Sari direct la conținut

Câte zile mai are Transnistria gaze, după sistarea lor de către Rusia

HotNews.ro
Câte zile mai are Transnistria gaze, după sistarea lor de către Rusia
Tanc sovietic expus în centrul Tiraspol, Transnistria. Foto: Shutterstock

Transnistria, care a fost deconectată de la livrările Gazprom, mai are zile limitate în care poate să acopere nevoia de gaz, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Consiliul de Securitate de la Tiraspol, citate de News.ro.

Autoritățile anunță că nevoia de gaz mai poate fi acoperită doar pentru 21 de zile.

Localităţile din stânga Nistrului consumau în medie 270 de mii de metri cubi de gaze pe zi, iar în acest moment regiunea transnistreană mai are o rezervă de 13 milioane de metri cubi. În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să îşi desfăşoare activitatea în timpul nopţii, când consumul de energie este mai redus.

În partea dreaptă a Nistrului, necesarul de energie electrică pentru data de 8 ianuarie era acoperit integral, potrivit companiei de energie din Moldova, Energocom.

„Pentru ziua miercuri, 8 ianuarie, este preconizat un consum comparabil de energie electrică cu ziua de 7 ianuarie. SA Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, sursele de energie regenerabile locale, restul electricităţii va fi achiziţionată din import şi de pe bursă”, a anunţat Energocom.

Deficitul de curent electric al malului drept al Nistrului (controlat de autorităţile constituționale) este asigurat din importuri, preponderent din România.

Situația se înrăutățește în Transnistria

Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri nu au apă curentă și căldură. Luni, autoritățile de la Chișinău a anunțat și că au început să aibă loc mai multe întreruperi de curent electric. Între timp, Republica Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc pentru această criză energetică ce ia amploare. 

Furnizarea de gaz rusesc în Transnistria se întâmplă de decenii și e folosit pentru a genera energie electrică la centrala de la Cuciurgan, energie care era vândută şi în Moldova la un preţ mai mic. Sistarea gazului a avut loc în prima zi din an, împreună cu fluxurile către Europa Centrală şi de Est, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit care a funcţionat până acum pe timpul celor aproape trei ani de război total între Rusia şi Ucraina.

„Nu există nicio persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situaţie – totul ţine de un factor extern”, a afirmat, luni, liderul regiunii separatiste pro-ruse, Vadim Krasnoselski, într-o declaraţie televizată.

Gazul transportat prin Ucraina a fost mult timp principala modalitate prin care Rusia a sprijinit regiunea separatistă, care a ieşit de sub controlul guvernului central al Moldovei într-un scurt război în 1992 şi care găzduieşte încă circa 1.500 de soldaţi ruşi.

Guvernul moldovean dă vina pentru criza energetică pe gigantul rus Gazprom care a refuzat să furnizeze gazul contractat către Moldova pe o altă rută. Gazprom a declarat că suspendă exporturile către Moldova de la 1 ianuarie din cauza pretinselor datorii neplătite ale Chişinăului, despre care Moscova spune că se ridică la aproape 710 milioane de dolari. Moldova contestă însă datoria şi spune, susţinută de un audit internaţional, că este vorba de doar 8,6 milioane de dolari.

„Regiunea trece printr-o situaţie dificilă” după ce furnizorul local Tiraspoltransgaz „a întrerupt furnizarea de gaze naturale şi căldură, afectând localităţi şi instituţii publice”, a afirmat, la începutul anului, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Telegram, cerând Rusiei să „oprească şantajul”.

INTERVIURILE HotNews.ro