Sari direct la conținut

Circa 30% dintre bulgari ar vota împotriva apartenenţei la NATO (sondaj)

HotNews.ro
NATO, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
NATO, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Conform rezultatelor unui sondaj publicate de Divizia de Diplomaţie Publică a NATO pe 5 iulie, aproximativ 30% dintre bulgari ar vota împotriva apartenenţei ţării lor la NATO, reprezentând cea mai mare proporţie de populaţie dintre toate cele 32 de ţări membre.

Dacă se ţine cont şi de răspunsul „nu ştiu” ales de 11% dintre cei intervievaţi, procentul celor care ar fi de acord cu ieşirea din Tratatul Nord-Atlantic ar ajunge la 34%.

Chiar dacă 59% dintre bulgari ar vota ca ţara lor să rămână în Alianţă, acest procent ar fi din nou cel mai mic dintre toate ţările NATO.

Sondajul s-a desfăşurat între 1 aprilie şi 6 mai 2024, înainte de Summitul din Washington al blocului, programat pentru 9 – 11 iulie.

Cei 56% dintre repondenţi care consideră că este mai sigur pentru Bulgaria în cadrul NATO i-au întrecut pe belgieni, francezi, italieni, sloveni şi chiar şi pe americani. Până la 29% dintre bulgari se tem că ţara lor este mai puţin sigură în cadrul Alianţei, doar italienii fiind mai îngrijoraţi.

Un procent substanţial de 69% dintre bulgari consideră că NATO este importantă pentru securitatea viitoare a ţării – la fel de mulţi ca italienii şi mai mulţi decât francezii, grecii, nord-macedonenii, muntenegrenii, slovacii, slovenii şi americanii. Cei 13% care nu sunt de acord cu acest lucru sunt întrecuţi numeric în Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia şi Slovenia.

Mai puţin de jumătate dintre bulgari (42%) sunt de acord că Bulgaria ar trebui să apere o altă ţară NATO dacă ar fi atacată. Doar islandezii şi nord-macedonenii sunt mai reticenţi în această privinţă. Cei 22% care nu sunt de acord îi depăşesc pe repondenţii din Grecia, Muntenegru şi Slovenia.

Cei care sunt de acord cu afirmaţia că statutul de membru al NATO face mai puţin probabil un atac al unei alte ţări asupra Bulgariei reprezintă 55%, iar islandezii, muntenegrenii şi slovenii sunt mai pesimişti în această privinţă. Cei 22% care nu sunt de acord cu această afirmaţie sunt mai numeroşi decât repondenţii din Grecia, Muntenegru şi Slovenia.

Cei 61% care consideră că Bulgaria ar trebui să cheltuiască mai mult pe apărare plasează ţara pe locul 2 în Alianţă, după Albania cu 81%. Doar 27% dintre bulgari susţin că ţara lor ar trebui să menţină nivelul din prezent al cheltuielilor pe apărare, iar 6% sunt de părere că ţara ar trebui să cheltuiască mai puţin pe apărare.

În Bulgaria, procentul celor îngrijoraţi cu privire la posibilitatea unui război în ţările NATO este de 72%, iar cei care nu sunt îngrijoraţi de această perspectivă reprezintă 17%.

Ucraina

Aproape două treimi dintre cei intervievaţi în Bulgaria (66%) sunt de părere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat siguranţa şi securitatea ţării, în timp ce 29% nu consideră acest lucru.

Aproximativ 55% dintre bulgari sunt de acord ca ţara lor să continue să acorde sprijin Ucrainei, la fel de mulţi ca ungarii şi macedonenii şi mai mulţi decât grecii (40%)

Întrebaţi dacă au încredere în presa din Bulgaria că spune adevărul despre războiul împotriva Ucrainei, doar 28% au răspuns afirmativ (doar Grecia cu 24% şi Ungaria cu 27% au înregistrat niveluri mai mici) iar 66% au răspuns negativ (din nou, grecii sunt cei mai mari sceptici cu 70%).

INTERVIURILE HotNews.ro