Sari direct la conținut

Qatar vrea să renunțe la alegerile legislative la doar 3 ani după ce a organizat primul scrutin din istoria sa. Tensiuni cu beduinii

HotNews.ro
Qatar vrea să renunțe la alegerile legislative la doar 3 ani după ce a organizat primul scrutin din istoria sa. Tensiuni cu beduinii
Emirul Tamim bin Hamad al-Thani alături de președintele iranian Masoud Pezeshkian în timpul unei vizite oficiale pe care cel din urmă a făcut-o la Doha, FOTO: Iranian Presidency-ZUMA Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Qatar va organiza un referendum pentru a-i chema pe cetățeni să voteze asupra unui set de amendamente constituționale, inclusiv unul privind abandonarea eforturilor de a introduce alegeri legislative permanente în regatul din zona Golfului Persic, relatează Reuters.

Qatar a organizat primele alegeri din istoria sa în 2021 pentru a alege două treimi din membri Consiliului Shura, unul cu caracter consultativ pentru emir. Alegerile au provocat însă tensiuni tribale rare în Qatar după ce membrii unui trib alcătuit preponderent din beduini nu au primit drept de vot.

Șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, emirul Qatarului, a declarat marți că alegerile respective au fost un „experiment” care a fost analizat de guvern. Potrivit acestuia, guvernul a propus mai multe amendamente constituționale.

„Consiliul Shura nu este un parlament reprezentativ într-un sistem democratic iar statutul și puterile sale nu vor fi afectate dacă membrii săi sunt aleși prin alegeri sau sunt numiți” în funcție, a declarat șeicul Tamim în discursul pe care îl ține în fiecare an la deschiderea lucrărilor Consiliului.

Qatar a aprobat încă din 2003 organizarea de alegeri legislative

Șeicul a spus de asemenea că recomandările guvernului vor fi transmise Consiliului pentru a fi revizuite și supuse unui referendum. Un oficial de la Doha a declarat pentru Reuters că rezultatul referendumului va avea caracter de lege.

Măsura de a organiza alegeri legislative a fost aprobată încă din 2003 într-un referendum constituțional care a dus de asemenea la adoptarea primei Constituții din istoria regatului. Însă guvernul de la Doha a organizat propriu-zis primele alegeri abia 18 ani mai târziu.

Membrii tribului Al Murrah, alcătuit din beduini cu origini în estul Arabiei Saudite, au protestat atunci că legea electorală nu le-a permis să voteze persoanelor ale căror familii nu erau prezente în Qatar înainte de 1930. Al Murrah este unul dintre cele mai numeroase triburi de beduini din zona Golfului Persic.

Șeicul Tamim a declarat marți că Qatarul a încercat să evite întocmai tensiunile între familii și triburi pe care le-a provocat procesul electoral.

Partidele politice sunt interzise în țara din zona Golfului

Deși este doar un organ consultativ pentru emir, Consiliul Shura are autoritate legislativă și aprobă politici generale de stat, precum și bugetul.

Însă el nu are niciun cuvânt de spus în domenii ca Apărarea, Securitatea, Economia și Investițiile în această țară bogată din zona Golfului, una în care partidele politice sunt interzise.

Qatar a fost una dintre țările înspre care statele UE s-au reorientat pentru importuri de gaze după începerea invaziei ruse în Ucraina, însă doar câteva luni mai târziu relațiile dintre Bruxelles și Doha au fost puse la încercare de izbucnirea uriașului scandal de corupție „Qatargate”, care a vizat membri proeminenți ai Parlamentului European.

Aflat într-o vizită oficială în Qatar alături de mai mulți membri ai guvernului, premierul Marcel Ciolacu a declarat în luna aprilie că își dorește ca „România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană”.

„Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro”, a subliniat el la momentul respectiv.

INTERVIURILE HotNews.ro