Sari direct la conținut

Adolescenții dependenți de tehnologie petrec mai puțin timp afară decât deținuții. Își verifică telefonul de peste 400 de ori pe zi

HotNews.ro
Copii pe telefon / Foto: Zivica Kerkez / Alamy / Alamy / Profimedia
Copii pe telefon / Foto: Zivica Kerkez / Alamy / Alamy / Profimedia

Timpul pe care unii adolescenți ajung să îl petreacă în fața ecranelor este între 14 și 16 ore, reiese dintr-o analiză a Asociației ALIAT, citată de Agerpres. 

În cadrul proiectului, a fost analizat comportamentul de consum al unui grup de elevi cu vârste 13 și 15 ani. „Am obţinut nişte rezultate surprinzătoare când vine vorba de consumul de ecran. Îşi verifică telefonul de 434 de ori, în medie, pe zi. Dacă ne luăm după anumite cercetări rezultă că prizonierii stau mai mult timp afară decât adolescenţii”, a declarat, pentru Agerpres, Daniela Clismescu, asistent social în domeniul adicțiilor. 

Specialiștii atrag atenția asupra efectelor nocive ale consumului mare de tehnologie, principalele probleme fiind sedentarismul, tulburarea alimentară, tulburarea de somn sau chiar insomnia. De asemenea, prin lipsa interacțiunii cu cei din jur în mediul real se ajunge la izolare socială. 

„Vorbim despre dopamină foarte multă, despre goana după like-uri, după vizibilitate. A fi în atenţia celorlalţi devine poate mai important decât interese, pasiuni, pe care le aveam şi le construiam într-un mod fructuos pentru personalitatea noastră”, menționează pentru Agerpres Ramona Costescu, psihoterapeut şi preşedinte al Asociaţiei Aliat pentru Sănătate Mintală. 

Cristian China Birta, consultant social media, este de părere că cei mai mulți dintre copii se duc acolo pentru că nu primesc ce au nevoie în viață din partea părinților, a școlii sau a celor din jurul lor. 

Specialiștii recomandă ca timpul petrecut în fața ecranelor să fie limitat la maximum două ore pe zi. De asemenea, aceștia sfătuiesc adolescenții să aibă un somn odihnitor, să petreacă mai mult timp în familie sau cu prietenii și să desfășoare activități în aer liber. 

INTERVIURILE HotNews.ro