Sari direct la conținut

14 iulie, sarbatoarea nationala a Frantei, este umbrita de polemica legata de defilarea armatelor fostelor colonii franceze din Africa

HotNews.ro

De la Paris pana in Brazzaville si Cotonou, participarea soldatilor africani la traditionala defilare de 14 iulie, sarbatoarea nationala a Frantei, a starnit controverse. Treisprezece din cele 14 foste colonii africane ale Frantei au fost de acord sa celebreze pe Champs-Elysees 50 de ani de la obtinerea independentei. Organizatiile pentru apararea drepturilor omului acuza insa ca, in anumite contingente, ar putea fi prezenti militari acuzati de crime de razboi, relateaza France24.fr.

Imagini in direct de la festivitatile de pe Champs-Elysees pot fi urmarite aici

Federatia internationala a ligilor pentru drepturile omului (FIDH) a cerut marti autoritatilor franceze sa publice lista delegatiilor prezente la manifestari, pentru a putea verifica daca in randul acestora nu sunt si criminali. Intr-o scrisoare deschisa adresata in 12 iulie presedintelui Nicolas Sarkozy, organizatia se declara „profund preocupata de faptul ca in delegatiile anumitor tari (…) ar putea sa se afle persoane vinovate de grave violari ale drepturilor omului”.

Olivier Thimonier, secretar general al asociatiei Survie, a afirmat ca „trupe foarte contestate in tarile lor, unde au comis acte violente”, ar putea venit „sa sarbatoreasca o data simbol a libertatii”. In colimatorul organizatiei se afla in special armata ciadiana care, in cadrul unei operatiuni din februarie 2008, „a organizat rapirea opozantului Oumar Mahamat Saleh”.

Umbra Africii coloniale

La randul sau, opozitia critica un reviriment al epocii colonialiste. „Am recazut in politica retelelor, in afisarea complicitatilor”, a spus François Hollande, deputat socialist, care adauga ca „ceea ce este grav este ca politica africana este asumata aproape in totalitate de anturajul presedintelui”. Dupa demisia secretarului de stat pentru Cooperare, Alain Joyandet, a venit randul lui „Claude Gueant (secretar general al Palatului Elysee) sa devina ministrul pentru Africa”, ironizeaza el.

„Vointa noastra de a avea o relatie buna cu ansamblul continentului nu ne impiedica sa pastram o relatie privilegiata cu tarile cu care am impartasit trecutul”, spune el, adaugad ca aceste invitatii trebuie sa raspunda in primul rand „asteptarilor Africii”.

Ministrul Apararii, Herve Morin, a dezmintit insa, pentru France Info, prezenta unor prezumtivi criminali in contingentele africane.

„Nu detinem nicio informatie in acest sens”, a spue el.

Si presedintele Nicolas Sarkozy respinge aceste critici: „Obiectivul aceste intalniri nu este sa sarbatorim independenta voastra, o faceti foarte bine voi insisi. Obiectivul este sa celebram fortele de legatura pe care Istoria le-a tesut intre popoarele noastre. Iar forta acestei intalniri este sa construim impreuna viitorul nostru”, a spus el, in cadrul dejunului la care au fost invitati 12 sefi de state francofone, la Palatul Elysee.

Austeritate: fara garden-party de 14 iulie

Sarbatoarea din 2010 sta sub semnul austeritatii bugetare, in conditiile in care celebra garden-party de la Palatul Elysee nu va avea loc in acest an. In acest fel, se vor economisi 750.000 de euro.

Receptia din marele parc al Palatului Elysee a fost inventata de anglofilul Valery Giscard d’Estaing, in 1979, care a botezat-o „garden-party”, scrie Le Figaro.

Franta sarbatoreste, in 14 iulie, caderea Bastiliei, simbolul apusului Vechiului Regim si declansarea Revolutiei franceze, eveniment care a marcat viata politica a intregii Europe

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro