Război în Ucraina, ziua 1003: Kremlinul vrea să împartă Ucraina în trei, potrivit serviciilor de informații ucrainene / Kievul recunoaște că trupele Moscovei înaintează în estul Ucrainei / Putin anunță că va continua testele pe front cu Oreșnik și va începe producția în serie
Mai multe regiuni ucrainene au fost atacate în timpul nopții de drone rusești, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene. În regiunea Sumî au murit cel puțin două persoane, potrivit oficialilor ucraineni. Noile lovituri vin la o zi după ce Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei, ca răspuns la faptul că SUA și Marea Britanie au permis Kievului să lovească teritoriul rus cu arme occidentale avansate, într-o nouă escaladare a războiului care durează de 33 de luni. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a lovit joi o instalație militară ucraineană cu o nouă rachetă balistică cunoscută sub numele de „Oreșnik”, precizând că „are dreptul” să lovească țările occidentale care au furnizat Kievului arme folosite împotriva țintelor rusești. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că utilizarea noii rachete reprezintă „o escaladare clară și gravă” a războiului și a solicitat o condamnare puternică la nivel mondial”.
Sinteza zilei:
- Serviciile secrete ucrainene spun că aproape 580.000 de militari ruși sunt implicați în lupta terestră împotriva Ucrainei.
- Serviciile secrete ucrainene confirmă că Rusia vrea să împartă Ucraina în trei în următorii 20 de ani: Kremlinul spune că România poate prelua teritorii după divizarea țării
- Ucraina a recunoscut vineri că trupele ruse înaintează rapid în apropiere de Kurahove
- Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze pe front racheta hipersonică Oreșnik și va începe producția în serie a acesteia
- Noi detalii despre racheta balistică hipersonică Oreşnik lansată de ruși, dezvăluite de spionajul militar ucrainean
- Moscova spune că forțele sale au preluat controlul așezării Novodmitrivka din regiuna Donețk
- Rusia spune că a atacat Ucraina cu racheta hipersonică experimentală pentru a avertiza Occidentul „nesăbuit”
- Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trimiterii de trupe pentru a sprijini Moscova
Evenimentele de vineri, ziua 1003 a războiului din Ucraina, LIVE:
Aproape 580.000 de militari ruși sunt implicați în lupta terestră împotriva Ucrainei, inclusiv cei mobilizați la Kursk, potrivit serviciilor secrete ucrainene, scrie Ukrainska Pravda.
„Aproape 580.000 este componenta terestră direct angajată în luptă”, a declarat Directorul adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Vadim Skibiţki.
Avocatul Eugen Pătraş, care este iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, a anunțat vineri că a primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul statului ucrainean pe o perioadă de trei ani, informează Agerpres.
Forțele ruse au executat cinci prizonieri de război ucraineni în timpul unui singur incident în estul Ucrainei luna trecută, a anunțat vineri Procuratura Generală ucraineană, relatează Reuters.
Senatorul rus Serghei Muratov a prezentat o rachetă de aviație S-8 unui district municipal din regiunea sa natală Kurgan, aflată în apropiere de granița cu Kazahstanul, a relatat vineri presa locală, potrivit The Moscow Times.
Rusia plănuiește să împartă țara în trei, iar o parte să fie disputată de Polonia, Ungaria și România
Directorul adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Vadim Skibiţki, confirmă existența unui plan rusesc care vizează împărțirea Ucrainei în trei până în anul 2045. Regiunile de est ale țării, inclusiv teritoriile ocupate parțial și integral de ruși, vor fi anexate de Rusia, în timp ce regiunile vestice ar putea fi revendicate de Polonia, Ungaria și România.
Ucraina a recunoscut vineri că trupele ruse înaintează rapid în apropiere de Kurahove, punct fierbinte în estul ţării, în plină escaladare a tensiunilor, la o zi după ce Moscova a lansat racheta balistică Oreșnik şi a ameninţat Occidentul cu lovituri, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri premierul Denis Şmîhal, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Guvernul a luat măsurile necesare pentru a primi pachetul de ajutor, care a fost finanţat de Statele Unite şi partenerii săi, a scris Şmîhal pe canalul său de Telegram.
Ucraina a primit până acum peste 100 de miliarde de dolari finanţare externă de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.
Ucraina le cere aliaților săi occidentali să îi furnizeze noi sisteme de apărare aeriană de ultimă generație, după ce a fost lovită de o rachetă balistică hipersonică rusă, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, relatează AFP.
„Ministrul ucrainean al Apărării este deja în discuții cu partenerii noștri cu privire la noile sisteme de apărare aeriană – tocmai genul de sisteme care pot proteja vieți în fața noilor riscuri”, a spus Zelensk într-un mesaj video publicat pe rețelele de socializare.
Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze racheta hipersonică Oreșnik, lansată asupra Ucrainei cu o zi mai devreme, și va începe producția în serie a acesteia, relatează Reuters.
Putin a spus, în comentarii televizate, că racheta nu poate fi interceptată de un inamic.
„Voi adăuga că nu există, în lume, astăzi, nicio contramăsură pentru o astfel de rachetă, niciun mijloc de a o intercepta. Și voi sublinia încă o dată că vom continua testarea acestui nou sistem. Este necesar să stabilim producția de serie”, a spus el.
Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 64 din 114 drone lansate de Rusia în timpul ultimului atac aerian, a declarat vineri armata Kievului, relatează Reuters.
Aceasta a adăugat că cel mai probabil datorită bruiajului ucrainean alte 41 de drone s-au pierdut.
Racheta balistică hipersonică Oreşnik (Alun) lansată joi de armata rusă asupra unei infrastructuri militare în oraşul ucrainean Dnipro a zburat timp de aproximativ 15 minute înainte de a-şi lovi ţinta şi a atins o viteză de 11 ori mai mare decât viteza sunetului, a anunțat vineri Serviciul militar de informaţii ucrainean GUR, citat de agențiile Reuters şi EFE.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, îl vizitează pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, la reşedinţa acestuia din Florida, afirmă vineri surse citate de ziarul olandez De Telegraaf, preluat de Reuters.
Potrivit publicaţiei olandeze, Rutte a zburat cu un avion guvernamental olandez. Întrucât secretarul general al NATO nu dispune de un avion al Alianţei, aceasta adesea închiriază avioane pentru deplasările oficiale.
Monitorizările online ale zborurilor arată că respectivul avion guvernamental olandez a aterizat în Florida.
Întâlnirea lui Rutte cu Trump survine înaintea unui Consiliu NATO-Ucraina, convocat pentru săptămâna viitoare, după ce Rusia a lansat joi o rachetă balistică hipersonică Oreşnik cu rază medie de acţiune asupra unei infrastructuri militare în oraşul ucrainean Dnipro, acţiune descrisă de Moscova drept un răspuns în urma primelor atacuri ucrainene cu rachete americane ATACMS şi britanice Storm Shadow asupra unor ţinte militare pe teritoriul rus.
Mark Rutte, fost premier olandez, este considerat unul dintre liderii europeni care s-a înţeles cel mai bine cu Trump în primul mandat prezidenţial al acestuia.
Preşedintele republican ales a promis în campania electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie că, dacă ajunge din nou la Casa Albă, va pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean, fără a explica vreodată cum crede că ar putea face acest lucru, şi a criticat receptivitatea administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden de a oferi Ucrainei ajutorul masiv militar şi financiar cerut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totuşi, după ce a câştigat alegerile, Trump a evitat comentariile asupra războiului din Ucraina.
Rusia spune că înaintează în Donețk, capturând o nouă localitate
Forțele Moscovei au preluat controlul așezării Novodmitrivka din regiuna Donețk, estul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, a relatat vineri agenția de stat rusă RIA Novosti,preluată de Reuters.
Decizia Ucrainei de a folosi mine antipersonal este regretabilă, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului german de externe, după ce președintele american Joe Biden a aprobat furnizarea lor către Kiev, transmite Reuters.
„Este regretabil că Ucraina se simte obligată să ia astfel de măsuri pe măsură ce acest război continuă”, a spus purtătorul de cuvânt.
Germania și Ucraina sunt semnatare ale Convenției de la Ottawa care interzice utilizarea sau transferul de mine antipersonal, în timp ce Statele Unite nu sunt.
NATO va organiza marți o reuniune de urgență cu Ucraina la sediul alianței din Bruxelles pentru a discuta despre utilizarea de către Moscova a rachetei hipersonice cu rază intermediară de acțiune în războiul său împotriva Kievului, a declarat vineri o sursă din NATO pentru Reuters.
Alianța militară a confirmat că Consiliul NATO – Ucraina, care grupează ambasadorii aliaților la NATO și omologul lor ucrainean, se va reuni la cererea Kievului, dar nu a oferit detalii privind tema discuțiilor.
Kremlinul a declarat vineri că lovitura asupra Ucrainei cu racheta balistică hipersonică recent dezvoltată a fost concepută ca un mesaj pentru Occident că Moscova va răspunde la deciziile și acțiunile lor „nechibzuite” în sprijinul Ucrainei, informează Reuters.
Utilizarea de către Rusia a unei rachete hipersonice experimentale pentru a lovi Ucraina a fost o „escaladare teribilă” în război, a declarat vineri cancelarul german, Olaf Scholz.
Implementarea noii arme a arătat „cât de periculos este acest război”, a declarat Scholz într-un discurs, potrivit AFP, preluată de The Guardian.
„Faptul că (președintele rus Vladimir) Putin a folosit acum și o rachetă cu rază medie de acțiune pentru a lovi teritoriul ucrainean este o escaladare teribilă”, a spus cancelarul german.
China cere „reținere” după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică experimentală asupra Ucrainei
China a reiterat vineri apelurile la „calm” și „reținere” din partea tuturor părților implicate în războiul din Ucraina, după ce Rusia a confirmat că a lansat o rachetă balistică hipersonică experimentală, relatează agenția France-Presse, preluată de The Guardian.
„Toate părțile ar trebui să rămână calme și să dea dovadă de reținere, să depună eforturi pentru a detensiona situația prin dialog și consultări și să creeze condițiile pentru o încetare rapidă a focului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, în cadrul unei reuniuni periodice de informare.
„Poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei a fost consecventă și clară, pledând pentru rezolvarea crizei prin mijloace politice și evitând escaladarea situației”, a declarat Lin, potrivit AFP.
China se prezintă ca o parte neutră în războiul din Ucraina și afirmă că nu trimite asistență letală niciuneia dintre părți, spre deosebire de SUA și alte națiuni occidentale. Cu toate acestea, China rămâne un aliat politic și economic apropiat al Rusiei, iar membrii NATO au numit Beijingul un „facilitator decisiv” al războiului, pe care nu l-a condamnat niciodată.
Un investitor american a cerut guvernului american permisiunea de a cumpăra gazoductul abandonat Nord Stream 2, dacă va fi scos la licitaţie. „Este o ocazie unică”, spune acesta.
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trimiterii de trupe pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate națională din Coreea de Sud, Shin Won-sik, potrivit Reuters.
Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat într-o înregistrare video difuzată vineri că forțele ruse din Ucraina și-au accelerat înaintarea pe front.
În înregistrarea Ministerului rus al Apărării, Belousov apare vizitând un post de comandă rus din Ucraina și înmânând medalii pentru curaj.
Parlamentul ucrainean a amânat o ședință care ar fi trebuit să aibă loc vineri din motive de securitate, potrivit unor surse citate de radiodifuzorul public Suspilne, relatează The Guardian.
Conform sursei citate, parlamentarilor li s-a cerut să își țină familiile departe de cartierul guvernamental din Kiev.
Pentru moment, următoarea ședință nu a fost programată.
Mai multe explozii puternice s-au auzit în orașul Sumî, potrivit primarului Artem Kobzar, relatează presa ucraineană. Forțele aeriene ucrainene au anunțat un atac cu drone rusești în zonă. Cel puțin două persoane au murit și alte 12 au fost rănite, conform Ukrainska Pravda.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Ce este Oreșnik, noua rachetă cu care Rusia a lovit Ucraina. Filmul atacului cu arma care poate lovi întreaga Europă.
- Rusia afirmă că avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei hipersonice asupra Ucrainei.
- Rusia a amenințat că se va răzbuna pentru decizia luată de SUA și Marea Britanie de a permite ca rachetele lor cu rază lungă de acțiune să fie folosite de armata ucraineană pentru lovituri în interiorul teritoriului rus și a avertizat că nimic nu este exclus.
- Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa de sud Astrahan, în timpul unui atac matinal asupra Ucrainei, au declarat forțele aeriene ucrainene, fiind prima dată când Rusia a folosit o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acțiune, în timpul războiului, relatează Reuters.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a avut „nimic de spus”, întrebat despre anunțul armatei ucrainene că Rusia a lansat pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, transmite The Guardian.
- Aflată joi, 21 noiembrie, în mijlocul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a primit un apel telefonic în care i s-a cerut să nu comenteze atacul cu racheta balistică intercontinentală asupra Ucrainei.
- Volodimir Zelenski a explicat că viteza și altitudinea unei rachete trase de Rusia asupra orașului Dnipro au indicat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dar a spus că „examinările sunt acum în curs”, potrivit The Guardian.
- UE a reacționat după acuzațiile Kievului că Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra teritorului său, spunând că un astfel de atac ar „marca o escaladare clară” din partea lui Vladimir Putin, transmite AFP.
- Polonia își pune armata în stare de alertă maximă. „Au fost activate toate forțele şi resursele disponibile”.
- Londra spune că rușii pregăteau de „luni de zile” lansarea unei noi rachete balistice.
- Rusia nu folosit o rachetă balistică intercontinentală în atacul din Ucraina, spun oficiali occidentali. Dar așteaptă noi detalii.
- Vladimir Putin a anunțat cu ce nou tip de rachetă a atacat Ucraina / Avertisment pentru Occident: „Rusia își rezervă dreptul”.
- „Vecinul nebun” rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat joi Moscova că a lansat o rachetă balistică asupra teritoriului ucrainean.
- Reacția Casei Albe după amenințările lui Putin: „Rusia e cea care provoacă escaladarea”.