Sari direct la conținut

Micul ”Silicon Valley” francez de pe Coasta de Azur împlineșțe 50 de ani

HotNews.ro
INRIA Cladirea Alan Turing, Foto: INRIA
INRIA Cladirea Alan Turing, Foto: INRIA

​Acum 50 de ani, în regiunea orașului Nisa, a început construcția unui parc tehnologic unde în prezent lucrează 38.000 de oameni din peste 60 de țări. Sophia Antipolis a fost comparat cu Silicon Valley și, chiar dacă nu a dat naștere unor idei la fel de răspândite precum adevăratul Silicon Valley, zona franceză de pe Coasta de Azur este unul dintre cele mai celebre poluri tehnologice din Europa, notează AFP. La institutul de cercetare INRIA au lucrat și câțiva dintre cei care au creat www-ul.

Acum 50 de ani în zona Nisa – Antibes, unde astăzi se întinde campusul de la Sophia Antipolis, nu exista mai nimic și în pădurile mediteraneene încă se vânau potârnichi și sturzi.

Unul dintre părinții fondatori, Pierre Lafitte, își amintește că mulți au râs în 1969 când a început construcția polului tehnologic (technopole) cu scopul de a ajunge la 20.000 de cercetători în anii 80.

În prezent sunt 40.000 de oameni din 67 de naționalități, lucrând pentru companii diverse, de la unele mici, cu câțiva angajați, până la altele cu sute de angajați.

Printre cele mai cunoscute se numără IBM, Nvidia, Toyota, Cisco, Orange, Huawei, Amadeus sau Air France. Foarte cunoscut și respectat în Franța este și INRIA (Institut national de recherche en informatique et en automatique), la care au lucrat și creatori ai web-ului. La INRIA s-a lucrat din 1971 la mari proiecte de gestionare a bazelor de date.

De menționat că Franța a investit mult în tehnologie în anii 70 și 80, exemple fiind trenurile de mare viteză TGV, dar și sistemul de comunicație digitală Minitel care a avut succes uriaș după 1980.

În total, companiile de la Sophia au o cifră de afaceri combinată de 5,8 miliarde euro și 10.000 de angajați, peste un sfert din total, sunt străini.

În schema tipică franceză, statul a fost omniprezent la crearea Sophia Antipolis, dar sectorul privat a contribuit enorm la dezvoltarea parcului tech. În 1971 L’Oréal a cumpărat teren, iar o altă etapă de dezvoltare a fost după 1980 când mai multe companii străine s-au instalat în zonă.

Criza din 2008 a influențat activitățile de la Sophia Antipolis și efectivele s-au redus cu câteva sute de oameni. Câteva companii și-au închis birourile în ultimul deceniu, cum ar fi Texas Instruments, HP, Samsung, Intel sau Nestle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro