Sari direct la conținut

Ce bani au scos românii de la Pilonul II de pensii în primele șase luni. Doar doi din cei șapte administratori de pensii au făcut profit anul trecut

HotNews.ro
Bani / Sursa foto: Aaron Amat / Dreamstime.com
Bani / Sursa foto: Aaron Amat / Dreamstime.com

Peste 29.000 de participanți sau beneficiari la sistemul de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) au încasat circa 577 milioane de lei în primele șase luni din acest an, arată cel mai nou raport al ASF. 55,2% din acești bani au fost plătiți pentru deschiderea dreptului la pensie, 14,1% ca urmare a decesului participantului și 30,7% ca urmare a invalidității.

Pilonul II a ajuns la 8,9 milioane de participanți și active de aproape 30 miliarde de euro

Nivelul plăților efectuate în primul semestru din acest an a reprezentat 0,4% din activele totale de la finalul lunii iunie 2024, se arată în raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a atins la finalul lunii iunie 2024 nivelul de 148,6 miliarde de lei (29,9 miliarde de euro), cu un număr de 8,98 milioane de participanți.

Contribuția medie pe participant era de 383 de lei în iunie 2024

Pe parcursul primului semestru din acest an, au fost virate contribuții brute către fondurile de pensii administrate privat în cuantum de 8,44 miliarde lei, cu 34% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

La nivelul fondurilor de pensii administrate privat, contribuția medie a participanților în luna iunie 2024 a fost de circa 383 lei, înregistrând o creștere de 41% comparativ cu aceeași dată a anului anterior.

Fondul de pensii administrat privat cu cea mai mare contribuție medie per participant, dar și cu cei mai mulți participanți înscriși a fost FPAP NN, având o cotă de piață de aproximativ 34% (calculată după activele totale).

Trei fonduri de pensii au aproape 70% din totalul activelor

Ca și în asigurări, și în piața pensiilor administrate privat se înregistrează un grad ridicat de concentrare.

Astfel, primele trei fonduri de pensii totalizau 69% din active la finalul lunii iunie din acest an.

Situația este explicabilă „din motive legate de structura pieței, a numărului redus de fonduri de pensii private și de mecanismul de repartizare aleatorie pe Pilonul II, prin care majoritatea participanților nou intrați sunt distribuiți în cote egale tuturor administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II”. se arată în raportul ASF.

Trei fonduri de pensii private din Pilonul II au valoarea activului total de peste 1% din PIB, din care un singur fond de pensii se situează peste pragul de 2% (FPAP NN).

Acesta poate fi considerat relevant din punct de vedere sistemic din perspectiva criteriului privind dimensiunea.

Toate fondurile de pensii administrate privat au înregistrat creșteri ale ratelor de rentabilitate anualizate, la finalul primul semestru din acest an comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pe termen lung, aferent întregii perioade de funcționare a fondurilor de pensii private, randamentul anualizat al acestora s-a menținut la un nivel ridicat.

Numărul administratorilor care au fost pe pierderi anul trecut a crescut

Administratorii fondurilor de pensii private din România sunt constituiți ca societăți distincte specializate și autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Această formă juridică este obligatorie în Pilonul II, în timp ce administrarea fondurilor de pensii facultative poate fi realizată și de către societăți de asigurare de viață, respectiv de administrare a investițiilor, dacă îndeplinesc cerințele legale pentru a fi autorizate în acest sens de către ASF.

Profitul net obținut la nivel agregat de către administratori în anul 2023 a fost în valoare de 113 milioane de lei, în creștere cu 10% comparativ cu anul 2022.

Cu toate acestea, la nivel individual, numărul administratorilor care au înregistrat pierderi a crescut de la 3 (în 2022) la 5 administratori în anul 2023.

Sursa foto: Aaron Amat / Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro