Sari direct la conținut

Ce știm despre soldații nord-coreeni care se alătură Rusiei în războiul din Ucraina / Ce obține la schimb regimul Kim Jong Un și cât de mare va fi problema pentru armata ucraineană

HotNews.ro
Ce știm despre soldații nord-coreeni care se alătură Rusiei în războiul din Ucraina / Ce obține la schimb regimul Kim Jong Un și cât de mare va fi problema pentru armata ucraineană
Soldați din forțele speciale nord-coreene la un exercițiu militar. FOTOe: STR / AFP / Profimedia

După ce Kievul și Seulul au acuzat Coreea de Nord că a trimis soldați în Rusia pentru a o ajuta în războiul din Ucraina, iar reacțiile din Occident au fost inițial precaute, miercuri atât Statele Unite, cât și NATO, au spus că informația este reală.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că „există dovezi” în legătură cu prezenţa unor soldaţi nord-coreeni în Rusia: „Ce vor face exact? Asta rămâne de văzut. Sunt lucruri pe care mai trebuie să le clarificăm”.

Ţările Alianţei Nord-Atlantice „au confirmat dovezile desfăşurării de trupe ale Coreei de Nord în Rusia”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a NATO. „Dacă misiunea acestor trupe este de a lupta în Ucraina, aceasta ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Coreei de Nord faţă de războiul ilegal al Rusiei”, a adăugat ea

Marea majoritate a acestor trupe se află încă în Rusia și nu au fost desfășurate încă pe front. Atât Moscova, cât și regimul Kim Jong Un au negat afirmațiile.

Ce au spus Ucraina și Coreea de Sud

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni seară aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze la dovezile implicării nord-coreenilor în războiul Rusiei din Ucraina. El a spus în discursul său de noapte că Ucraina deține informații despre pregătirea a două unități – posibil până la 12.000 de soldați nord-coreeni – pentru a lua parte la război alături de forțele ruse.

„Cred că au trimis mai întâi ofițeri pentru a evalua situația înainte de a desfășura trupe”, a declarat Zelenski reporterilor.

Aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt antrenați în Rusia și vor fi gata până la sfârșitul lunii octombrie pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina, a afirmat vinerea trecută Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militar ucrainean.

Agenția de informații sud-coreeană, la rândul ei, a afirmat – în aceeași zi – că regimul Kim Jong Un a decis să trimită 12.000 de militari să lupte alături de armata lui Vladimir Putin, inclusiv soldați din trupe speciale.

Iar joia trecută Zelenski acuzase că armata nord-coreeană se pregătește să participe la conflict, adăugând că este „primul pas către un război mondial”.

Potrivit serviciilor speciale ucrainene, unii militari dintre cei trimiși de Phenian sunt deja în zone ocupate, iar șase ofițeri nord-coreeni ar fi fost deja uciși într-o lovitură cu rachete în urmă cu aproape trei săptămâni.

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldați în Rusia pentru a o ajuta în războiul contra Ucrainei, au declarat miercuri parlamentari sud-coreeni după ce au primit informații de la agenția secretă a țării, potrivit Reuters. Potrivit acestora, Phenianul a promis să furnizeze în total aproximativ 10.000 de soldați, iar desfășurarea acestora ar trebui să se încheie până în decembrie.

Forțe speciale trimise de Phenian pe mare la Vladivostok

De asemenea, Sudul a spus că a utilizat tehnologia de recunoaștere facială AI pentru a identifica o delegație formată din zeci de ofițeri nord-coreeni care a mers în zonele de pe linia frontului din Ucraina, pentru a oferi îndrumări cu privire la rachetele balistice KN-23 fabricate în Coreea de Nord și lansate asupra țintelor din Ucraina.

Delegația a inclus o figură-cheie în dezvoltarea rachetelor Nordului, identificată de analiștii de la NK PRO, cu sediul la Seul, drept Ri Song Jin, care a apărut în fotografii oficiale anul trecut în timp ce îl însoțea pe liderul Kim Jong Un la fabricile care produc rachete.

Nave ale Flotei Rusiei din Pacific au fost detectate deplasând trupe ale forțelor speciale nord-coreene la Vladivostok între 8 și 13 octombrie și se așteaptă să reia acest efort în curând, a afirmat serviciul secret sud-coreean NIS, citat de Reuters.

Forțele nord-coreene au primit uniforme militare rusești, arme și documente de identificare false înainte de a fi desfășurate pentru luptă, potrivit NIS.

Forțele speciale nord-coreene sunt antrenate să „se infiltreze adânc în teritoriul inamic”, a declarat pentru AFP Lim Eul-chul, profesor la Institutul de Studii din Extremul Orient din Seul.

„Obiectivul lor este, de obicei, să se infiltreze în ariergardă, să lovească instalații-cheie și să efectueze operațiuni disruptive”, a adăugat el.

Ce obține la schimb regimul Kim Jong Un

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că tratatul pe care l-a semnat cu Kim Jong Un în timpul vizitei la Phenian din iunie include o clauză de asistență reciprocă în care orice parte primește asistență pentru a respinge potențialele agresiuni externe.

Analiștii spun că Coreea de Nord ar putea beneficia de pe urma furnizării de arme și trupe, dobândind experiență și cunoștințe militare în urma operațiunilor în condiții reale pe un câmp de luptă.

Phenianul, supus unor sancțiuni dure pentru programul său de arme nucleare, pare, de asemenea, să obțină importuri majore de petrol și alte produse din Rusia, potrivit agențiilor străine de informații și imaginilor comerciale prin satelit examinate de analiști.

Un raport realizat de un grup de reflecție afiliat NIS din Coreea de Sud a estimat că Nordul, aflat în criză de bani, a obținut anul trecut aproximativ 540 de milioane de dolari din vânzările de armament către Rusia.

De cealaltă parte, Moscova a putea folosi desfășurarea de soldați nord-coreeni ca pe un test, după mai mult de doi ani și jumătate de război, pentru a „evalua reacția NATO sau a comunității internaționale” la implicarea unui nou jucător, potrivit lui Lee Dong-gyu, cercetător la Institutul Asan din Seul.

Care au fost reacțiile

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins informațiile privind trupele nord-coreene în Ucraina ca fiind „știri false”, iar un reprezentant nord-coreean la Organizația Națiunilor Unite de la New York le-a calificat drept „zvonuri nefondate”.

Coreea de Sud l-a convocat luni pe ambasadorul rus și a solicitat „retragerea imediată” a trupelor nord-coreene din Rusia și l-a avertizat că Seulul va „răspunde cu toate măsurile disponibile”.

Seulul a transmis, de asemenea, că ia în considerare contramăsuri etapizate, inclusiv posibile modificări ale poziției sale împotriva furnizării directe de arme Ucrainei.

Germania și Austria i-au convocat miercuri pe principalii emisari diplomatici ai Coreei de Nord în țările lor pentru a-și exprima îngrijorarea.

Liderii Marii Britanii și Finlandei au declarat că utilizarea de către Rusia a trupelor nord-coreene ar fi un semn de disperare.

Cât de mare va fi problema pentru armata ucraineană?

Rusia a lansat zeci de rachete balistice fabricate în Coreea de Nord și a primit un număr mare de proiectile de artilerie și rachete antitanc de la regimul Kim Jong Un, spun Coreea de Sud, Ucraina, Statele Unite și cercetători independenți.

Analiștii militari explică că există semne de întrebare cu privire la modul în care Rusia ar încorpora trupele nord-coreene în război și că, la fel ca armamentul primit, o infuzie de soldați nu va schimba dramatic situația, dar ar putea contribui la prelungirea conflictului.

„Zona de război a Rusiei s-a extins semnificativ, iar în condițiile în care forțele ucrainene avansează chiar și pe teritoriul rus, trupele nord-coreene ar putea juca un rol în apărarea împotriva unor astfel de incursiuni”, a declarat Kim Yong-hyun, de la Universitatea Dongguk din Coreea de Sud.

„Deși implicarea Coreei de Nord ar putea să nu fie decisivă pentru Rusia, aceasta ar putea totuși să reprezinte un sprijin semnificativ”, a adăugat el.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro