Sari direct la conținut

Cum le răspunde Claudiu Năsui firmelor care îl acuză că sistează programul de promovare a exporturilor: Cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei sunt pentru participarea câtorva firme la târguri

HotNews.ro
Claudiu Nasui, la Ministerul Economiei, Foto: AGERPRES
Claudiu Nasui, la Ministerul Economiei, Foto: AGERPRES

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, susține că cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei „sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului”. Ministrul a dat exemplul unor contracte bănoase cu Xtra Expo SRL, organizator pentru participarea firmelor românești la târguri internaționale. Reamintim că exportatorii îl acuză pe Claudiu Năsui, printr-o scrisoare foarte dură transmisă președintelui Klaus Iohannis, de blocarea programului de promovare a exporturilor și de refuzul de a discuta cu aceștia. Năsui nu explică de ce nu elimină contractele păguboase pentru stat, continuând programul în condiții corecte.

Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele. Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln. Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului.

La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă.

Cine câștigă cel mai mult din aceste contracte? Am avut curiozitatea sa ma uit. Organizatorul care își ia un comision consistent. Comision, calculat pe valoarea contractului. Cu cât este mai mare suma, cu atât câștigă mai mult. Așa că la ce folos să fie ieftin?

Al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris. Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract.

Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă„, a scris Claudiu Năsui pe contul său de Facebook.

Acesta mai spune că doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei.

Potrivit ministrului, Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri, de la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României.

Exportatorii îl acuză pe Claudiu Năsui, printr-o scrisoare foarte dură transmisă, luni, președintelui Klaus Iohannis, de blocarea promovării exporturilor și de refuzul de a discuta cu aceștia. „S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil”, se arată în această scrisoare consultată de HotNews.ro. Exportatorii spun că este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului Năsui, iar „pagubele acestui sabotaj sunt imense”.

Potrivit exportatorilor, Claudiu Năsui a sistat pentru anul 2021 finanțarea programului de promovare a exporturilor, program reglementat prin OUG 120/2002. Aceasta deși anul trecut a fost convenit cu mediul de afaceri participarea la circa 100 de târguri şi expoziţii internaţionale a peste 1.000 de firme. OUG 120/2002 prevede finanțarea parțială, din fonduri de la bugetul de stat, a unor cheltuieli legate de participarea la aceste târguri, de exemplu suportarea a 50% din cheltuielile privind transportul și cazarea pentru un participant.

Exportatorii îl mai acuză pe Claudiu Năsui și de sistarea ajutorului de minimis acordat prin programul de internaționalizare a firmelor. Deși acest program a fost prelungit de Uniunea Europeană până în 2023, termenul inițial fiind 2020, Guvernul României nu l-a actualizat. Prin acest program se finanța, prin alocație financiară nerambursabilă, atât participări ale operatorilor economici români la târguri și expoziții, cât și la misiuni economice în străinătate. Alocația era de maximum 50 mii lei beneficiar, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru un număr maxim de 500 de firme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro