Fenomenala bibliotecă din Casa lui Dimitrie Gusti, fondatorul Muzeului Satului din București. Sociologul a fost alungat de comuniști din reședința sa
- Maria Ionescu
Una dintre primele și cele mai frumoase case construite în cartierul actualul cartier al Primăverii din București – Parcul Jianu cândva – i-a aparținut renumitului sociolog Dimitrie Gusti.
Și nu vorbim despre o simplă locuință, ci despre un adevărat și uriaș templu dedicat lecturii. Subsolul, parterul și etajul casei erau înzestrate cu o bibliotecă impresionantă, fără șfârșit.
Vila de pe strada Armindenului 4, colț cu strada Herăstrău, de o impecabilă eleganță, a fost concepută de către arhitectul Octav Doicescu, părintele Parcelării Jianu, prieten bun cu Dimitrie Gusti, părintele Școlii de Sociologie și creatorul metodei de investigație monografice prin care au fost cartografiate satele României interbelice.
Astfel, două mari personalități ale culturii române se întâlneau într-un proiect de arhitectură unic: o casă gândită special pentru preocupările unui intelectual, cu o bibliotecă dispusă pe toate cele patru niveluri ale imobilului, S+P+1E+ etaj parțial, întregită de un foișor pentru studiu și lectură, cu vedere la lac.
Puțină lume știe însă cum a plecat Dimitrie Gusti din reședința lui sau ce s-a ales de cărțile sale de preț.
Jurnalista Antoaneta Dohotariu recuperează istoria lui Dimitrie Gusti și a prețioasei sale case-bibliotecă. Citește-o, în întregime, pe B365.ro.