Sari direct la conținut

Unul dintre puținii opozanți din Rusia ai lui Vladimir Putin riscă să ajungă într-o colonie penitenciară

HotNews.ro
Unul dintre puținii opozanți din Rusia ai lui Vladimir Putin riscă să ajungă într-o colonie penitenciară
Lev Șlosberg, politician rus, activist pentru drepturile omului, jurnalist, președinte al filialei partidului Yabloko din regiunea Pskov. Sursa foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Autoritățile ruse au deschis un dosar penal împotriva politicianului de opoziție Lev Șlosberg, din cauza presupusei nerespectări a restricțiilor privind „agenții străini”, informează miercuri publicația rusă independentă The Moscow Times.

Șlosberg, care conduce filiala regională din Pskov a partidului liberal Yabloko, a fost desemnat „agent străin” anul trecut pentru că s-a opus războiului din Ucraina, precum și pentru că a „răspândit informații false despre deciziile și politicile” guvernului rus.

Comitetul de Anchetă al Rusiei, care investighează infracțiunile majore, a anunțat că l-a pus sub acuzare pentru „sustragerea de la îndatoririle unui agent străin” – o măsură discriminatorie care impune „agenților străini” să își dezvăluie acest statut în orice material pe care îl publică online.

Acuzațiile au fost formulate după ce autoritățile au percheziționat miercuri dimineață apartamentul lui Șlosberg, precum și locuința tatălui său în vârstă de 95 de ani.

Politicianul de opoziție a fost eliberat după ce a fost interogat de poliție.

Șlosberg, una dintre puținele voci anti-război rămase în Rusia, riscă până la doi ani de închisoare, într-o colonie penitenciară, dacă va fi condamnat.

„Ordinul (de percheziție al poliției) menționa lipsa publicării etichetei (de «agent străin», n.r.), dar Lev este atent la cerințele autorităților și etichetează întotdeauna toate publicațiile sale. El respectă legea”, a declarat reporterilor soția lui, Zhanna.

„În opinia mea personală, aceasta este doar o altă tactică de intimidare”, a spus soția politicianului despre perchezițiile desfășurate de poliție.

Sute de jurnaliști, activiști și personalități ale societății civile au fost etichetați drept „agenți străini” în ultimii ani, în contextul represiunii tot mai ample a Kremlinului asupra presei independente și a opoziției.

Persoanele catalogate drept „agenți străini” sunt obligate să prezinte rapoarte financiare Ministerului Justiției și să afișeze o etichetă detaliată pe toate comunicările, articolele și comunicatele pe care le emit în spațiul public.

De obicei, Ministerul Justiției din Rusia actualizează lista cu „agenții străini” în fiecare zi de vineri.

INTERVIURILE HotNews.ro