VIDEO Roverul Perseverance va începe să foreze pentru a culege mostre din solul marțian
Roverul Perseverance al NASA a ajuns la 1 km de locul amartizării în cinci luni, sistemele funcționează foarte bine, iar elicopterul Ingenuity a făcut nouă zboruri, cel mai recent fiind de aproape trei minute. Roverul se pregătește să analizeze solul marțian, iar la început de august va face primele foraje pentru a culege mostre de dimensiunea unui deget. Aceste mostre pot ajuta la găsirea unui răspuns la întrebarea: a existat viață în regiunea Jezero Crater acum peste 3 miliarde de ani.
Perseverance a asolizat pe 18 februarie în craterul Jezero, despre care oamenii de știință cred că adăpostea un lac adânc în urmă cu 3,5 miliarde de ani.
Acum roverul a ajuns la 1 km mai la sud de locul unde a atins solul marțian și are cel mai mare grad de autonomie dintre toate roverele trimise de NASA pe Marte.
Roverul are un mare grade de autonomie, iar instrumentele sofisticate de la bord îi permit să se orienteze, să-și facă singur parcursul ocolind cele mai periculoase zone și este ajutat și de elicopterul Ingenuity care zboară și îi permite să vadă de departe obstacolele. Ingenuity era gândit să facă cel mult cinci zboruri, însă cum totul a mers foarte bine a ajuns la al nouălea. În acest zbor de 166 de secunde a parcurs 625 metri și viteza a fost de 5 m/secundă.
Perseverance va fora în suprafața marțiană și trebuie să colecteze cam jumătate de kilogram de roci și praf marțian în câteva zeci de mici tuburi din titan, perfect sigilate, tuburi pe care le va lăsa pe solul marțian.
Aceste tuburi ar trebui să fie culese peste câțiva ani de o altă misiune care, într-o serie de pași dificili, să le aducă pe Terra unde să fie analizate în cele mai bune laboratoare. Misiunea aceasta are mai multe etape și rocile vor ajunge după 2030 pe Terra.
Roverul a ajuns acum într-o zonă cu roci de culoare deschisă despre care se bănuiește că ar fi constituit fundul vechiului lac. Locul a fost denumit „Paver Stones” sau „Fractured Rough” și oamenii de știință vor să descopere dacă aceste roci sunt de origine vulcanică sau sedimentară. Ambele posibilități sunt interesante, dar rocile vulcanice pot fi datate cu precizie mare în laborator.
Instrumentele vor îndepărta praful de pe o mică secțiune din zona Paver Stones și apoi suprafața dură va fi examinată cu brațul robotic care poate determina, grație unor senzori hightech compoziția, mineralogia și textura rocilor. La început de august vor începe forajele și obiectivul este ca patru mostre să fie depozitate în zona unde este acum roverul, în timp ce obiectivul întregii misiuni este ca 40 de tuburi – mostră să fie lăsate pe Marte, pentru a fi colectate de o altă misiune.
Surse: BBC