Război între Giorgia Meloni și justiție privind centrele pentru migranți din Albania. Judecător din Italia: Meloni este „mai periculoasă” decât Berlusconi
Italia a deschis în Albania primele centre pentru primirea refugiaților care traversează ilegal din Africa în Europa, dar, la câteva zile după sosirea primilor migranți, o instanță italiană a anunțat că centrele încalcă o decizie europeană și a cerut transferul migranților în Italia, conform The New York Times.
Scopul centrelor, care sunt parte din politica anti-migrație a lui Meloni, este ca refugiații să fie ținuți acolo în timp ce cererile lor sunt analizate și procesate în Italia.
Albania va procesa doar cererile persoanelor provenite din țări considerate sigure de Italia, o listă care conține 21 de state. Lista include, printre altele, Bangladesh, Egipt, Coasta de Fildeș și Tunisia.
Tensiunile dintre Guvern și puterea judecătorească au început după ce primii 12 migranți salvați de navele italiene în Marea Mediterană au fost reținuți în centrele din Albania. Ei veneau din Bangladesh și Egipt. Conform planului lui Meloni, doar bărbații proveniți din ceea ce Italia consideră „țări sigure” ar putea fi reținuți în țara balcanică. Bărbații aduși în Albania proveneau din Egipt și Bangladesh, ambele categorisite drept sigure.
Cu toate astea, o instanță din Roma a cerut ca migranții să fie trimiși în Italia. Judecătorii susțin că centrele deschise de Meloni încalcă o hotărâre judecătorească europeană, care spune că nicio țară nu este sigură, dacă o zonă sau regiune din ea este periculoasă sau în conflict.
Judecător din Italia: Meloni este „mai periculoasă” decât Berlusconi
Guvernul condus de Giorgia Meloni a acuzat judecătorii de un „activism cu înclinații liberale” și de „părtinire politică”. Acuzele au pornit de la un e-mail, trimis de unul dintre judecători colegilor săi, în care sugera că Meloni este mai „periculoasă” decât fostul prim-ministru conservator Silvio Berlusconi.
Berlusconi a avut numeroase conflicte cu puterea judecătorească din Italia.
„Meloni nu are anchete judiciare în curs împotriva sa și, prin urmare, nu acționează din interese personale, ci din convingeri politice, ceea ce o face mult mai puternică și, de asemenea, mult mai periculoasă”, se menționează în mesajul judecătorului publicat pe Facebook.
Guvernul italian încearcă să redacteze o nouă listă de țări sigure, care să respecte regulile europene, însă exclude eliminarea de pe listă a Egiptului și Bangladeshului. De asemenea, Guvernul a contestat decizia instanței de judecată din Roma.
„Este foarte dificil să lucrezi și să încerci să dai răspunsuri acestei națiuni când te confrunți cu opoziția unei părți a instituțiilor care ar trebui să te sprijine”, a declarat Meloni la scurt timp după ordinul instanței.
Experți citați de NYT a susținut că, la fel ca Berlusconi, Meloni și aliații săi își văd mandatul ca fiind „cea mai legitimă expresie a voinței poporului italian” și „ sunt iritați” când persoane nealese, inclusiv judecători, interferează cu politicile lor.
Judecătorii „nu ar trebui să-și folosească puterea pentru a schimba legile sau pentru a împiedica Guvernul să-și facă treaba”, a declarat Ministrul de Externe al Italiei.