Sari direct la conținut

140 de români mor în fiecare zi de cancer. Diagnosticarea în stadii avansate – una dintre principalele cauze

HotNews.ro
140 de români mor în fiecare zi de cancer. Diagnosticarea în stadii avansate – una dintre principalele cauze

​50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii. Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până anul trecut. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în anul 2018 în România.

De Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului (4 februarie), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România trage încă o dată un semnal de alarmă și cere autorităților rezolvarea multiplelor probleme din sfera oncologiei, precum si un Plan Național de Oncologie.

Din cauza deficienţelor sistemului de sănătate, în România, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalităţii din ţările UE, avertizează Colegiul Medicilor din România. Numărul insuficient de medici, subfinanțarea programului de oncologie, politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la această concluzie.

„Pentru că în oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici măcar un program de chimioterapie este necesar un plan național de oncologie care să cuprindă real tot ceea ce trebuie să se întâmple de la prevenție până la îngrijirea paliativă. Elementele de bază pe care orice plan pentru cancer ar trebui să le aibă sunt: existența programelor de screening, accesul la investigații, terapii inovatoare și testări genetice care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice care lipsesc în România și dezvoltarea paliației, atât de necesară pacienților. De asemenea, se impune imperativ Registrul Național de Oncologie ca parte componentă a Planului Național de Oncologie. Realizarea unui plan național de cancer complet și coerent, corect finanțat, va avea ca rezultat identificarea bolii în stadii incipiente, curabile”, afirmă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

  • 83.461 de noi cazuri de cancer în România în 2018

În România, conform ultimelor date Globocan 2018 (Globocan Cancer Observatory), în anul 2018, numărul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, în condițiile în care 50.902 români își pierd viața din cauza cancerului. Sunt cifre alarmante și multe dintre ele pot fi considerate decese evitabile, dacă ar exista o strategie corespunzătoare pentru combaterea acestei afecțiuni. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj și Timișoara. Îngrijorător este și faptul că România nu deține un Registru Național de Cancer și prin urmare se estimează că numărul total ar fi mult mai mare.

  • Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până anul trecut

Numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2018.

„Datele statistice noi, publicate de Globocan (Global Cancer Observatory) în anul 2018 și folosind pentru România datele Registrului Regional din Cluj-Napoca și pe cele ale Registrului Regional Timișoara extrapolate la cele ale țărilor vecine, arată că în România pentru o populație de 19.580.628 de locuitori au fost înregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer și o prevalență la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienți cu cancer. În ceea ce privește incidența pentru ambele sexe, pe primul loc se află cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostată, de vezică urinară si cel gastric. Dacă ne referim la incidența pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se află cancerul pulmonar, urmat de cel de prostată, vezică urinară, stomac și hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) și ovarian.”

„Toate aceste date atestă nevoia acută de măsuri preventive care să pornească de la primul nivel de prevenție până la prevenția terțiară. Întărirea măsurilor de prevenție ar putea duce la scăderea mortalității și a costurilor în tratamentul cancerului. Este adevărat că numărul medicilor oncologi în România a crescut, la fel ca și modalitățile terapeutice moderne, dar ele sunt încă insuficient repartizate la nivelul țării ca să putem discuta de tratament uniform în toată țara. Creșterea nivelului de educație al populației ar permite obținerea unor rezultate mai bune în depistarea precoce, dar și în scăderea costurilor referitoare la tratament. În ultimii ani a crescut accesul pacienților la terapiile noi, moderne prin rambursarea acestora. Creșterea eforturilor întregii societăți privind abordarea cancerului vor permite scăderea mortalității prin cancer și creșterea ratei de curabilitate”, afirmă prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală și Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro