31 octombrie și nu prea se amintește de Elizabeth Krebs, mama Halloween-ului modern
Probabil multă lume, chiar și în România, sărbătorește Halloween. Nici în presa de astăzi nu apare un nume emblematic asociat acestei sărbători. Dacă anul trecut nu a apărut nimic, am sperat că anul acesta o să fie ceva despre ea. Foarte ciudat, având în vedere ca Halloween-ul, așa cum există el azi, se datorează acestei femei: Elizabeth Krebs.
Pe Google, când dai Halloween și ajungi pe Wikipedia, la fel. Dai căutare în articol să vezi dacă este menționată și… nimic.
Pe scurt, în 1912, în Hiawatha, Kansas (în SUA), în dimineața de după Halloween o femei pe nume Elizabeth Krebs s-a supărat foarte tare când a văzut că grădina i-a fost vandalizată. De fapt, ea nu era un caz singular, întregul orășel având aceeași problemă. Mulți copii, cu măști, făceau de fapt dezastru.
În anul următor, în 1913, ea s-a gândit să organizeze o petrecere care să-i facă să-și consume energia pentru a nu mai distruge bunurile sale.
Bineînțeles, în dimineața de după a observat că, la fel, grădina i-a fost vandalizată, la fel ca proprietățile multor alte persoane.
În 1914 a reușit să organizeze petrecerea în întregul orășel, organizând o paradă, un concurs de costume etc. Planul a funcționat. Grădina sa și orășelul nu au mai fost vandalizate.
Vestea succesului s-a răspândit și în alte părți, cu concerte, parade, mâncare, dans și dulciuri, acompaniate de decorațiile cu fantome și alte asemenea.
Practic, modul în care se celebrează astăzi această sărbătoare i se datorează ei.
E adevărat că ea este citată în multe locuri ca „mama Halloween-ului”. Unii sunt de acord cu afirmatia, alții că nu, dar asta pentru că vestita sintagma „trick or treat” și dulciurile datează de dinainte. Oricum ar fi, modul de celebrare american și cel importat de alte țări este al ei.
În România, ca de altfel și în alte părți ale lumii, se fac bani în perioada asta: petreceri private, evenimente tematice, produse speciale la magazine etc.
Despre restul istoriei din spate, HotNews.ro a scris aici.
Surse: Ancient.eu