O țară se confruntă pentru prima dată cu o epidemie de virus mortal, care seamănă cu Ebola, dar care ridică o problemă în plus. „Există capacitatea de a opri această epidemie foarte repede”
Pentru prima dată în istoria Rwandei, Ministerul Sănătății se confruntă cu o epidemie de virus Marburg, o boală hemoragică rară, dar mortală, similară cu Ebola – dar, spre deosebire de Ebola, nu există tratament sau vaccinuri, scrie CNN.
Potrivit sursei citate, virusul Marburg are o rată de mortalitate de 88%.
Până în prezent, 26 de persoane s-au îmbolnăvit, 18 sunt în tratament și opt persoane au murit, potrivit Ministerului Sănătății.
Pe lângă trimiterea de materiale medicale, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat la sfârșitul săptămânii că trimite în Rwanda o echipă de șapte experți mondiali în boli hemoragice, care pot oferi îndrumări experților în sănătate publică de pe teren. Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor au declarat luni că trimit, de asemenea, experți în Rwanda pentru a sprijini eforturile de testare și de urmărire a contactelor.
Un sistem de sănătate puternic
Spre deosebire de alte țări din Africa subsahariană care s-au confruntat cu boala virusului Marburg, Rwanda are un sistem de sănătate publică puternic, potrivit OMS.
„Având în vedere că țara dispune deja de un sistem robust de răspuns în caz de urgență în domeniul sănătății publice, OMS colaborează îndeaproape cu autoritățile naționale pentru a oferi sprijinul necesar în vederea consolidării eforturilor în curs”, a declarat Dr. Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.
Dr. Brian Chirombo, reprezentantul OMS în Rwanda, a declarat duminică că el crede că țara are „capacitatea și abilitatea de a opri această epidemie foarte repede”.