie, rezultatele unui test de stres in randul a 13 mari asiguratori, care a aratat ca in cazul unui cutremur sever, nicio companie (cu exceptia ING, care nu practica asigurarile generale) nu si-ar fi putut permite sa plateasca toate pagubele produse. Misu Negritoiu, presedintele ASF, a spus ca nu ar vrea sa induca panica in piata, subliniind ca testul, care ia in calcul si intrarea in incapacitate de plata a unui reasigurator, este ‘extrema extremelor‘. Contactati de HotNews.ro, oficialii UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania) au respins concluzia, sustinand ca pana si intr-un scenariu atat de sever, cei mai multi dintre asiguratori vor fi in masura sa plateasca daunele asumate.

Pentru detalii citeste si: Scenariu negru prezentat de ASF: Nici un mare asigurator nu ar fi putut plati toate pagubele produse de un cutremur sever, la 30 iunie 2014/Asiguratorii resping concluzia: Cei mai multi asiguratori vor putea sa plateasca daunele

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro