Sari direct la conținut

România va cere UE măsuri de reducere a prețului energiei / „Nu tolerăm inechitățile”, spune Burduja

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Sebastian Burduja, Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

România, alături de Grecia și Bulgaria, va solicita Comisiei Europene, la următoarea reuniune a miniștrilor Energiei din 15 octombrie de la Luxemburg, măsuri care să reducă prețul energiei în regiunea balcanică, a declarat ministrul român de resort, Sebastian Burduja.

„Așa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia și Bulgaria, un tratament corect și o uniune energetică funcțională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, așa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni.

Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria și Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria și Slovacia; și cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care pune o presiune adițională pe prețurile din regiunea noastră”, a scris ministrul pe Facebook.

Burduja: Respectăm obligațiile europene, dar cerem drepturi egale

El a participat ieri la Forumul de Securitate de la Varșovia.

  • „Am spus-o și ieri la Varșovia, clar și răspicat: respectăm obligațiile europene comune ale pieței unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură și accesibilă nu poate exista dezvoltare. De prețul energiei depind bunăstarea cetățenilor noștri și competitivitatea economiei, salariile și locurile de muncă. De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menținem prețurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechitățile de pe piața europeană a energiei.
  • La solicitarea României, Greciei și Bulgariei, care a fost deja acceptată de Comisia Europeană, vom prezenta situația și vom cere măsuri la următoarea reuniune a miniștrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie. Adevărul trebuie spus, iar România nu va tăcea în fața nedreptăților. Vă țin la curent”.
  • Citiți și Burduja, mesaj către UE: Ajutăm Ucraina și Republica Moldova cu energie, dar nu este corect să plătim doar noi toate costurile

Scrisoarea trimisă la Bruxelles: Se propun măsuri de protecție a consumatorilor, cu bani din taxarea companiilor

Scrisoarea semnată de miniștrii Energiei din România, Sebastian Burduja, Bulgaria – Vladimir Malinov și Grecia – Thodoros Skylakakis, pusă la dispoziția presei de Ministerul român al Energiei, arată că volatilitatea extremă a prețului din vara 2024 a pus o presiune semnificativă pe economiile noastre, punând în pericol atât securitatea energetică, cât și stabilitatea prețurilor în regiune.

Scrisoarea este însoțită și de o notă semnată de operatorii de transport și sistem din cele trei țări.

Aceste documente arată impactul sever al interconectivității reduse, al dezechilibrului dintre cererea și oferta (de energie – n.r.) din regiune și al situației geopolitice, în special în ceea ce privește conflictul în derulare din Ucraina”, se arată în document.

Cauzele principale ale prețurilor mari din regiunea, după cum arată analiza celor trei țări:

  1. Capacități reduse de interconectare. Deficitul de capacități de interconectare intre țări împiedică fluxul de electricitate către Europa de Sud-Est în momente critice, ceea ce duce la vârfuri de prețuri, în special în orele de vârf de seară, când producția de energie regenerabilă scade. Este esențial să armonizăm prețurile dintre granițe.
  2. Piețe fragmentate de energie. Capacitatea limitată a piețelor de energie din regiunea noastră de a se conecta cu sistemul UE duce la diferența mari de prețuri, care adesea depășesc 50-100 de euro pe MWh. Este esențial astfel să fie accelerate investițiile în infrastructură, iar piețele pentru ziua următoare să fie integrate.
  3. Capacitatea redusă de producere a energiei în centrale flexibile. Generarea de electricitate în centrale flexibile a fost diminuată ca urmare a secetei, ceea ce a dus la creșterea dependenței de centralele care utilizează cărbune și gaz. Acest lucru arată necesitatea urgentă de investiții în centrale flexibile și curate.
  4. Factorii geopolitici și siguranța în aprovizionare. Inversarea fluxului tradițional de electricitate, ca urmare a faptului că Ucraina a devenit importator net de energie din Europa de Sud-Est, a pus o presiune suplimentară pe oferta din piață, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Soluțiile propuse de România, Bulgaria și Grecia

Pe termen scurt:

  • Taxarea producătorilor și a traderilor de energie, iar veniturile astfel obținute să fie folosite pentru măsuri care să ușureze povara consumatorilor și care să stabilizeze piața.
  • Operatorii piețelor să vină cu noi produse pe piață, flexibile, de exemplu „vârf de seară pe termen lung”.
  • Întărirea colaborării dintre reglementatorii naționali, pentru monitorizarea pieței.

Pe termen lung:

  • Solicităm Comisiei Europene să prioritizeze dezvoltarea infrastructurii esențiale de interconectare în Europa de Sud-Est, ceea ce va închide spațiile care există acum în capacitatea de transport peste graniță și va facilita fluxurile de energie.
  • Este necesară cuplarea cu piețele din regiune care nu sunt membre UE, pentru a reduce vârfurile de prețuri și pentru a crește concurența.
INTERVIURILE HotNews.ro