Sari direct la conținut

Numărul incidentelor antisemite a crescut în Germania cu 80%, dar un alt lucru îngrijorează și mai mult

HotNews.ro
Poliție Germania, Foto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia
Poliție Germania, Foto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

Numărul incidentelor antisemite a crescut anul trecut în Germania cu 83%, a avertizat marți organizația de monitorizare RIAS, cea mai mare parte a creșterii survenind după începerea războiului dintre Hamas și Israel, relatează Reuters.

RIAS afirmă că aproximativ jumătate dintre cele 4.782 de incidente înregistrate, de la pictarea unor graffiti antisemite la cazuri mult mai grave de incendiere, au fost legate de activism anti-Israel.

Însă organizația de monitorizare a observat un fenomen și mai alarmant, avertizând că multe dintre cazuri au implicat de asemenea o relativizare sau chiar negare a Holocaustului, genocidul în timpul căruia Germania nazistă a ucis 6 milioane de evrei.

Deși numărul de incidente antisemite a crescut vertiginos la nivel mondial după atacul fără precedent comis de Hamas în data de 7 octombrie și riposta dură a Israelului care a urmat, subiectul este cu atât mai delicat în Germania, țară în care instituțiile evreiești se află sub protecția poliției.

Însă inclusiv în Germania există voci, printre care cele ale unor intelectuali evrei de naționalitate germană, care acuză că autoritățile și mass-media nu diferențiază suficient între antisemitism, ura față de evrei, și protestele față de acțiunile statului israelian în Fâșia Gaza.

În săptămâna de după atacul comis de Hamas împotriva Israelului cancelarul Olaf Scholz a reiterat că ideea existenței Israelului ca stat independent este o problemă ce ține de interesele naționale ale Germaniei.

Schimbare de paradigmă privind incidentele antisemite din Germania

Felix Klein, oficialul guvernamental însărcinat cu coordonarea luptei împotriva antisemitismului în Germania, a declarat pentru Reuters că antisemitismul era în creștere în Germania și înaintea atacului de pe 7 octombrie, în parte datorită retoricii partidului de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD).

Politicieni ai AfD au declarat că Germania, țară cu o populație de aproximativ 225.000 de evrei, ar trebui să depășească stigma legată de acțiunile sale din trecut. În unele cazuri membri ai AfD au fost puși sub acuzare și condamnați pentru folosirea de limbaj nazist.

Klein afirmă însă că după 7 octombrie multe dintre incidente au legătură cu comunitatea musulmană în creștere a Germaniei. Oficialul a îndemnat asociațiile care îi reprezintă pe musulmani să vorbească mai mult despre pericolele antisemitismului.

CLAIM, o rețea de ONG-uri care monitorizează islamofobia și ura față de musulmani, a declarat luni că numărul incidentelor anti-musulmane a crescut la rândul său în Germania anul trecut.

INTERVIURILE HotNews.ro