Sari direct la conținut

Bătrânul „Amiral Kuznețov”, unicul portavion al Rusiei, ținta unui „atac terorist”, pus la cale de serviciile secrete ucrainene, anunță FSB

HotNews.ro
Portavionul „Amiral Kuznetov”, Foto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia
Portavionul „Amiral Kuznetov”, Foto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

FSB a anunțat miercuri că a dejucat un „atac terorist” asupra unei nave rusești de război și a reținut un agent al serviciilor speciale ucrainene, potrivit presei de stat, citată de Reuters.

Potrivit mass-media rusești, nava de război vizată este singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuznețov, care se află în reparații în portul Murmansk de mai multă vreme.

FSB a declarat că unul dintre militarii navei de război a fost contactat de un cetățean ucrainean care a încercat să îl convingă să comită un atac asupra navei, dar agentul serviciilor secrete ucrainene a fost reținut.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent informațiile din presa de stat rusă.

Mass-media de la Kremlin relata anul trecut că singurul portavion al Rusiei, „Amiral Kuznețov”, care a înregistrat mai multe întârzieri la programul de reparații capitale, ar putea reintra în serviciul forțelor navale până la sfârșitul lui 2024.

Nava, intrată în serviciul forțelor navale ruse în 1991, după ce lucrările de construcție începuseră cu 9 ani mai devreme, trebuia să fie supusă unei reparații care ar fi făcut-o operațională în 2023.

De-a lungul timpului, „Amiral Kuznețov” a fost urmărit de ghinion: tehnologie învechită, incendii, accidente și o revizie îndelungată. Nava nu a mai ieșit pe mare de șapte ani.

În decembrie 2019, cel puțin un militar a fost ucis și 12 persoane au fost rănite de un incendiu care a izbucnit la bordul navei.

Cu un an înainte, „Amiralul Kuznețov” a suferit avarii în timpul unor lucrări de reparații, când docul plutitor care o susținea s-a scufundat și o macara s-a prăbușit pe puntea navei.

Portavionul a căpătat notorietate în Marea Britanie în 2017, când ministrul Apărării de atunci, Michael Fallon, l-a numit „nava rușinii”, în timp ce trecea prin apele din apropierea coastei engleze și lăsa o uriașă dâră de fum negru.

În luna iunie 2022, termenul dat pentru revenirea pe mare a navei era 2023, dar a fost amânat din cauza unor defecțiuni descoperite în timpul lucrărilor. În noiembrie 2022,a fost estimat că nava va fi gata în primul trimestru al anului 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro