7 modalități distractive de a-i învăța pe copii să fie responsabili cu banii
Educația financiară este esențială pentru viitorul copiilor noștri. Învățarea responsabilității financiare poate începe devreme și, cu metodele potrivite, poate fi chiar distractivă. Iată șapte modalități creative și plăcute prin care părinții își pot învăța copiii să gestioneze banii în mod eficient.
Discuția despre bani cu copiii noștri trebuie să apară natural, sunt de părere specialiștii. Și la acest capitol, la fel ca la toate celelalte, copiii învață mai degrabă din ceea ce ne văd pe noi, părinții, că facem, decât din ceea ce le spunem. Cea mai firească modalitate de a le „vorbi” despre bani este jocul. Există o multitudine de feluri de a ne juca cu ei, vorbindu-le în același timp despre bani. „Meta-competența aceasta a antreprenoriatului, a autodisciplinei, a gândirii de tip designer, nu este o abilitate de genul «e bun la arte», «e bun la matematică». Acestea pot fi dezvoltate la toți copiii, indiferent de valoarea IQ-ului. Părintele, acasă, poate să organizeze, să joace diverse jocuri de tip Monopoly și să discute cu copilul despre etapele din joc, despre ce înseamnă să construiești. Acele activități pe care noi le vedem în filmele americane, copiii care ies cu standul de limonadă, spre exemplu, nu au fost inventate de americani doar ca să se distreze copilul, ci ele toate au fost gândite ca să dezvolte anumite competențe pentru viață”, spune Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare.
Cum îi învățăm responsabilitatea financiară pe copii în joacă
Educația financiară poate începe de la o vârstă fragedă. Chiar și copiii mici pot învăța concepte de bază despre bani prin jocuri și activități simple. Iată câteva idei pentru diferite grupe de vârstă:
1. Pușculița cu trei compartimente (preșcolari, 3-5 ani)
Puteți cumpăra o pușculiță special concepută cu trei compartimente sau puteți folosi borcane, cutii de plastic sau alte recipiente etichetate corespunzător: economii, cheltuieli și donații.
Explicați copilului scopul și importanța fiecărei categorii:
- Economii: acest compartiment este destinat economisirii pentru obiective pe termen lung sau pentru a crea un fond de rezervă. În felul acesta, copiii învață valoarea economisirii și a planificării pe termen lung. Ei ajung să înțeleagă că economisirea constantă, chiar și a unor sume mici, poate duce la acumularea de bani pentru achiziții importante sau pentru situații neprevăzute.
- Cheltuieli: aici, copiii pun bani pentru cheltuielile zilnice sau săptămânale, cum ar fi jucării, dulciuri sau alte lucruri pe care și le doresc. Prin gestionarea acestui compartiment, copiii învață să își prioritizeze dorințele și să facă alegeri informate despre cum își cheltuiesc banii. Îi ajută să înțeleagă valoarea banilor și să evite cheltuielile impulsive.
- Donații: compartimentul este dedicat donațiilor sau ajutorului altora, fie că este vorba de caritate, cadouri pentru prieteni sau familie. Copiii învață despre generozitate și responsabilitate socială. Îi ajută să înțeleagă importanța de a da înapoi comunității și de a sprijini cauze în care cred.
Împărțirea banilor în aceste trei categorii îi ajută pe copii să dezvolte o perspectivă echilibrată asupra gestionării banilor, învățând să economisească, să cheltuie și să doneze responsabil. După ce confecționați pușculița, explicați-i copilului conceptul. Apoi, ajutați-l să stabilească reguli – ce procent din banii de buzunar sau din alte surse vor merge în fiecare compartiment. Încurajați-l să își împartă banii de buzunar între aceste compartimente. Verificați periodic dacă pune bani în cele trei compartimente, încurajându-l să distribuie sumele echitabil.
2. Bugetul de weekend sau banii de vacanță (școlari, 6-12 ani)
În zilele libere sau în vacanță vor tot ce văd. Dați-le o sumă fixă de bani. Oferiți-le un buget de weekend sau de vacanță și lăsați-i să decidă cum să îi cheltuie. Sau implicați-i în planificarea bugetului pentru activitățile de weekend. Acest exercițiu îi va ajuta să înțeleagă conceptul de prioritizare și de gestionare a resurselor limitate.
3. Organizați un concurs de economisire (școlari, 6-12 ani)
Organizați o competiție de economisire în familie sau între copii. Stabiliți un obiectiv pentru care este nevoie să pună bani deoparte fiecare membru al familiei și dați-le tuturor un timp limită. Cine reușește să economisească mai mult în această perioadă este câștigător. Premiați câștigătorul pentru a-i motiva pe toți.
4. Ajută-i să-și țină un jurnal de cheltuieli (adolescenți, 13-18 ani)
Încurajați copiii să țină un jurnal de cheltuieli în care să noteze fiecare leu care intră și fiecare leu care iese din buget. Acest obicei îi va ajuta să își monitorizeze cheltuielile și să devină mai conștienți de modul în care își folosesc banii.
5. Organizați un mini-business (adolescenți, 13-18 ani)
Ajutați copiii să își organizeze un mic business, cum ar fi vânzarea de jucării prelucrate de ei sau de desene/picturi făcute de ei Acest proiect îi va învăța despre investiție – cât costă să pornești o afacere (materialele necesare), profit (câți bani câștigă din ceea ce vând) și pierdere (dacă au investit mai mult decât au reușit să vândă), precum și despre munca necesară pentru a câștiga bani.
6. Lasă-i pe ei să facă lista de cumpărături a casei (școlari, 6-12 ani)
Luați-i pe copii la cumpărături și discutați despre prețurile produselor, oferte și reduceri. Explicați-le de ce alegeți anumite produse și cum faceți comparația de prețuri pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț. Apoi rugați-i să facă lista de cumpărături pentru mesele necesare familiei voastre timp de două zile. Cereți-le să încropească un meniu pentru fiecare zi și lista de ingrediente necesare a fi cumpărate.
Ridicați apoi ștacheta și propuneți-le să facă o listă de ingrediente necesare pentru următoarele două zile, doar că de data aceasta oferiți-le un buget limitat. Discutați cu ei ce sunt acelea priorități și cum ar trebui modificat meniul pentru a hrăni întreaga familie.
7. Importanța jocului de rol în viziunea financiară (preșcolari, 3-5 ani)
Organizați un joc de rol în care copilul să joace fie rolul unui vânzător, fie pe cel al unui cumpărător. Folosiți jucării de tip casă de marcat, bani de jucărie și produse din casă ce vor deveni produsele de la magazin.
Jocul de rol constă în implicarea copilului în construcția unui personaj. Acest tip de joc îți poate arăta modurile în care copilul tău interpretează lumea și modul în care el înțelege comportamentele, acțiunile și ideile pe care le experimentează. El devine – la nivel profund – acel personaj, erou, animal sau obiect, iar scenele pe care le construiește și le interpretează înseamnă viziune. Jocul de-a magazinul reprezintă o bună modalitate de a repeta și exersa, prin punere în practică, ceea ce i-ați povesti până acum despre bani și organizare financiară.
Responsabilitatea financiară se poate deprinde în joacă
Învățarea responsabilității financiare nu trebuie să fie plictisitoare. Prin utilizarea acestor modalități distractive, puteți face educația financiară un proces plăcut și interesant pentru copii. Începând de la o vârstă fragedă, copiii pot dezvolta abilități financiare solide care îi vor ajuta să își gestioneze banii eficient și să ia decizii financiare inteligente în viitor. Așa că, începeți astăzi să îi învățați pe copii despre bani prin joc și activități interactive!
Nu vă panicați dacă activitățile pe care vreți să le faceți nu le sunt pe plac celor mici. Începeți simplu prin a deschide conversația despre bani și veți vedea încotro se îndreaptă balanța intereselor lor. Copiii vor afla oricum despre bani; de ce să nu îi învețe din familie și din exemplele derivate din viața de zi cu zi?
Articol susținut de Școala de Bani și Asociația Școlilor Particulare – ASP