Sari direct la conținut

Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk se vede și în cursul de schimb al rublei

HotNews.ro
Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk se vede și în cursul de schimb al rublei
Vladimir Putin la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, FOTO: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Rubla s-a depreciat din nou luni față de dolar după ce autoritățile ruse au decis evacuarea unei a doua regiuni de la granița cu Ucraina, măsură luată la 6 zile după ce Kievul a lansat incursiunea militară ce a semănat panică în regiunea Kursk, relatează Reuters.

La scurt timp după deschiderea sesiunii de tranzacționare a bursei de la Moscova rubla se depreciase deja cu 1,9% față de dolar, ajungând la 5 zile consecutive de depreciere.

Moneda națională a Rusiei s-a depreciat cu 6% față de dolar în intervalul respectiv de timp, o nouă bătaie de cap pentru Banca Centrală de la Moscova, care a mărit în mod repetat dobânda de referință anul trecut, la instrucțiunile Kremlinului, pentru a readuce sub control inflația și ține sub control deprecierea rublei.

În luna octombrie a anului trecut Putin a ordonat direct guvernului condus de premierul Mihail Mișustin să reintroducă temporar și controalele de capital pentru firmele care fac comerț extern, de asemenea cu scopul de a întări rubla.

Rubla s-a depreciat acum din nou față de dolar, dar și față de euro, în contextul ofensivei ucrainene în Kursk în pofida prețurilor mari la țiței și petrol și a vânzării de valută de către Banca Centrală de la Moscova și ministerul rus al finanțelor.

Un general rus acuză

Generalul rus în retragere Andrei Guruliov, în prezent un deputat în Duma de Stat de la Moscova, a declarat luni că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a reușit să avanseze atât de ușor din cauza ignorării rapoartelor privind masarea de trupe la graniță, precum și a lipsei de pregătire a liniei de apărare.

„Am văzut câmpuri de mine așezate, dar nu au niciun efect fără acoperire de foc”, a scris el pe canalul său de Telegram, unde a redistribuit un fragment din emisiune. El s-a întrebat totodată cine a planificat linia de apărare din regiunea Kursk.

El a subliniat că oficialii din regiune nu ar fi putut să nu fie conștienți de concentrarea forțelor armate ucrainene în zona de frontieră. În plus, el a remarcat că grupul rus de forțe care apără frontiera de stat a fost insuficient dotat cu „tot ce este necesar”.

„Nimănui nu-i place aici adevărul din rapoarte. Cu toții vrem să auzim că totul este bine”, a subliniat el.

Cecenii lui Kadîrov, luați prin surprindere de ofensiva ucraineană în regiunea Kursk

Între timp, pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video cu zeci de luptători ceceni din trupele speciale „Ahmat” care au fost capturați de militarii ucraineni în timpul incursiunii lor, prima pe teritoriul Rusiei în care luptă și forțe regulate ale Kievului, nu doar voluntari străini.

Un responsabil ucrainean din domeniul securității a declarat sâmbătă seara pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că incursiunea lansată marți în regiunea rusă Kursk este o încercare de a „întinde” forțele Moscovei și de a „destabiliza” Rusia.

„Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situația în Rusia – pentru că este incapabilă să își protejeze propriile frontiere – și de a transfera războiul pe teritoriul rus”, a declarat sâmbătă seara pentru France Presse un responsabil ucrainean din domeniul securității, sub rezerva anonimatului.

Armata rusă a afirmat miercuri că Ucraina a desfășurat aproximativ 1.000 de soldați în cadrul acestei incursiuni, ceea ce a luat Kremlinul prin surprindere.

Întrebat despre această declarație rusă, oficialul ucrainean a replicat că au fost implicate „mult mai multe” trupe ale Kievului, „mii”.

Urmărește ultimele evoluții din a 901-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro