Sari direct la conținut

Răspunsul năucitor al Moscovei după ce un fost șef al NATO a sugerat un scenariu nou pentru aderarea Ucrainei la alianță

HotNews.ro
Dmitri Medvedev, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Dmitri Medvedev, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

​Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a postat duminică pe Telegram un mesaj în care pare să răspundă propunerii fostului șef al NATO Anders Fogh Rasmussen, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia, scrie The Guardian.

Medvedev, care în prezenteste vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie că această abordare ar fi practic o recunoaştere a faptului că „Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina”.

„Nu este rău, dar este important să mergem mai departe. Trebuie să recunoaştem că Odesa, Nikolaev, Kiev şi practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina”, a adăugat Medvedev, scrie New.ro, citând The Guardian.

Devenit de la invazia rusă în Ucraina o voce propagandistică a Kremlinului care exprimă poziţii dure, Dmitri Medvedev arată sarcastic că mai sunt încă trei paşi „înainte de a admite ceea ce este evident”: că „Volodimir Zelenski – care nu merge la vot (aluzie la decizia preşedintelui ucrainean de a nu organiza anul viitor alegerile prezidenţiale la termen din cauza războiului – n.r.) – nu este preşedinte, ci un uzurpator, că limba ucraineană nu este o limbă şi că Ucraina nu este o ţară, ci nişte teritorii reunite artificial”.

Prin urmare, Ucraina, chiar şi fără teritoriile ocupate de Rusia, nu poate fi acceptată în NATO, deoarece nu este o ţară, a susținut Medvedev.

Această noţiune inexactă, conform căreia Ucraina nu este o ţară independentă, ci o parte istorică a Rusiei, se repetă de ceva timp în retorica liderilor ruşi. Vladimir Putin a spus acest lucru la summitul NATO din 2008 şi din nou în 2014, când a justificat anexarea ilegală a Crimeei.

Ce a propus Rasmussen

​Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO în perioada 2009 – 2014, a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit acestuia, o astfel de aderare parțială ar avertiza Rusia că nu poate împiedica aderarea Ucrainei la NATO, a scris The Guardian.

Rasmussen a insistat că un plan pentru aderarea parțială a Ucrainei nu va simboliza o înghețare a conflictului, ci va marca în schimb o determinare de a avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să se alăture alianței defensive vestice.

NATO urmează să organizeze summit-ul pentru cea de-a 75-a aniversare la Washington în vara viitoare, iar problema viitoarei aderări a Ucrainei va fi cu siguranță un subiect major.

Conducerea Ucrainei a rămas amar dezamăgită când, sub presiunea SUA și a Germaniei, NATO la summitul său din acest an a emis o declarație în care spunea Ucrainei că i se va oferi o invitație atunci când condițiile o vor permite, respingând efectiv cererea Ucrainei de a primi un calendar clar.

În schimb, relația Ucrainei cu NATO este întărită prin înființarea unui consiliu Ucraina-NATO și printr-un acord conform căruia membrii NATO vor oferi bilateral garanții de securitate Ucrainei.

Rasmussen a spus că aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi amânată din nou anul viitor.

„A sosit momentul să facem următorul pas cu o invitație pentru ca Ucraina să se alăture NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură europeană de securitate în care Ucraina se află în inima NATO”, a spus el.

Cei care pledează pentru aderarea Ucrainei la NATO se lovesc de aproape imposibilitatea ca unei țări aflate în război să i se ofere calitatea de membru, deoarece, în temeiul clauzei de autoapărare colectivă a articolului 5 al NATO, toate statele membre NATO sunt obligate să vină în apărarea activă a țării aflată în conflict.

Ce s-ar întâmpla cu războiul din Ucraina dacă țara intră în NATO

Aderarea la NATO a întregii Ucraine acum ar fi de fapt o notificare a NATO pentru Rusia că este pe cale să intre în război cu Moscova. Prin excluderea din NATO a teritoriului cucerit de Rusia, amenințarea unui conflict Rusia-NATO ar fi redusă, susține Rasmussen.

Rasmussen a negat că această mișcare ar îngheța conflictul, cedând teritoriul ucrainean Rusiei.

„Credibilitatea absolută a garanțiilor articolului 5 ar descuraja Rusia să organizeze atacuri în interiorul teritoriului ucrainean din interiorul NATO”. „Pentru ca articolul 5 să fie credibil, ar trebui să existe un mesaj clar către Rusia că orice încălcare a teritoriului NATO va fi rezolvată printr-un răspuns”.

El a spus că, în anumite privințe, propunerea este similară cu impunerea unei zone de interdicție aeriană pentru Rusia, astfel încât aceasta să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean sau să trimită rachete în orașele ucrainene.

Ideea ar urma să fie analizată de specialiști militari înainte de următorul summit NATO, inclusiv despre modul în care, în contextul schimbării frontului, ar putea fi trasă o linie de demarcație credibilă, care să arate teritoriul ucrainean considerat în interiorul NATO și teritoriul ocupat de Rusia.

Rasmussen a spus că a existat un precedent aproximativ de când Germania de Vest a aderat la alianță în 1955, iar articolul 5 acoperea teritoriul său, dar nu și pe cel al Germaniei de Est.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro