Sari direct la conținut

Paul Krugman compară nebunia crypto cu bula imobiliară care a declanșat marea criză economică

HotNews.ro
Paul Krugman a fost laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2008, Foto: John Nguyen / Eyevine / Profimedia Images
Paul Krugman a fost laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2008, Foto: John Nguyen / Eyevine / Profimedia Images

Economistul american Paul Krugman afirmă că „nebunia” crypto din zilele noastre este asemănătoare cu bula imobiliară de la mijocul anilor 2000, relatează Markets Insider.

Într-un nou editorial publicat în The New York Times el afirmă că entuziasmul fără margini al unora față de monedele digitale seamănă cu încrederea de nezdrunciat pe care americanii au avut-o în piața lor imobiliară înainte ca aceasta să se prăbușească, declanșând marea criză financiară globală.

Doar o mână de investitori, printre care și legendarul Michael Burry imortalizat în filmul „The Big Short”, și-au dat seama că prețurile la locuințele din Statele Unite au urcat la niveluri nesustenabile.

Krugman, care a câștigat Premiul Nobel pentru Economie în 2008, a atribuit iluzia în masă de care au suferit americanii la momentul respectiv „factorului de incredulitate” sau faptului că acestora pur și simplu nu le venea să creadă că prețurile sunt atât de umflate artificial precum avertizau „pesimiștii”.

Paul Krugman compară criptomonedele cu o casă „construită pe nimic”

Paul Krugman afirmă că pe piața crypto se manifestă în prezent o situație similară, dând drept exemple lipsa unor aplicații practice pentru bitcoin și popularitatea acestuia în rândul șarlatanilor și infractorilor economici.

Economistul spune că este absurd să descrii criptomonedele drept „o casă construită pe nisip” cât timp „acestea nu sunt construite de fapt pe nimic”.

Krugman nu sugerează însă că o eventuală prăbușire a pieței crypto ar putea avea repercusiuni similiare cu spargerea bulei imobiliare din SUA care a declanșat marea criză financiară.

În ceea ce-l privește pe Michael Burry, acesta a tras luni un semnal de alarmă cu privire la starea economiei Statelor Unite, arătând că nivelul economiilor personale ale americanilor s-au prăbușit din primăvara lui 2021, o situație pe care o pune pe seama cheltuielilor necesare pentru a face față puseului inflaționist.

„Urmărind economiile totale raportate la PIB în SUA. Linia roșie este un minim istoric de 1,5%, stabilit în iulie 2005. La rata de cheltuire a economiilor din ultimele 12 luni, acest nivel ar putea fi atins între lunile septembrie și decembrie a acestui an. Împrumutăm timp”, a notat el într-o postare pe Twitter pe care ulterior a șters-o, o practică obișnuită a lui Burry.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro