Sari direct la conținut

Locul din SUA cu doar 177.000 de votanți înregistrați care poate decide președintele SUA. Ambii candidați investesc masiv aici

HotNews.ro
Locul din SUA cu doar 177.000 de votanți înregistrați care poate decide președintele SUA. Ambii candidați investesc masiv aici
Susținători ai lui Donald Trump în timpul unui miting de campanie în Erie Foto: Matt Rourke / AP / Profimedia

Cu doar patru săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, bătălia pentru Erie, un comitat istoric din statul Pennsylvania, văzut drept statul cu un rol cheie în desemnarea câștigătorului, demonstrează urgența identificării și convingerii alegătorilor individuali într-o campanie care rămâne extrem de strânsă, potrivit personalului și voluntarilor din ambele tabere, relatează Reuters.

  • Cu 19 voturi electorale, Pennsylvania reprezintă cel mai mare premiu dintre statele cheie care vor decide alegerile. În SUA, preşedintele nu este ales prin vot direct, ci prin Colegiul Electoral, format din electori nominalizaţi de fiecare stat federal. În funcție de mărime, fiecare stat are un număr de voturi electorale. În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de voturi. Un candidat pentru preşedinţie trebuie să obţină 270 pentru a câştiga.

Comitatul Erie, o regiune de muncitori cu 177.000 de alegători înregistrați, a votat cu candidatul prezidențial câștigător la ultimele patru alegeri.

Biden a câștigat comitatul Erie în 2020 cu mai puțin de 1.500 de voturi, sau 1,03 puncte procentuale, o marjă chiar mai strânsă decât victoria sa de 1,2 puncte procentuale la nivelul statului Pennsylvania. În 2016, Trump a câștigat Erie în fața lui Hillary Clinton cu mai puțin de 2.000 de voturi.

Centrul de comandă al campaniei lui Donald Trump într-unul dintre cele mai disputate comitate din cel mai important câmp de luptă electorală din America se află într-o cameră mică a unui birou dintr-un centru comercial. Camera din biroul închiriat de Partidul Republican din comitatul Erie prinde viață de câteva ori pe săptămână, atunci când personalul format din două persoane găzduiește rețeaua de voluntari pe care campania o numește „Trump Force 47”.

La câțiva kilometri distanță, într-un birou plin de viață din centrul orașului Erie, personalul plătit și voluntarii din campania vicepreședintei Kamala Harris lucrează din greu pentru a convinge oamenii să voteze candidatul democrat. O tablă cu cretă ține evidența bătăilor la ușă: 12.000 de gospodării până în prezent dintr-un obiectiv de 20.000.

În timp ce campania lui Harris se folosește de avantajul financiar considerabil și de entuziasmul noului intrat în cursă pentru a construi o operațiune de teren uriașă, menită să mobilizeze susținătorii și să identifice noi alegători, campania lui Trump se concentrează pe alegătorii obișnuiți și mizează pe o campanie de înregistrare a alegătorilor.

Kamala îl surclasează financiar pe Trump

Harris și Partidul Democrat au strâns 361 de milioane de dolari în august, față de 130 de milioane de dolari pentru Trump și republicani, iar ea a cheltuit de aproape trei ori mai mult decât adversarul său în acea lună, arată declarațiile financiare federale.

Reuters a intervievat aproximativ 40 de susținători, membri ai personalului de campanie, voluntari și alegători, care au declarat că avantajul lui Harris în ceea ce privește campania de teren ar putea testa dacă metodele clasice de a face campanie se mai dovedesc utile în alegeri care sunt definite de momente virale, influenceri și războaie publicitare pe rețelele sociale.

„Trump și echipa sa par să mizeze pe puterea de atracție personală”, a declarat Chris Borick, un sociolog și profesor de științe politice la Colegiul Muhlenberg din Pennsylvania. „Harris și democrații investesc masiv într-un joc de teren mai tradițional și, prin urmare, aceste alegeri vor fi un test al unor strategii extrem de diferite.”

Voluntarii și alegătorii au dezvăluit, de asemenea, tensiuni în creștere, în timp ce campaniile cheltuiesc milioane de dolari pe reclame digitale și de televiziune, apeluri robotizate, mesaje text și vizite la domiciliu.

„Am fost destul de bombardată cu scrisori, apeluri telefonice și mesaje”, a declarat Erin Miller, în vârstă de 38 de ani, barmaniță și mamă a șase copii, care s-a mutat recent în Pennsylvania din Colorado și care nu a votat încă la nivel local în cadrul alegerilor prezidențiale, ceea ce a făcut-o o țintă principală pentru campanii.

Campania lui Harris și Partidul Democrat au trei birouri în Erie County și opt angajați plătiți, alături de peste 300 de voluntari.

„Simplu fapt că acest oraș, din acest stat, ar putea decide în cele din urmă cine va fi președinte și ei știu asta”, a explicat Marie Troyer, o profesoară pensionată de 60 de ani, de ce se implică în campanie unde răspunde la telefoane și coordonează voluntarii.

Ce grup de populație nu este convins de democrați

În ciuda avantajului pe teren, campania lui Harris a întâmpinat dificultăți în mobilizarea alegătorilor de culoare, care reprezintă aproximativ 16% din populația orașului, în special a bărbaților de culoare, conform interviurilor realizate de Reuters.

Howard Pratchett, un frizer de 48 de ani, a declarat că intenționează să voteze cu Trump pentru că este mai „realist” decât Harris. „Nu ne pasă de drepturile LBGT. Nu ne pasă, știți, de dreptul la avort. Nu suntem preocupați de asta. Ei nu oferă nimic votanților negri heterosexuali”, a declarat Pratchett.

Monty Davis, de 51 de ani, care conduce un program local pentru tineri, a declarat că apreciază eforturile președintelui Joe Biden de a reduce costurile și intenționează să voteze pentru Harris. Dar el a avertizat că energia în rândul comunității de culoare nu este la fel de mare ca în cazul președinților Barack Obama sau Biden. „Pur și simplu nu este atât de intensă”, a spus Davis.

Potrivit președintelui republican al comitatului Erie, Tom Eddy, cei doi angajați ai campaniei Trump din Erie supraveghează și alte două comitate.

Campania Trump și republicanii locali au refuzat să spună câți voluntari au în comitat, dar oficialii locali au recunoscut că au mai puțini decât democrații.

Ca și în alte state, tabăra Trump se bazează pe grupuri externe cu fonduri mari, precum America PAC a miliardarului Elon Musk, și pe o rețea mult mai restrânsă de susținători și voluntari pentru a mobiliza alegătorii.

Din 2015, când Trump a apărut ca lider în politica republicană, republicanii și grupurile externe au redus în mod semnificativ avantajul democraților în ceea ce privește înregistrarea voturilor în Erie și în Pennsylvania în general.

În 2015, democrații se bucurau de un avantaj de aproximativ 33.000 de alegători înregistrați în comitatul Erie, dar acesta a fost redus la 10.000, conform înregistrărilor electorale actuale ale comitatului.

La nivel de stat, democrații au un avantaj de aproximativ 338.400 de alegători înregistrați față de republicani, în scădere față de avantajul impunător de 892.624 pe care democrații l-au avut în 2016, arată datele electorale ale statului.

Sam Talerico, președintele democraților din comitat, a recunoscut că creșterea numărului de înscrieri din partea republicanilor este o veste neplăcută.

„Cu siguranță nu ne place să vedem aceste cifre de înregistrare convergând, dar aceasta este vestea proastă. Vestea bună este că, știți, încă mai cred că avem un avantaj cu independenții care se îndreaptă spre noi, iar acest lucru face diferența”, a spus el.

Trump a fost de cinci ori în Erie

Republicanii mizează și pe vizitele frecvente ale lui Trump, cinci mitinguri în trei campanii în Erie, inclusiv două vizite în aceste alegeri. Mitingurile reprezintă oportunități de mobilizare, deoarece organizatorii înregistrează alegătorii și colectează numere de telefon mobil și informații de e-mail.

Donald Trump, în Erie la un miting de campanie, 29 septembrie 2024 Foto: Rebecca Droke / AP / Profimedia

Harris va face prima sa vizită în Erie pe 14 octombrie. Coechipierul ei, Tim Walz, a venit aici în septembrie.

Mai există și Trump Force 47, rețeaua de voluntari care bate la ușile alegătorilor obișnuiți pentru a stabili dacă intenționează să voteze și pentru cine. Voluntarii câștigă premii, cum ar fi șepci și haine, pentru că bat la mai multe uși.

„Nu încercăm să convingem pe nimeni. Campania încearcă mai degrabă să se asigure că oamenii care sunt deja înclinați să voteze pentru Trump ies la vot”, a declarat voluntarul Justin Berkheimer, în vârstă de 39 de ani, care lucrează la un cămin pentru persoane cu handicap mintal.

O campanie încinsă

Pentru ambele campanii, intensitatea luptei pentru Erie s-a revărsat în amenințări, antagonism și conversații incomode, au declarat voluntarii.

Unii dintre fanii înrăiți ai lui Trump au declarat pentru Reuters că nu se simt confortabili să fie văzuți ca susținători publici ai fostului președinte.

Este o schimbare față de 2016, când Erie a fost inundată cu pancarte cu Trump, potrivit oficialilor locali și voluntarilor.

Patrick Fuller, în vârstă de 50 de ani, un angajat al unei cooperative de credit care a declarat că a bătut la peste 2.000 de uși pentru Trump în aceste alegeri, a spus că își lasă șapca roșie MAGA acasă pentru a evita confruntările.

„O mulțime de oameni se tem să se implice, pentru că le este teamă că cineva îi va înjura sau îi va amenința”, a spus Fuller.

Alți voluntari au spus că au fost scuipați pentru că au afișat abțibilduri cu Trump.

Democrații din comitat au declarat că au întâmpinat tensiuni atunci când au pătruns în zonele rurale, deschizând un birou satelit într-o parte a comitatului pe care Trump a câștigat-o cu 72% din voturi în 2020.

Voluntarul Kelly Chelton, în vârstă de 62 de ani, a descris un bărbat care s-a năpustit asupra unui voluntar pentru că era supărat pe o pancartă mare din lemn pe care scria: „Creștinii împotriva lui Trump”.

„A venit în căutarea unei altercații ”, a spus Chelton. „A întrebat de unde știți că Trump nu este creștin. Țipa și urla”. Partidul a instalat ulterior camere video pentru securitate, a spus Chelton.

Ce spun ultimele sondaje

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, intenţiile de vot în favoarea Kamalei Harris şi a lui Donald Trump nu par să se fi schimbat semnificativ. După o singură dezbatere între cei doi candidaţi şi în condiţiile în care nu mai este programată nicio altă confruntare televizată între vicepreşedinta democrată şi fostul preşedinte republican, Kamala Harris continuă să fie creditată cu un uşor avans în sondajele de opinie naţionale.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de YouGov pentru The Economist între 29 septembrie şi 1 octombrie, adică înainte de dezbaterea dintre J.D. Vance şi Tim Walz, Harris îl devansează pe Donald Trump cu 48% din intenţiile de vot faţă de 45%. O diferenţă de trei puncte care corespunde, de asemenea, marjei de eroare pentru acest sondaj.

În celelalte patru state-cheie (Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord şi Pennsylvania), mai puţin de un punct îi desparte pe cei doi candidaţi. În Pennsylvania este chiar o egalitate perfectă în sondaje: atât Kamala Harris, cât şi Donald Trump sunt creditaţi cu o medie de 48,2% din intenţiile de vot.

INTERVIURILE HotNews.ro