Sari direct la conținut

Dan Manolescu: Sper să se decaleze sancțiunile la e-TVA. Nu trebuie sancționați contribuabilii că apar erori și să se creeze o sursă de amenzi

HotNews.ro
Dan Manolescu: Sper să se decaleze sancțiunile la e-TVA. Nu trebuie sancționați contribuabilii că apar erori și să se creeze o sursă de amenzi

Peste aproximativ două luni, respectiv de la 1 ianuarie 2025, ANAF va începe să dea amenzi la e-TVA, dacă nu se modifică termenul, în condițiile în care există în continuare erori în notificările transmise de Fisc.

“După aceste două luni de test urmează ca din ianuarie să apară și sancțiuni. Sper să nu ajungem acolo, să mai fie un pic decalat acest termen de aplicare a sancțiunilor, pentru că e un mecanism care trebuie în continuare rodat și învățat de toată lumea. E un lucru bun că se întâmplă, e foarte bine că avem astfel de informații. Adică ideea că ANAF-ul comunică datele pe care le are e foarte bine”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF).

Potrivit acestuia, nu trebuie sancționați contribuabilii că apar erori.

“Erorile sunt generate de un proces de învățare care se întâmplă în oglindă și de partea contribuabilului și de partea autorității. Nu trebuie, din acest efort care n-a fost ușor de implementat de ambele părți, să creem o sursă de amenzi. Nu ăsta e scopul. Nu face decât să îndepărteze și mai mult ANAF-ul de contribuabil când, de fapt, tot acest exercițiu e de apropiere, adică de a schimba informații și bază de date care să contribuie la o transpunere mai corectă în declarația realității fiscale”, a afirmat Manolescu.

El spune că sunt anumite situații la care partea tehnică e destul de importantă, de exemplu la stornări, la discount-uri.

“Sunt anumite codificări pe care nu toată lumea le-a înțeles și le folosește cum trebuie și, ca atare, de foarte multe ori informațiile pe care ANAF le are în baza sistemului e-Factura nu reflectă clar natura tranzacțiilor și acele codificări poate sunt puse greșit sau poate softul și setarea softului, din ce am constatat, în multe situații nu ține cont de anumite particularități și, ca atare, au apărut foarte multe erori”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Expertul reamintesște că deocamdată aceste notificări se trimit doar pentru partea de TVA colectată.

“Pe partea de TVA deductibilă cu siguranță ele ar fi mult mai multe ca număr, pentru că acolo avem o serie întreagă de aspecte care țin de legislație, de ajustări, de drept de deducere ș.a.m.d. În final, după toate cele discuții din vară, s-a înțeles că, de fapt, nu e atât de important că o persoană care are potențial un TVA deductibil mai mare deduce mai puțin, pentru că nu e o problemă pentru Stat. Problema ar fi dacă are un TVA colectat mai mare și declară mai puțin și, ca atare, e nevoie de intervenție, să spunem, și de o notificare pentru a primi o justificare de ce se întâmplă acest lucru”, a mai arătat Dan Manolescu.

Amenzile vor fi în funcție de tipul de contribuabil, dacă nu răspunde la notificare sau nu o face în termenul stabilit. Astfel:

Contribuabilii mari vor primi între 5.000 – 10.000 lei;

Cei mijlocii între 2.500 – 5.000 lei;

Cei mici între 1.000 – 2.500 lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro